Vandens stygius Azijoje gali sukelti badą  (0)

Mokslininkai perspėja, kad dėl pasenusių pasėlių drėkinimo sistemų Azijoje išaugs vandens resursų poreikis ir gali kilti regioninė maisto krizė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis klausimas bus aptariamas konferencijoje Švedijoje, praneša BBC. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos bei Tarptautinio vandens panaudojimo instituto pateiktose išvadose siūloma Azijos šalims importuoti ketvirtį sunaudojamų ryžių. Mokslininkų teigimu, tai padėtų išvengti bado.

 

Grėsmę mokslininkai įžvelgia pasenusiose pasėlių drėkinimo sistemose. Šiuo metu daugelis žemdirbių patys prižiūri pasėlių drėkinimą ir visiškai nekontroliuoja natūralių vandens išteklių naudojimo. Pasak mokslininkų, žemdirbiai išgauna per daug vandens, o Azija greitai pajus jo stygių.

Mokslininkų nuomone, natūralūs resursai nebūtų švaistomi, jeigu privačių verslininkų ir valdžios iniciatyva būtų modernizuotos 8–9 deš. pastatytos drėkinimo sistemos, kurios šiuo metu naudojamos neefektyviai. Pripažįstama, kad tam prireiktų milijardinių investicijų. Visgi, jei sistemos nebus modernizuotos, mokslininkai pranašauja Azijai juodžiausią scenarijų: regioninę maisto krizę ir socialinius neramumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)