„Ei, tai yra demokratija!..“ Europoje sukrėtimas. Skelbiamas didžiulis politinis žemės drebėjimas (Video)  (6)

Wildersas laimėjo rinkimus, bet neaišku, ar jis gali susilaukti pakankamai plačios koalicijos palaikymo, kad suformuotų veikiančią vyriausybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienio rezultatai parodė, kad rinkimus Nyderlanduose laimėjo įžymaus politiko Geerto Wilderso kraštutinių dešiniųjų antiislamiška partija. Ir tai didžiulis politinis žemės drebėjimas, kuris bus juntamas toli už šalies sienų.

„Ipsos“ apklausų duomenimis, PVV Laisvės partija užtikrintai laimėjo rinkimus – centro dešiniųjų blokas laimėjo 23, o kairieji – 26 vietas.

Jeigu rinkimų rezultatai bus patvirtinti, Wilderso pergalė žymės staigų poslinkį į dešinę, į kurį Briuselyje bus žiūrima su nerimu – PVV pažadėjo surengti referendumą dėl Nyderlandų narystės Europos Sąjungoje.

„Galbūt tai ne tai, ko siekia kitos partijos Europoje ar kitose šalyse, bet ei, tai yra demokratija“, – po balsavimo žurnalistams sakė 60 metų Wildersas.

Imigracija buvo pagrindinė referendumo tema, o jo griežta pozicija, įskaitant sienų uždarymą ir nelegalių imigrantų deportavimą, sulaukė atgarsio Nyderlandų rinkėjams.

Ir nors atrodo, kad Wildersas laimėjo rinkimus, neaišku, ar jis gali susilaukti pakankamai plačios koalicijos palaikymo, kad suformuotų veikiančią vyriausybę.

Visi kitų trijų lyderiaujančių partijų lyderiai pareiškė nedalyvausiantys PVV vadovaujamoje koalicijoje. Wildersas žinomas kaip „olandų Trumpas“ – iš dalies dėl savo šukuosenos, primenančios buvusį JAV prezidentą, ir dėl komentarų prieš imigrantus ir musulmonus.

Vadindamas marokiečius „šiukšlėmis“ ir rengdamas pranašo Mahometo karikatūrų konkursus, Wildersas pastatė savo karjerą pagal pasiskelbtą misiją sustabdyti „islamo invaziją“ į Vakarus.

 

Kampanijos metu jis bandė sušvelninti savo pastabas, sakydamas, kad gali „į šaldiklį“ įdėti kai kurias griežtesnes savo pažiūras apie islamą.

Jis pabrėžė, kad bus ministru pirmininku visiems, „nepriklausomai nuo jų religijos, kilmės, lyties ar bet ko“, tvirtindamas, kad pragyvenimo krizė yra didesnis prioritetas.

Tačiau, kaip nepavargsta pabrėžti jo oponentai, PVV manifeste skelbiamos kitos tiesos. Su tipine Wilderso retorika manifeste teigiama: „Prieglobsčio prašytojai kruiziniuose laivuose vaišinasi gardžiais nemokamais savitarnos patiekalais, o olandų šeimos yra priverstos mažinti išlaidas maistui“.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(3)
(7)

Komentarai (6)