„Dirbtiniai medžiai“ valys atmosferą  (23)

Kompanijos “Global Research techonologies“ teigimu, naujas išradimas leis pašalinti iš atmosferos daugumą „šiltnamio efektą“ sukeliančių dujų ir tokiu principu "vėsins planetą".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, ką mokslininkai vadina dirbtiniais medžiais, iš tikrųjų yra bokštai pripildyti įvairių medžiagų, kurios sugeria CO2 iš oro. Tai gali būti vienas pagrindinių būdų, kaip galima išvalyti atmosferą teršiančias dujas. Žinoma, jei šis metodas bus pelningas.

Technologijos pagrindinė sudedamoji dalis yra ekologiška derva, kurią sukūrė Klausas Lackneris, Kolumbijos universiteto Niujorke profesorius. Ši šarminė derva sureaguoja su rūgštinių savybių CO2 ir pritraukia jį prie savęs. Po valandos kontakto su oru, derva prisisotina CO2. Tada konteineris su derva pripildomas vandens, kuris sugeria CO2 ir yra naudojamas jo laikymui. Išdžiovinus dervą, ji atgauna savo pradines savybes ir toks ciklas gali tęstis neribotai.

Kompanija tikisi, kad per 24 valandas, toks dirbtinis medis galės surinkti apie 1 toną anglies dioksido.

Pirmasis panašus dirbtinis medis turėtų pasirodyti po dviejų ar trijų metų, tona surinkto CO2 savikaina kainuos apie 150$. Kai technologija bus išvystyta, tikimasi, kad kaina nukris maždaug iki 20$/T.

Global research technologies surinktą CO2 planuoja pardavinėti įvairiems pirkėjams: naftos gavybos bendrovėms (jos naudoja CO2 tam, kad sukeltų slėgį, kuris leistų išgauti daugiau naftos), vaisvandenių bendrovėms ir t.t.

Pagrindiniu technologijos pranašumu kompanija laiko sistemos mobilumą: įranga gali būti pastatyta tiesiai prie bet kokios kompanijos, naudojančios CO2, pastato. Tai garantuotų patogesnę dujų gavybą, nes dabar šias dujas kompanijos turi gabentis sunkvežimiais arba dujotiekiais.

Priminsime, jog „dirbtinių medžių“ idėja technologijų pasaulyje nėra labai nauja, tik ji pritaikoma įvairiomis modifikacijomis. Pavyzdžiui kompanija „Solar Botanic“ yra paskelbusi, kad pasinaudodama nanotechnologijomis, ruošiasi kurti dirbtinius medžius, kurie gebės rinkti saulės ir vėjo energiją. Dar vieną, savotišką dirbtinio medžio koncepciją pasiūlė Izraelio mokslininkai, pristatę „energijos bokšto“ projektą, kuris irgi nukreiptas dabar jau populiaria kryptimi - klimato atšilimo mažinimui.

Na, o kas liečia klimato kaitą, tai mokslininkai yra prigalvoję aibę realių ir nelabai logiškų kovos būdų su šiuo reiškiniu. Žiūrint iš tokios pozicijos, pastarasis dirbtinio medžio projektas atrodo netgi labai vykęs ir ekonomiškai naudingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)