Klimato kaita plečia atogrąžų sritį  (1)

Dėl šiltėjančio klimato sparčiai plečiasi Žemės atogrąžų sritis, pranešė Australijos mokslininkai. Jie nustatė, kad tropikai per pastaruosius 25 metus pasislinko į šiaurę ir pietus iki 500 kilometrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, tai reiškia, kad dėl greitai besiplečiančios atogrąžų srities tankiai gyvenamiems planetos regionams šiauriniame ir pietiniame pusrutulyje kyla didėjanti triopinių ligų ir sausrų grėsmė, praneša „Physorg.com“.

Australijos Jameso Cooko universiteto mokslininkai, išnagrinėję 70 mokslo žurnaluose paskelbtų klimato tyrimų duomenis, priėjo išvadą, kad per pastaruosius 25 metus atogrąžų sritis išsiplėtė iki 500 kilometrų. Nagrinėdami, kaip ją veikia pasaulinis atšilimas, tyrėjai rėmėsi ilgalaikių Žemės stebėjimų iš palydovų, meteorologinių zondų, vandenynų temperatūrų duomenimis bei kompiuteriniais klimato modeliais.

Naujausio tyrimo rezultatai atskleidė, kad dabar atogrąžų sritis yra peržengusi tradiciškai apibrėžiamas jos ribas – tarp Vėžio ir Ožiaragio atogrąžų, t.y. tarp 23,5 laipsnių šiaurės ir pietų platumos.

Pasak vieno šio tyrimo autorių profesoriaus Steve‘o Turtono, tai reiškia, kad su atogrąžų sritimi besiribojanti sausringoji subtropikų zona buvo stumtelėta į santykinai nuosaikaus klimato regionus, o tai esą gali turėti rimtų pasekmių.

„Tarp tokių regionų yra tankiai gyvenami pietų Australijos, pietų Afrikos, pietų Europos, Viduržemio jūros pakrantės, Artimųjų Rytų, pietvakarinės JAV dalies, šiaurinės Meksikos ir pietinės Pietų Amerikos rajonai. Juose prognozuojamos smarkios sausros“, - sakė mokslininkas.

Pasak profesoriaus, jei sausieji subtropikai toliau plėsis į šiuos regionus, tai turės „triuškinamų“ pasekmių vandens resursams, ekosistemoms bei žemės ūkiui, o tai sukels kaskadinį efektą ir atsilieps aplinkai, žmonių sveikatai bei turės socialinių padarinių.

Manoma, kad dėl atogrąžų srities didėjimo išplis ir virusinės šiltųjų kraštų ligos, tarp jų – dengė karštligės epidemijos. Šios ligos plitimo kompiuteriniai modeliai prognozuoja, kad potencialus jos pavojus bus didžiausias subtropiniuose regionuose – pietinėje JAV, Šiaurės Afrikos bei Kinijos dalyje ir Pietų Amerikoje, pietinėje Afrikoje bei didžiojoje Australijos dalyje.

Pasak Jameso Cooko universiteto vicekanclerės Sandros Harding, įrodyta, kad klimato kaita jau daro poveikį Australijos laukinei gamtai ir kritulių režimui. Šią šalį kamuoja didžiausia per paskutinįjį šimtmetį sausra. Mokslininkės teigimu, nauji tyrimai atskleidė, kad pasikeitė Australijoje vyraujantys vėjai, ir lietaus debesys dabar nešami į pietus nuo Australijos, todėl dažniau lyja ne virš žemyno, o virš vandenyno.

„Taip pat turime įrodymų, kad daugelis Australijos gyvūnų ir augalų rūšių keliasi vis labiau į pietus bandydami „pasivyti“ jiems įprastas klimato sąlygas“, - sakė S. Harding.

Anot jos, pasaulis turėtų rimtai susirūpinti klimato pokyčiais atogrąžų srityse ir ieškoti su jais siejamų problemų sprendimo būdų. „Tropinio klimato zona plečiasi, ir tokio reiškinio pasekmės bus milžiniškos, nes atogrąžų zona – didžiulė, sudėtinga ir svarbi mūsų planetos dalis“, - pareiškė mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: