Gudri Švedijos strategija pasiteisina? Pirmieji duomenys rodo, kad „kreivė, panašu, plokštėja“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2020-04-22 15:56
straipsnis 22 dienos, duomenys 19 dienos. Kreivė tikrai tuo metu žiūrint "plokštėjo", nes vėlykos sumažino tyrimų vykdymą ir atidėjo duomenų suvedinėjimą. Tą patį efektą galima pamatyti kiekvieną savaitgalį. Straipsnio rašymo dieną: sergančių: 16082, mirčių:1939, susirgimų skaičius per dieną nemažėja, greičiau lėtai auga. Didelės avarijos dar nėra, bet susirgimai auga greičiau nei eksponentiškai. Vienintelis dalykas, kas plokštėja, tai ligoninės bei intensyvios terapijos lovų užimtumas, turbūt pacientai pradeda pasveikti. Ką tai reiškia? Artimiausiu metu mirčių kiekis nesikeis, ligoninės nepersipildys.
conjurer 2020-04-22 17:24
Pagal mirtis milijonui žmonių švedai lenkia JAV, bet atsilieka nuo vakarų europos šalių. Palyginimui: Pietų korėja - 5 Lietuva - 14 Suomija - 27 Norvegija - 34 Danija - 66 USA - 137 Švedija - 192 Italija - 408 Nesakau kad jų strategija bloga, bet lyginant su aplinkinėmis šalimis mirtingumas yra tikrai nemažas. Sunkių atveju jie turi 10 kart daugiau nei bet kuri kita kaimyninė šalis (500+). Na bet čia jų pasirinkimas. Kažkas turi pasiaukoti, kad būtų nustatyta karantino nauda ir žala.
HardAxe 2020-04-22 18:20
man irgi įdomu, ar Švedijoj mirs daugiau, ar tiesiog greičiau. Bet jei atsiras efektyvūs vaistai/skiepai, tada Švedų strategija pralošia garantuotai ir palyginimas nebeteks prasmės.
iPienius 2020-04-22 18:52
idomu kiek is ten mirusiuju yra pensinio amziaus
Arunas1948 2020-04-22 19:14
Mirsta pensininkai arba turintys sveikatos problemu, vienu zodziu gerai.
conjurer 2020-04-22 19:22
Visur jų dauguma. Atsižvelgiant kad aplinkinėse šalyse yra panašus kiekis senyvo amžiaus žmonių, tai lieka nebesvarbu.
NekenciuReklamos 2020-04-22 19:48
speju Svedija is sitos karantino iseis kaip nugaletoja EU ekonomikos kontekste. Kaledos siais metais bus YPATINGAI skurdzios, tikrai labiau nei 2009.
DarkNRG 2020-04-23 00:32
Ka tie svedai pralosia? Kazka cia vepalioji truputi. Turbut esi vienas is tu karantinu visokiu salininkas is baimes apsiseilejes. Svedai finansiskai islosia vienareiksmiskai. O uzsikretimu ar mirciu skaicius, kaip mes matom, nelabai kuom issiskiria. Taip kad cia pralosia visos kitoa salya.
Evil Goku 2020-04-23 11:48
Bet Švedai labai daug išleidžia sveikatos apsaugai. Jei Švedai stipriai sumažintu finansavimą sveikatos apsaugai - atsisakydami gydyti pensininkus ir visuomenei naudos negalinčius duoti žmones, tai per dešimt metų sutaupytu milijardus. Va čia tai būtu tikrai finansiškai super naudinga.
conjurer 2020-04-23 12:00
Užsikrėtimų skaičius realiai yra svarbus medicinos sektoriui, kuriam reikės tvarkytis su jais. Bet būkim realistiški nei viena šalis neturi tikro skaičiaus, nes ne visi sergantys yra pratestuojami, ypač asimptominiai. Mirčių skaičius yra vienintelis svarbus dalykas, nes visos taikomos priemonės yra skirtos jį sumažint. Ir švedijoje jis yra 3 ar daugiau kartų didesnis nei kaimyninėse šalyse. Tai nežinau ar 3 kartai yra daug ar ne. Pagalvok apie savo šeimos seniausius narius. Įsivaizduok, juos reikėjo saugot, bet to nedarei, ir mirė ne vienas o trys. Kiti net nemirktelėja nužudys savo senelius jei gaus pinigų už tai. Neteisiu jų, nes nesu jų kailyje. Gal buvo badaujama. Gal kažkas kito. Pasaulis netobulas, ne visiems yra geros sąlygos išgyventi. Iki atominio ginklo pasirodymo visas pasaulis veikė tokiu principu. Trūksta maisto - einam žudyt kaimynų. Trūksta žemės - einam žudyt kaimynų. Afrika egzistuoja - paverčiam visus vergais. Per daug skolų - išžudom visus žydus. Visos šios situacijos, vedusios prie žudynių, neatsirado iš nieko. O kanibalizmas irgi ne iš gero gyvenimo praktikuojamas. Nesu nei to nei to šalininkas. Valstybės turi teisę rinktis. Taigi manęs nestebina, kai kurios šalys pasirenka leisti mirti seniems, silpniems arba neturtingiems žmonėms. Ir visi žino kad žmogiškumas yra bloga savybė kai nori tapti turtingas. Švedija yra geras eksperimentas. Viena iš įdomiausių statistikų. Taigi apie ekonomiką ir mirtingumą pakalbėsim rimčiau kai bus daugiau duomenų. Kai tu man galėsi pateikti skaičius, vietoje nepagrįstų teiginių. Gal teks prieiti prie išvados, kad senų žmonių eutanazija yra gera ekonomikai, ir tai pradės daryt visas pasaulis. Nežinau. Pamatysim.
