4 laipsnių atšilimo pasekmes išvys dar ši karta  (7)

D. Britanijos Meteorologijos tarnybos specialistų tyrimo išvadose teigiama, kad vidutinė temperatūra Žemėje 4 laipsniais padidėti gali dar iki 2060 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai esą reiškia, kad dalis dabar gyvenančių žmonių savo akimis išvys tokio „katastrofiško“ atšilimo pasekmes, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

Šalies vyriausybei pateiktoje Meteorologijos tarnybos Energijos ir klimato kaitos departamento mokslininkų ataskaitoje tvirtinama, kad nesiėmus jau dabar ryžtingai mažinti anglies dvideginio emisijų, dėl „katastrofiško“ temperatūros padidėjimo 4 laipsniais iki 2060-ųjų pusė pasaulio gyventojų gali susidurti su vandens trūkumu.

Pasak D. Britanijos Meteorologijos tarnybos Hadley centro Klimato pokyčių skyriaus vadovo Richardo Bettso, apie klimato kaitos grėsmę perspėjantys mokslininkai visą laiką kalbėjo, kad su ypač sunkiomis pasekmėmis susidurs ateities kartos, tačiau iš tikrųjų jas savo akimis išvys ir dabar gyvenantys žmonės. Turėdamas galvoje tyrimo išvadas, kurios šiandien bus paskelbtos Oksfordo universitete vykstančioje konferencijoje, mokslininkas pastebėjo, jog kai kas jas gali pavadinti „ekstremaliu scenarijumi“.

„Tai iš tikrųjų ekstremalus scenarijus, tačiau kartu jis yra visiškai tikėtinas“, - sakė R. Bettsas „The Guardian“.

Mokslininkų teigimu, vidutinės planetos temperatūros padidėjimas 4 laipsniais lyginant su temperatūra pramonės revoliucijos išvakarėse pusei žmonijos sukeltų apsirūpinimo vandeniu problemų, sunaikintų iki pusės augalų ir gyvūnų rūšių ir užtvindytų žemai esančias teritorijas vandenynų pakrantėse.

Tačiau vidutinis 4 laipsnių atšilimas slepia dar sunkesnes pasekmes: Arkties regione ir vakarinėje bei pietinėje Afrikoje temperatūra esą gali pakilti dvigubai daugiau – iki 10 laipsnių.

Centrinėje Amerikoje, Viduržemio jūros regione ir Australijoje kritulių sumažėtų 20 proc., kiltų milžiniškos sausros. Temperatūros didėjimas Amazonės baseine imtų sparčiau naikinti atogrąžų miškus, o Aliaskoje ir Sibire pradėtų tirpti amžinasis įšalas, dar labiau padidindamas „šiltnamio dujų“ emisijas. Dėl šylančio klimato Britų salas pasiektų tropinių ligų, įskaitant maliariją, sukėlėjai, šalį užplūstų „klimato pabėgėliai“ iš kitų pasaulio regionų.

D. Britanijos Meteorologijos tarnybos mokslininkai patikrino ankstesnes Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ekspertų prognozes, panaudoję naujus klimato modelius, į kuriuos buvo įtrauktas vadinamasis anglies grįžtamojo ryšio mechanizmas: temperatūrai kylant į atmosferą iš grunto išskiriama vis daugiau „šiltnamio dujų“, kurios savo ruožtu dar labiau stiprina atmosferos „šiltnamio efektą“.

Atnaujintomis kompiuterinio klimato modeliavimo priemonėmis patikrinę patį niūriausią IPCC parengtą klimato kaitos scenarijų, britų mokslininkai nustatė, kad vidutinės temperatūros padidėjimas 4 laipsniais gali įvykti dar iki 2060 ar 2070 metų. 2007 m. paskelbtose IPCC tyrimo išvadose buvo sakoma, kad tuo atveju, jei „šiltnamio dujų“ emisijos ir toliau didės tokiais pat tempais, vidutinė temperatūra 4 laipsniais padidės iki 2010 m.

Tačiau, pasak R. Bettso, naujausia prognozė dar nereiškia, kad artėja „pasaulio pabaigos“ scenarijus. „Mes dar turime laiko tai sustabdyti, jei artimiausiu laiku pradėsime mažinti „šiltnamio dujų“ emisijas“, - pareiškė mokslininkas. Anot jo, jei emisijų didėjimas pasiektų aukščiausią lygį ir po to pradėtų staigiai mažėti per artimiausią dešimtmetį, būtų galima išvengti vidutinės temperatūros padidėjimo 2 laipsniais. O norint išvengti 4 laipsnių scenarijaus, aukščiausias emisijų kreivės taškas turi būti įveiktas iki 2030 metų.

Mokslininkai mano, kad pasaulinį atšilimą apriboti iki 2 laipsnių vidutinės temperatūros didėjimo padėtų naujos technologijos, leidžiančios „ištraukti“ anglies dvideginį iš atmosferos. „Guardian“ teigimu, šiemet dienraščiui apklausus 200 klimato ekspertų paaiškėjo, kad dauguma jų mano, jog iki šio amžiaus pabaigos temperatūra pasaulyje pakils 3 – 4 laipsniais pagal Celsijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: