Plinta paslaptingas į bjaurią ligą panašus virusas – jau neišvengta ir mirties  ()

Mokslininkai ir sveikatos priežiūros specialistai atidžiai stebi retą virusą, vadinamą Aliaskos virusu (angl. Alaskapox) – nuo tada, kai naujoje vietovėje užfiksuotas pirmas mirtinas ligos atvejis, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keletas atvejų, diagnozuotų nuo tada, kai 2015 m. pirmą kartą buvo idenifikuotas Aliaskos virusas, paprastai buvo susiję su lengvais simptomais, įskaitant sąnarių ir raumenų skausmą, limfmazgių patinimą ir vieną ar daugiau guzelių ar pūlinukų ant odos.

Virusas paprastai išnyksta po kelių savaičių, tačiau gali būti pavojingesnis žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Pagyvenęs vyras Kenajaus pusiasalyje (Aliaska) tapo pirmuoju žinomu asmeniu, mirusiu nuo Aliaskos viruso. Tai tik septintasis atvejis nuo tada, kai liga buvo nustatyta pirmą kartą, tačiau mirtimi pasibaigęs atvejis idenifikuotas už daugiau nei 500 km nuo pirmojo oficialiai patvirtinto atvejo, apie kurį buvo pranešta Ferbankso mieste Aliaskoje.

Pacientas pranešė apie raudoną opą po dešine pažastimi, vėliau jį apėmė deginančio skausmo pojūtis ir nuovargis.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5246 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Manoma, kad tai, jog pacientas buvo gydomas nuo vėžio, galėjo prisidėti prie to, kad organizmas buvo pažeidžiamas, todėl buvo didesnė viruso sukeltų komplikacijų rizika.

Lapkritį patekęs į ligoninę, pacientas mirė sausio pabaigoje, teigiama Aliaskos valstijos epidemiologijos informaciniame pranešime.

Sveikatos apsaugos pareigūnai daro išvadą, kad Aliaskos virusas geografiškai paplitęs labiau, nei manyta anksčiau, ir kad reikia išsamiau informuoti visuomenę – o ypač imuniteto sutrikimų turinčius asmenis – apie riziką.

Iš iki šiol surinktų duomenų matyti, kad Aliaskos virusas plinta per smulkius žinduolius, ypač kirstukinius ir gaperio pelėnus. Žmonės gali užsikrėsti nuo gyvūnų, tačiau kol kas neužfiksuota, kad liga būtų perduodama tarp žmonių.

 

Šis virusas priklauso orthopox virusų grupei, iš kurios raupai yra bene labiausiai žinoma liga – raupams būdinga tai, kad jie sukelia odos pažeidimus (raupus), kaip ir Aliaskos viruso atveju.

Kaip rašoma informaciniame pranešime, vyras gyveno vienas nuošalioje vietovėje, tačiau jis pranešė, kad prižiūrėjo benamį katiną, kuris dažnai jį apdraskydavo – gali būti, kad virusas buvo perduotas būtent taip – nors katino tyrimai dėl orthopox virusų buvo neigiami.

 

Naujose Aliaskos sveikatos departamento rekomendacijose nurodoma supažindinti gydytojus su viruso požymiais ir reguliariai atlikti tyrimus dėl jo, taip pat patarti asmenims, kuriems įtariamas Aliaskos virusas, laikyti odos pažeidimus sausus ir uždengtus bei vengti juos liesti.

„Tikėtina, kad virusas paplitęs tarp smulkiųjų Aliaskos žinduolių ir kad tarp žmonių buvo daugiau užsikrėtimo atvejų, tačiau jie nebuvo idenifikuoti, – teigiama Aliaskos visuomenės sveikatos skyriaus pranešime. – Atliekama daugiau tyrimų su gyvūnais, siekiant geriau suprasti viruso paplitimą gyvūnų populiacijose visoje Aliaskoje.“

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()