Nestandartinė žemdirbystė. Kuo Ukraina planuoja užsiimti Kryme  ()

Liepos 13 d., ketvirtadienį, Ukrainos Aukščiausioji Rada žengė istorinį žingsnį – per pirmąjį svarstymą balsavo už medicininių kanapių įstatymo projektą. Deokupavus Ukrainos pusiasalį, šis augalas gali būti auginamas Kryme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja auginti medicinines kanapes Kryme kilo dar 2022 m., po to ji buvo įtvirtinta galutiniame dokumente „Krymo ekonomikos atkūrimo strategija“.

Apie tai pasakojo nuolatinė Ukrainos prezidento atstovė Krymo Autonominėje Respublikoje Tamila Taševa.

Prie šio dokumento dirbo Ukrainos bendruomenės, Teritorijų plėtros ir infrastruktūros ministerijos, Kyjivo ekonomikos mokyklos ir Gynybos strategijų centro komandos.

Dokumente rašoma, kad įteisinus medicinines kanapes Ukrainoje, jos gali būti auginamos tam tikruose Krymo regionuose. Taip pat kalbama apie medicinos produktų, pagamintų iš kanapių, gamybos skatinimą ir eksportą į kitas šalis, kuriose ši medžiaga įteisinta.

„Į galutinį dokumentą buvo įtraukta daug šaunių idėjų, o būtent ši idėja buvo atspindėta dokumente prieš metus. Dėkoju deputatams už svarbų sprendimą. Tikiuosi greito užbaigimo tarp svarstymų ir įstatymo priėmimo“, – rašė Tamila Taševa.

Įstatymo projekte Nr. 7457, už kurį Aukščiausioji Rada balsavo per pirmąjį svarstymą, siūloma kanapes ir jų dervas, ekstraktus ir tinktūras iš šio augalo naudoti medicinos ir pramonės reikmėms, taip pat mokslinėje bei technologinėje veikloje.

 

Kartu siūloma nustatyti aiškias medicininės paskirties kanapių gamybos ir platinimo taisykles. Tai jau padarė Prancūzija, Vokietija, Austrija, Čekija, Danija, JK, Slovakija ir kitos šalys.

Dokumente numatyta griežta Nacionalinės policijos vykdoma vaistų, kurių pagrindą sudaro kanapės, auginimo, gamybos ir pardavimo kontrolė.

Verta paminėti, kad šiam įstatymo projektui pritaria ir Sveikatos apsaugos ministerija, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų medicinos pajėgos, gydytojai, ekspertai ir kt. Jį palaiko ir prezidentas Volodymyras Zelenskis. Todėl medicininės kanapės turi visas galimybes pagaliau būti legalizuotos Ukrainoje, ko ukrainiečiai siekė ne vienerius metus.

 

Medicininės kanapės naudojamos daugelio sunkių ligų gydymui. Visų pirma kalbame apie lėtinį skausmą, epilepsiją, anoreksiją, potrauminį sindromą, imuninės sistemos ligas, artritą ir reumatą, astmą, Alzheimerio ir Parkinsono ligas, išsėtinę sklerozę ir kt.

Be to, medicininių kanapių legalizavimo poreikis itin smarkiai iškilo prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą. Juk medicininės kanapės padeda gydyti PTSD, nuo kurio kenčia kariai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()