Žemė efektyviai sugeria CO2 emisijas, nustatė mokslininkai  (16)

Britų mokslininkai paskelbė naujus anglies dvideginio balanso Žemėje tyrimo rezultatus. Priešingai nei tvirtina pasaulinio atšilimo teorijos šalininkai, faktai liudija, kad Žemės atmosferoje esančių ir absorbuotų anglies dvideginio dujų balansas tebėra nepakitęs nuo 1850 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujieji D. Britanijos mokslininkų tyrimo duomenys verčia abejoti prielaida, kad pasaulinis atšilimas vyksta dėl vis didėjančių „šiltnamio dujų“ emisijų. Tyrimo rezultatai rodo, kad ore esančio ir vandenynų bei augalijos sugerto CO2 kiekio balansas išliko beveik nepakitęs nuo 1850 metų, nors anglies dvideginio emisijos dėl pramoninės veiklos per tą laiką išaugo nuo 2 mlrd. iki 35 mlrd. tonų per metus.

Pasak mokslininkų, tai verčia manyti, kad Žemės ekosistemos ir vandenynai turi kur kas didesnį CO2 absorbavimo potencialą, nei buvo manoma anksčiau.

Šie rezultatai prieštarauja daugumai neseniai atliktų anglies dvideginio absorbavimo galimybių tyrimų išvadoms. Jų autoriai prognozuoja, kad sausumos ir vandenynų ekosistemų pajėgumai sugerti CO2 iš atmosferos ims mažėti tolydžio didėjant anglies dvideginio emisijoms, o dėl šios priežasties „šiltnamio dujų“ koncentracija atmosferoje esą smarkiai padidės. Tačiau Bristolio universiteto daktaras Wolfgangas Knorras nustatė, kad atmosferoje esančios anglies dvideginio dalies kitimo tendencija nuo 1850 metų svyravo po 0,7 ± 1,4 proc. per dešimtmetį.

Teigiama, kad šio Bristolio universiteto mokslininkų tyrimo rezultatai yra itin svarūs dėl to, kad tyrimas remiasi vien tik matavimų ir statistiniais duomenimis, gautais be kita ko ir tiriant Antarktidos ledo mėginius, naudojamus istoriniams atmosferos sudėties pokyčiams nagrinėti. Skirtingai nei kituose „šiltnamio dujų“ pokyčių tyrimuose, jame nenaudojami sudėtingų klimato modelių skaičiavimų duomenys.

Britų mokslininkų tyrimo, paskelbto internetinėje žurnalo „Geophysical Research Letters“ internetinėje versijoje, išvados pasirodė likus mažiau nei mėnesiui iki Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencijos Kopenhagoje pradžios, kurioje valstybių vadovai turėtų sutarti dėl būtinų priemonių klimato šiltėjimui sustabdyti.

Tačiau vienas šio tyrimo autorių daktaras W. Knorras nelinkęs sutikti su nuomone, kad jo išvados bus gera žinia Kopenhagos konferencijos dalyviams.

„Kaip ir visuose tokio pobūdžio tyrimuose, mūsų studijoje taip pat yra tam tikrų su duomenimis susijusių neaiškumų“, - sakė mokslininkas. Esą dėl to, užuot ir toliau pasikliovus gamtos mums teikiama nemokama dėl žmogaus veiklos didėjančių anglies dvideginio emisijų sugėrimo paslauga, būtina kruopščiai išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių CO2 absorbavimo proporcija iki šiol išlieka nepakitusi.

Tiesa, labai džiaugtis vandenynų gebėjimu sugerti anglies dioksidą neverta, nes toks procesas labai stipriai veikia jūrų ekosistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)