Sunku patikėti, kad Sibire gali būti tokie karščiai: tai bus pati aukščiausia kada nors istoriškai užfiksuota temperatūra už poliarinio rato ribos  ()

Sibiras – juodo sniego, kruvino lietaus ir pusmetį trunkančios nakties žemė – ką tik užfiksavo naują nerimą keliantį rekordą. Birželio 20 dieną, Rusijos tolimosios šiaurės mieste Verchojanske oras pirmą kartą įkaito iki aukštesnės nei 38 ºC temperatūros, rašo „Science Alert“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-26 Sunku patikėti, kad Sibire gali būti tokie karščiai: tai bus pati aukščiausia kada nors istoriškai užfiksuota temperatūra už poliarinio rato ribos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu šis temperatūros rodiklis bus patvirtintas, tuomet tai bus pati aukščiausia kada nors istoriškai užfiksuota temperatūra už poliarinio rato ribos.

Verchojanskas – nedidelis, maždaug 1300 gyventojų miestelis Sibiro arktiniame regione, esantis už 4800 km į rytus nuo Maskvos. Temperatūriniai svyravimai toje vietovėje yra sunkiai pakeliami bet kokiai gyvybės formai – nuo rekordinių -49 ºC šalčių žiemą iki ankstesnio kaitros rekordo – 37,2 ºC vasarą. O praėjusį šeštadienį net kelios meteorologinės stotys užfiksavo naują kaitros rekordą – 38 ºC. Aukštesnė temperatūra šiame regione nebuvo užfiksuota nuo pat to laiko, kai 1885 metais pradėti registruoti temperatūrų matavimai. Ne ką vėsiau Verchojanske buvo ir sekmadienį – tą dieną oras kaito iki 35,2 laipsnių.

Naujasis kaitros rekordas, kurį vis dar turi patvirtinti nepriklausomi ekspertai, užfiksuotas iškart po to, kai buvo konstatuota, jog gegužės mėnuo buvo pats karščiausias Sibiro istorijoje – to mėnesio temperatūros vidurkis, matuotas nuo 1979 m. iki 2019 m., buvo viršytas net 10 ºC, skelbiama specialiojoje Europos Sąjungos Koperniko klimato kaitos paslaugos ataskaitoje.

Šios vasaros kaitra Arktyje jau turėjo įtakos visam regionui. Sibire siaučia miškų gaisrai – Rusijos federalinė miškų agentūra sekmadienį informavo, kad Sachos respublikoje (regione, kuriam priklauso ir jau minėtas Verchojanskas) yra 31 gaisro židinys, iš viso ugnis apėmusi 358 472 hektarus.

Dėl visai neseniai į upę išsiliejusių 20 000 tonų dyzelino Rusijos valdžios atstovai aiškino, jog priežastis – amžino įšalo atitirpimas, dėl ko įgriuvo žemė po keliomis kuro talpyklomis.

Deja, tokie Sibiro pokyčiai, nors ir yra bauginantys, buvo prognozuoti jau seniai. Jau daugelį metų vidutinė temperatūra Arkties regione kyla gerokai sparčiau nei bet kurioje kitoje pasaulio vietoje – daugiausiai tai lemia tirpstantis jūrų ledas, o šio tirpsmo priežastis yra žmogaus sukelta klimato kaita.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()