Niujorke - gigantiškas anglies emisijas skaičiuojantis displėjus (Video)  (11)

Visi žinome, kad į atmosferą išmetamos anglies kiekis didėja, tačiau kaip sparčiai? Šis gigantiškas displėjus įrengtas Niujorko (JAV) greta Madison Square Garden arenos. Čia kas sekundę "sutiksi" po 800 tonų į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 21,3 metrų aukščio afišos su skaitmeniniu displėjumi įrengimą finansavo "Deutsche Bank", o jį kuriant buvo remiamasi Masačūsetso Technologijų Instituto (MIT) patirtimi. Iš pradžių surenkami mėnesio laikotarpiu į atmosferą išmesto anglies kiekio duomenys, jie pasikirstomi tolygiai kas sekundę ir rodomi viešai. Taigi iš tiesų tai nėra realaus laiko matavimas, tačiau kai kurių ekspertų teigimu, kas sekundę didėjantis skaičius daro daug didesnį įspūdį plačiajai visuomenei. Norintys taip pat gali parsisiųsti widget'ą ir šį kitimą stebėti savo kompiuterio ekrane.

Matavimai atliekami pagal Kyoto ir Montreal protokolus (24 tipų dujos, neskaitant ozono ir aerozolių). "Anglies skaitiklis yra drąsus ir naujas eksperimentas, kuriuo klimato mokslą siekiama perteikti visuomenei", sako MIT atmosferos mokslo profesorius Ronald'as Prinn'as. "Kai klimato pokyčius visame pasaulyje nušviečia žiniasklaida, naudinga turėti nuolat atnaujinamą skaitinį įvertį, kuris išreikštų šiltnamio efektą sukeliančių dujų indėlį į klimato pokyčius. Šis skaičius gali padėti perteikti, kaip greitai šis procesas progresuoja. Displėjuje rodomi skaičiai remiasi globaliai atliekamais matavimais", aiškina profesorius.

Anglies kiekis atmosferoje jau pasiekė piką per 800000 metų laikotarpį. Dabartinis šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis atmosferoje yra 3.64 trilijonai tonų ir kas mėnesį šis skaičius padidėja 2 milijardais. Pats displėjus sukonstruotas naudojant ekologiškas technologijas - skaičius vaizduoja 40960 energetiškai efektyvūs šviesos diodai (LED). Kaip displėjus atrodo gyvai žiūrėkite tolesnį video.


(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)