Delfinai "vaikščioti" ant uodegos išmoksta iš kitų savo gentainių (Video)  (0)

Delfinų elgseną tiriantys gamtininkai teigia, jog vieno įspūdingiausių savo triukų - vaikščiojimo uodega vandens paviršiumi - šie gyvūnai sugeba mokyti vieni kitus. Žinduoliai, kurie yra mėgstami už savo žaismingą prigimtį, tokio įgūdžio mokosi "vien tik pramogai", sakoma Australijos mokslininkų pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos Banginių ir delfinų išsaugojimo draugijos (Whale and Dolphin Conservation Society, WDCS) tyrinėtojas Maikas Boslis (Mike Bossley) Port River įlankoje gyvenančius delfinus stebi jau 24 metus. Jis taip pat teigia, jog jam yra pavykę užfiksuoti dviejų delfinų patelių sinchronišką "vaikščiojimą" uodega. O visai neseniai tyrinėtojams pavyko stebėti, kaip šį įgūdį vienu metu tobulina net keturi individai. 

Mokslininkų nuomone, toks gyvūnų vandenyje atliekamas triukas neturi jokios gamtininkams žinomos ar bent jau numanomos praktinės funkcijos ir kai kurių specialistų yra prilyginamas žmonių šokiui. "Vaikščiojimas" uodega natūralioje aplinkoje stebimas labai retai - paprastai per tūkstančius stebėjimo valandų tokį veiksmą "ryžtasi" atlikti vos vienas kitas delfinas, iš kurių nei vienas to nekartoja antrą kartą. Tačiau Port Adelaide įlankoje gyvenantys delfinai pastaruoju metu taip pramogauja dažnai, o bėgant laikui, panašu, toks jų pomėgis šiame regione vis labiau plinta. Vietiniai delfinų stebėtojai mano, jog žinduoliai įspūdingą sugebėjimą išmoko iš savo gentainio Billie, kuris prieš 22 metus nedidelį laiko tarpą buvo "įdarbintas" turistų pramogų centre.

Boslis sako, jog "vaikščiojimo" uodega plitimą greičiausiai motyvuoja gyvūnų noras patiems susikurti pramogų. Jei tai tiesa, tada toks pomėgis taptų akivaizdžiu rimtu ir įspūdingu kultūrinio delfinų bendruomenės aspekto egzistavimo įrodymu. "Kultūra platesne prasme apibrėžiama kaip išmokta bendruomeninės elgsenos charakteristika, ir to apraiškas mes dabar dažnai galime išvysti Port River apylinkėse", sako mokslininkas. "Kultūrinės elgsenos požymius yra pavykę stebėti kelių kitų rūšių gyvūnų tarpe, ir ypatingai aiškiai juos galima matyti stebint šimpanzes. Tačiau iki šiol visos stebėtos kultūros apraiškos būdavo vartotojiškos prigimties, dažniausiai siekiant gauti maisto. Kiek mes žinome, delfinų "vaikščiojimas" uodega neturi jokios praktinės funkcijos, todėl pramogai sugalvotas veiksmas puikiai parodo bendrą jų ir žmonių psichologijos sąlyčio tašką". Kelis "vaikščiojimo" uodega pavyzdžius galite pamatyti tolesniame video.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)