Rusijos žurnalistas „Roscosmos“ sumalė į miltus: „kosmoso agentūra pūva iš vidaus“  (11)

Rusijos žurnalistas Dmitrijus Popovas valstybiniame laikraštyje „MK“ paskelbė įžūlią ir stebėtinai skaidrią Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ apžvalgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalyje, kurioje nuolat tęsiamas policijos smurtas ir slegiantys baudžiamieji kaltinimai žurnalistams, neįprasta matyti tokį smerkiantį pranešimą valstybiniame laikraštyje. Kaip pastebėjo „Ars Technica“, istorija turi įtaigią antraštę – „Kosmoso programa pūva iš vidaus“. Staipsnyje detaliai aprašomi „Roscosmos“ kosminių programų terminai, nesaugi įranga ir gedimai, taip pat korupcija ir grobstymas.

„Kadangi Roscosmos vykdo, sakykime, ne tokią griežtą dukterinių kompanijų gynybos sutarčių vykdymo kontrolę“, – rašo Popovas, – „2020 m. kovą Dmitrijus Rogozinas patvirtino atitinkamus procedūrinius reglamentus, leidžiančius „Roscosmos“ pavaldžioms organizacijoms perimti Gynybos ministerijos sutarčių vykdymo kontrolę. Tačiau auditas parodė, kad jo pavaldiniai neskuba laikytis procedūrų... Kai tinkamos kontrolės nepakanka, sukčiavimas ir piktnaudžiavimas yra neišvengiami.“

„Ars Technica“ praneša, kad Chruničevo centras prieš penkerius metus sutiko pagaminti 10 busterių „Angara A5“ raketai, iš kurių pirmieji penki buvo pagaminti tik šiais metais, o kiti penki dar net nebaigti.

Popovas praneša, kad „Roscosmos“ stengiasi gaminti raketas „Sojuz“ ir erdvėlaivį „Progress“, kurie yra pagrindinės kosmoso agentūros transporto priemonės. Be to, Rusijoje negalima gauti kai kurių cheminių medžiagų, reikalingų kelionėms į kosmosą. Jos turi būti pristatytos iš Vokietijos, tačiau tarptautiniai pristatymai yra paveikti sankcijų Rusijos Federacijai ir jie gali, kaip rašė Popovas, visiškai sustoti „vienu klavišo paspaudimu“.

 

Akivaizdu, kad Rusijos kosmoso agentūra griūva, yra prisotinta korupcijos ir jaučia apmokytų bei patikimų darbuotojų trūkumą. Didžioji dalis pinigų, išleistų atlyginimams, atitenka aukštiems technokratams, kuriems per metus mokama šimtai tūkstančių dolerių. Tuo tarpu darbuotojai, kurie iš tikrųjų kuria raketas ir gamina produktus, vargu ar uždirba pakankamai.

Visi šie kaltinimai kelia nerimą, ypač jei Rusija tikisi likti kosmoso žaidime, bet ne mažiau susirūpinimą kelia Popovo saugumas artimiausioje ateityje.

„Human Rights Watch“ balandį paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad nepriklausoma žiniasklaida Rusijoje vis dar yra akivaizdžiai puolama, todėl vyriausybė iškėlė baudžiamuosius kaltinimus universiteto studentų darbui ir jo autoriams. Šiais metais per protestus policija taip pat sulaikė 10 žurnalistų, nors jie laikėsi reikalavimų dėvėti liemenes, ženkliukus ir turėjo patvirtinimus, kad yra komandiruotėje.

 

Kol kas Rusijos valdžia į Popovo straipsnį nereagavo. Tačiau tai neabejotinai sulauks prezidento Vladimiro Putino dėmesio – žmogaus, kuris nepasižymi atlaidumu politiniams oponentams ir tiesos skelbėjams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(68)
(4)
(64)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: