„94%...“ Atskleista didžiulė paslaptis. Surastas dar vienas Žemės žemynas (Video)  (2)

Mokslininkai atrado paslaptingą aštuntąjį Žemės žemyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paslėptojo aštuntojo Zelandijos žemyno yra 94 procentai po vandeniu, tik 6 procentai iškyla iš vandens.

Jau seniai žinoma, kad Žemėje yra septyni žemynai.

Tačiau dabar mokslininkai tai paneigia, nes išsiaiškino, kad iš tikrųjų jų yra aštuoni! Ramiojo vandenyno pietvakariuose, po Naująja Zelandija, buvo pažymėta sausumos masė, kuri pagal įprastą skaičiavimo metodą dabar gali tapti aštuntuoju žemynu. 

Atlikdami novatorišką mokslinį darbą, geologų ir seismologų komanda iš viso pasaulio sukūrė patobulintą Zelandijos, kurios didžioji  dalis yra panirus, žemėlapį. Zelandija, esanti 94 procentais žemiau vandenyno paviršiaus, ilgą laiką buvo apgaubta paslapčių.

Jau 2017 m. vaovaujant Nickui Mortimeriui atlikti tyrimai pateikė Zelandijos žemyno įrodymų.

Naujausiame 2023 m. „Tectonics“ leidinyje, remiantis šiuo tyrimu, Zelandija tapo  žemynu, kurio žemėlapis buvo visiškai sudarytas. Tai dažnai būna labai sunku dėl povandeninių vandenyno plokščių, priklausančių visiems Žemės žemynams.

Kaip paskutinis atrastas žemynas, Zelandija dabar yra pirmasis žemynas, kurio geologiniai parametrai, ugnikalniai ir nuosėdų baseinai yra visiškai pažymėti iki pat povandeninių kraštų. Per visą istoriją didelės sausumos masės dažnai buvo panirusio po vandeniu. Pavyzdžiui, Didžioji Adrija ir Argolandas. Zelandija taip pat nėra naujas atradimas. Geofizikas Bruce'as Luyendikas šį terminą sukūrė dar 1995 m.

 

Tuo metu jis norėjo pavadinti tik Naujosios Zelandijos ir Naujosios Kaledonijos teritorijas, kurios maždaug prieš 200 milijonų metų atsiskyrė nuo Gondvanos superkontinento ir nuo to laiko buvo laikomos palaidomis salų grandinėmis. Po ilgus metus trukusių tyrimų geologų komanda sėkmingai sukūrė išsamų sausumos žemėlapį. Dabartinis tyrimas gali įrodyti, kad Zelandija iš tikrųjų yra nepriklausomas žemynas.

Teritorija, vadinama Zelandija, kuri yra didesnė už Indiją, yra beveik visiškai panardinta į Ramųjį vandenyną. Paviršiuje tik Naujoji Zelandija ir Naujoji Kaledonija. Anksčiau buvo manoma, kad šis masyvas turėtų būti Australijos dalis. Tačiau tiksliai išmatavus plotą paaiškėjo, kad Zelandija yra žemyninės plutos dalis, kurios plotas yra 4,9 milijono kvadratinių kilometrų.

 

Tam, kad objektas būtų pripažintas žemynu, jis turi atitikti visus šiuos kriterijus:

1. Žemyninė pluta turi būti storesnė už vandenyno plutą;

2. Žemės masė turi būti sudaryta iš trijų skirtingų tipų uolienų;

3. Jis turėtų iškilti aukštai virš jūros ir nebūti visiškai paniręs vandenyje;

4. Tai turėtų būti didelis plotas su aiškiai apibrėžtais kraštais.

Pirmuosius tris kriterijus jau įvykdė Naujoji Zelandija ir Naujoji Kaledonija. Dėl naujų detalių matavimų ketvirtasis kriterijus dabar jau patvirtintas. Ar Naujoji Zelandija bus pripažinta žemynu?

Nickas Mortimeris, pagrindinis Naujają Zelandiją tyrinėjusios komandos mokslininkas, įsitikinęs, kad netrukus ji bus pripažinta žemynu. Komanda mato, kad visi kriterijai yra įvykdyti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(22)
(2)
(20)

Komentarai (2)