Niemand 2020-04-23 12:47
Nelabai aišku, kodėl pas juos toks didelis mirčių skaičius. Jis turėtų priklausyti nuo sveikatos priežiūros kokybės, o Švedijos sveikatos sistema vis dar nėra perkrauta. Tikėtina, kad tik dėl "leidimo" sąlyginai laisvai plisti. Bet tada tik reiškia, kad pas juos mirtys "koncentruojasi" epidemijos pradžioje, o pas mus jos išsidėstys per metus ar pan. Nereikia turėti iliuzijų, kad mes savo senukus ir ligonius apsaugosim nuo užsikrėtimo, gali tik kažkiek atidėti, bet ne ypač daug.
BishopaZ 2020-04-23 13:02
Švedijoje viskas baigsis vasarą ir kas svarbiausia jie turės imunitetą, todėl antros bangos NEBUS. Visur kitur bus antroji banga kaip planuojama apie lapkritį ir turėtų tęstis pusę metų.... bent jau LTU ekonomika per tiek laiko subyrėtų į šipulius, apie mirčių skaičių net nešneku.
conjurer 2020-04-23 13:18
Nesiginčyju kad pas mus taip nepaplis, visada atsiranda babūnų, kurie sugadina reikalus. Dėl vieno korėjiečio nuėjimo į bažnyčią mirė 200+ žmonių. Tačiau tolimesnis plitimas ten lyg ir sustabdytas. Ir virusus galima įveikti. Bent jau tai atlikta su raupais, ir beveik su poliomelitu. Bus matyt, čia tik pati pradžia. Rugsėjo mėnesį bus aiškiau kuri taktika labiau pasiteisina. Realiai griežtas 3 mėnesių išnaikintų virusą. Bet tokio neįmanoma turėt, nes tai reikštų kad niekas negali iš namų išeiti. Mūsiškis karantinas irgi gali padėt, jei spėsim visus židinius aptikti laiku, ir juos pilnai izoliuot. Tas yra įmanoma, ir tokia linkme einam. Aišku tai irgi negarantuoja kad neateis antra banga, po to kai karantiną pilnai pašalinsim. Karantinas visada veikia kai ligą uždarom į narvą. Bet šiuo atveju mes esam užsidarę narve nuo ligos. Jei apsuktume situaciją, viskas bus tvarkoj. Jei ne, bus kaip sakai, mirtys išsidėstys per ilgesnį laiką.
conjurer 2020-04-23 13:21
Kad tik taip su gripu veiktų...
HardAxe 2020-04-23 13:42
ilgas vėlykų savaitgalis davė daugiau naudos nei žalos
Myslius 2020-04-23 14:03
According to the latest WHO data published in 2017 Influenza and Pneumonia Deaths in Sweden reached 3,589 or 4.74% of total deaths. Sweden corona deaths: 1,937 Del mazo virusiuko nieks ekonomikos nestabdo. Sustabdzius ekonomika atsiliepia per kitus galus: gal kam uzpuliuos dantis ir numirs nes dantistai nedirba, gal kas numirs is bado nes pinigu netures (dauguma gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo), gal kas eis vogt, o gal kas pabijos kreiptis i gydytojus del spaudos ir politiku sukeltos panikos, ar del pristabdytu gydytoju darbo bus uzdelstai diagnozuota mirtina liga.
HardAxe 2020-04-23 14:55
visi 12+amžiaus vaikai (iki 12 jų negalima palikti vienų) mokosi iš namų, sustabdyti vieši renginiai virš 50 žmonių, muziejai. Didelė dalis įmonių dirba iš namų, kiek tik įmanoma. Kai neįmanoma uždrausta darbuotojų kaita tarp pamainų, administracija išspirta namo. Kiek įmanoma aptarnavimas iškeltas į internetą/telefoną ar žmonės aptarnaujami per langelius. Pvz gydytojas daugeliu klausimų priims tik telefonu. karantinas Švedijoje yra, tik švelnesnis nei Lietuvoje. Dėl statistikos, tai reik žiūrėt kiek mirė šiemet nuo covid+gripo. Karantinas šiemet padės ir gripo skaičiukams. Beje, kas sakė, kad tūkstančiai mirčių nuo gripo - gera norma?
Kyborg 2020-04-23 19:23
Kiek kas atliko tyrimų galima pasižiūrėt čia https://www.worldometers.info/coronavirus/
jinxas 2020-04-24 00:50
Kinijoje antrą kartą suserga tie kurie buvo pasveikę, taip kad imunitetas negarantuotas. Banguos visur, ir pas švedus dar kartą
HardAxe 2020-04-24 10:48
Gal tau pavyko interpoliuoti kiek testų padaroma per dieną? lengviausia ištiesinti statistiką, tai testuoti ribotą kiekį