Nerimą kelianti prognozė. Kas ne taip su liepos mėnesiu  ()

Per pirmąsias dešimt liepos dienų pasaulis išgyveno karščiausią kada nors užfiksuotą savaitę, tačiau mokslininkai prognozuoja dar galingesnes karščio bangas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl kylančio anglies dioksido kiekio atmosferoje ir stipraus vėjo virš Atlanto smarkiai padidėjo oro temperatūra JAV Teksaso valstijoje, taip pat ir pietų Europoje - Graikijoje, Ispanijoje ir Italijoje. Rekordinės karščio bangos (praėjusi savaitė buvo karščiausia kada nors užfiksuota) jau sukėlė miškų gaisrus Navaroje, Kroatijoje ir Adrijos jūros pakrantėje, tačiau mokslininkai perspėja, kad tai nėra maksimali temperatūra, kurią žmonija patirs artimiausiu metu, rašo „The Guardian“.

Instrumentiniai oro temperatūros pokyčių matavimai buvo vykdomi nuo 1850 m. Nuo tada Žemė niekada nebuvo patyrusi tokio karščio. Pasak WMO klimato tarnybos vadovo Christopherio Hewitto, tai, kas dabar vyksta, yra „netyrinėta teritorija“ ir tai yra „nerimą kelianti žinia planetai“.

Tokiam požiūriui pritaria ir Leipcigo universiteto mokslininkas Karstenas Hausteinas, kurio specializacija – atmosferos spinduliuotė. Jis prognozuoja, kad liepa gali būti karščiausias mėnuo nuo tarpledyninio periodo, kuris truko 120 000 metų. Mokslininkai susirūpinę, kad nauji temperatūros rekordai turės labai gilių ir pavojingų pasekmių. Medžiagoje pažymima: pernai vasarą smarkiai pakilus oro temperatūrai Europoje žuvo daugiau nei 61 tūkst. žmonių. 

 

JT skambina pavojaus varpais, pažymėdama, kad „klimato kaita tampa nebevaldoma“, ir prognozuoja „katastrofišką situaciją“, jei nebus imtasi priemonių sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą į atmosferą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(19)
(7)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: