Žiedinis Saulės užtemimas: nuo mokslinių tyrimų iki minčių apie pasaulio pabaigą (Video)  (4)

Centrinėje ir Rytų Afrikoje penktadienį buvo stebimas Saulės užtemimas, per kurį dienos šviesulys trumpam buvo virtęs spindinčiu žiedu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiedinis Saulės užtemimas įvyksta, kai Mėnulis praslenka tarp Žemės ir centrinio šviesulio, tačiau dėl didelio atstumo iki Žemės jis lieka per mažas, kad visiškai uždengtų Saulę. Tokiu atveju aplink tamsų Mėnulio diską matomas tviskantis Saulės žiedas.

Šis užtemimas buvo matomas beveik 300 kilometrų pločio ir 12,9 tūkst. kilometrų ilgio juostoje – tuo pačiu į užtemimų istoriją įsirašė kaip vienas iš didžiausio ploto užtemimų.

Tokie mokslui nuo seno žinomi reiškiniai vis dar skatina tyrinėtojų susidomėjimą. Pastarąjį užtemimą aktyviai patyrinėti nusprendė Indijos mokslininkai, kurie į atmosferą paleido seriją raketų, turinčių ištirti viršutinius atmosferos sluoksnius vykstant Saulės užtemimui. Mokslininkus labiausiai domino atmosferoje vykstantys dinaminiai procesai, kuriuos turėjo nulemti sumažėjęs Saulės spinduliavimo intensyvumas. Ateityje paaiškės ar mokslininkams pavyko gauti naudingų duomenų ir kokių konkrečiai.

Nors reginys yra labai įspūdingas, tačiau tiek neįprastas, jog paprastiems gyventojams sugeba sukelti nerimą net ir dabartiniai laikais. Ugandos sostinėje Kampaloje gyventojai stoviniavo gatvėse ir dalijosi tamsiais akiniais nuo saulės, kad galėtų pažvelgti į dangų. Kai kuriems gyventojams spindintis žiedas kėlė nejaukias mintis apie artėjančią pasaulio pabaigą, o kiti nerimavo dėl pavojaus sveikatai. „Ar jis gali ką nors nudeginti? Negalima žiūrėti plika akimi, nes bijau dėl savo akių. Bijau, kad jas gali nudeginti“, - sakė viename Kampalos priemiestyje įsikūrusios krautuvėlės pardavėja Angela Namukway.

Kenijoje 34 masajas Johnas Saitega, gyvenantis Olte Tefio miestelyje, esančiame už 50 kilometrų pietus nuo Nairobio, sakė, kad jis ir jo draugai iš televizijos bei radijo pranešimų sužinojo apie užtemimą, taip pat - kokį pavojų šis reiškinys gali kelti regėjimui. Pasak jo, visi draugai dalijosi vienais akiniais tamsintais stiklais ir paeiliui stebėjo Saulę. „Darosi įdomu. Paukščiai čiulba. Čia labai atvėso. Atrodo, tarsi būtų atėjusi naktis“, - J.Saitega sakė naujienų agentūrai AFP.

 

 

Mėnulio šešėlis pirmiausia krito ant Čado pietvakarinio pakraščio ir Centrinės Afrikos Respublikos vakarinės dalies 5 val. 14 min. Grinvičo (7 val. 14 min. Lietuvos) laiku, o vėliau nuslinko per Ugandą, Keniją ir Somalį.

Saulės užtemimas taip pat buvo stebimas Indijos vandenyne, Bangladeše, Indija, Mianmare ir Kinijoje. Šis įdomus astronominis reiškinys baigėsi 8 val. 59 min. Grinvičo (10 val. 59 min. Lietuvos) laiku Kinijos Šandongo pusiasalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)