Lemtinga klaida. Mokslininkai pasakė, ko negalima daryti čiaudint  ()

Nors noras sulaikyti čiaudulį kartais nugali mūsų kūno instinktus, remiantis tyrimais ir praktika, to daryti nederėtų, nes ant kortos gali būti pastatyta net jūsų gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čiaudulys yra bendras ir tuo pačiu individualus kiekvieno žmogaus refleksas, kuris padeda pašalinti dirgiklius iš nosies. Nors visi čiaudėja, dirgikliai gali būti bet kas – nuo ​​alergenų iki virusų, bakterijų ar skysčių. Ir nors tai neabejotinai sukels palengvėjimo jausmą, kartais socialinės normos diktuoja savo taisykles, o tai verčia sulaikyti čiaudulį. Ir tai gali būti labai pavojinga, rašo „ScienceAlert“.

Šis nevalingas refleksas atsiranda, kai dirgikliai stimuliuoja jutimo nervus nosyje. Tada šie signalai siunčiami į smegenis. Pasiekus tam tikrą sudirginimo slenkstį, suaktyvėja čiaudėjimo refleksas, kuriam būdingas gilus įkvėpimas, padidėjęs slėgis kvėpavimo takuose, diafragmos ir tarpšonkaulinių raumenų susitraukimas, stiprus iškvėpimas užmerktomis akimis. Tuo pačiu metu liežuvis pakyla iki burnos viršaus, priversdamas didžiąją dalį oro praeiti pro nosį, taip pašalinant dirgiklius.

Čiaudėjimo refleksas yra susijęs su trišakiu nervu, kuris yra didžiausias jutimo nervas. Jis perduoda jutiminę informaciją iš veido, ypač iš nosies ir burnos, į smegenis. Šie jutimo nervai sąveikauja nugaros smegenyse, kur skausmo vartų kontrolės teorijoje aprašyti „vartai“ valdo jų pranešimus. Nervai, nešantys skausmo signalus, atidaro šiuos vartus, o jutimo signalus nešantys nervai juos uždaro. Šio mechanizmo dėka, patrynus skaudamą vietą galima sumažinti skausmą.

 

Čiaudulį galima sustabdyti įvairiais būdais, pavyzdžiui, prilietus nosies galiuką, stimuliuojant šiuos jutimo nervus, uždarant vartus ir blokuojant čiaudėjimo gaiduką. Tačiau čiaudulio slopinimas gali būti susijęs su rizika.

Užblokavus čiaudulį, padidėja slėgis kvėpavimo takuose, o tai gali pažeisti akis, ausis ar kraujagysles. Nors ir retai, gali atsirasti komplikacijų, tokių kaip smegenų aneurizma, ryklės plyšimas ir plaučių kolapsas. Užuot slopinus čiaudulį, rekomenduojama pašalinti jį sukėlusią alergiją ar dirgiklį arba tiesiog čiaudėti į audinį, tačiau jokiu būdu nesulaikyti kvėpavimo tokiu pavojingu momentu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: