Kinijoje rastos žmonijos ir visų žinduolių pramotės fosilijos  (2)

Šis smailianosis padaras, pavadinimu „Juramia sinensis“, yra seniausias žinomas placentinis žinduolis, kokį tik yra pavykę rasti. Kinijoje aptiktos archainio žvėrelio liekanos byloja, jog jis gali būti visų žinduolių, vadinasi, ir žmonių, pramotė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie padarėliai, skirtingai nei kiaušinius dedantys gyvūnai ar sterbliniai žinduoliai, savo atžalas atsivesdavo gyvas. Visi placentiniai žinduoliai – nuo žmonių iki delfinų ar šikšnosparnių – yra šio gyvūno ainiai.

„Juramia sinensis“ palaikai sterblinių-placentinių žinduolių šakos susiformavimą gyvybės raidos skalėje stumtelėjo visais 35 mln. metų atgal. Anot Kinijos ir JAV mokslininkų, šio žvėrelio liekanos byloja, jog pirmieji žinduoliai Žemėje rastis pradėjo prieš 160 mln. metų. Tokie teiginiai neprieštarauja ankstesniems DNR tyrimų duomenims, kuriais remiantis buvo prognozuojama, jog žinduoliai Žemėje ėmė veistis gerokai anksčiau, nei liudija seniausios tuomet rastos jų fosilijos – 125 mln. metų senumo „Eomaia“ liekanos.

Smailianosiai Homo sapiens bei kitų žinduolių protėviai papartinių miškų pažemėmis šmirinėjo Juros periodo dinozaurų laikais ir mito vabzdžiais. „Juramia sinensis“ fosilijos rastos Kinijos Lianoning provincijoje. Paleontologams pavyko rasti didžiąją dalį gyvūno skeleto, visus dantis, dalį kaukolės ir net keletą kailio šerių.

Mokslininkai neslepia, jog placentinių žinduolių (arba tiesiog placentinių, angl. – „eutherians“) evoliucija yra bendrosios žinduolių evoliucijos pamatas. Tyrėjai mano, jog archainis žvėrelis savo letenėlėmis gebėjo įsikabinti į įvairius objektus ir paviršius, kas reikštų, jog pirmykščiai žinduoliai galėjo laipioti po medžius. Toks gebėjimas gyvūnams galėjo suteikti tam tikrų teritorinių pranašumų, kurie galėjo paskatinti šią gyvūnų padermę evoliucionuoti į žinduolius.

Beje, lotyniškas žinduolių pramotės pavadinimas „Juramia sinensis“ reiškia „Juros periodo motina iš Kinijos“ (lot. „Jura“ – Juros periodo, „maia“ – motina su užuomina apie plancetą, „sinesis“ – iš Kinijos).

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (2)