Suniokojimo mastas katastrofinis. Palydoviniai vaizdai atskleidžia siaubingus padarinius (Foto, Video)  ()

Retas Viduržemio jūros uraganas sukėlė katastrofinį sunaikinimą, sukeldamas potvynius ir nužudęs tūkstančius žmonių įprastai sausringoje Libijoje šiaurės Afrikoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-14 Suniokojimo mastas katastrofinis. Palydoviniai vaizdai atskleidžia siaubingus padarinius (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemę stebinčio palydovo „Sentinel 2“ darytose nuotraukose matyti, kokio masto nelaimė per pastarąsias dienas kilo Libijoje, kurią sukėlė retas Viduržemio jūros uraganas Danielis, rašo „Space“.

Praėjusią savaitę virš Viduržemio jūros susiformavęs retas uraganas Danielis sukėlė rekordinį kritulių kiekį iš pradžių Graikijoje, o vėliau ir Libijoje, šiaurės Afrikoje. Netoli Dernos miesto dėl stiprių liūčių buvo sugriautos kelios užtvankos, dėl kurių kilo baisus potvynis. Dėl to miesto infrastruktūra patyrė didelę žalą, tūkstančiai žmonių žuvo, o daugelis tebėra dingę.

Buvo pranešta, kad Libijoje dėl nelaimės žuvo 5000 žmonių, o beveik 10000 dingo be žinios. Manoma, kad Libijoje galėjo žūti nuo 18 000 iki 20 000  žmonių.

 

Anot Redingo universiteto (JK) mokslininkų, uraganai, tokie kaip Danielis, yra gana retas įvykis, vidutiniškai nutinkantis nuo vieno iki trijų kartų per metus. Tačiau daugiausia nuo tokių Viduržemio jūros uraganų kenčia Vakarų Viduržemio jūros regiono šalys. Todėl mokslininkus labai nustebino tai, kad uraganas persikėlė į šiaurinę Afriką. Tai tikriausiai yra klimato kaitos planetoje pasekmė.

Nauji palydovo „Sentinel 2“ padaryti vaizdai iš kosmoso rodo potvynių Libijoje mastą ir jų sukeltą sunaikinimą. Čia aiškiai matomi laikini ežerai ir upių sistemos, išsidėsčiusios dykumoje.

 

 

Amerikiečių kompanijos „Planet Labs“ palydovai padarė išsamias Dernos miesto sunaikinimo nuotraukas. Ištisi rajonai buvo užlieti ir sugriauta daug namų.

Mokslininkai taip pat gavo palydovų „Sentinel 3“ ir „Meteosat 11“ nufotografuotų vaizdų iš kosmoso, kuriuose matyti, kaip uraganas Danielis siautė virš Sacharos dykumos.

 

Anot „Space“, uragano galios viršūnė virš Libijos pasiekė rugsėjo 10 d. , kai vėjo greitis siekė 80 km/val. Tuo pat metu tą pačią dieną Libijoje iškrito rekordinis kritulių kiekis – per 24 valandas kritulių lygis siekė 414 mm.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()