Ši daržovė saugo nuo vėžio ir insulto – geriau už bet kokį maisto papildą  ()

Knygų apie maisto kultūrą autorius, amerikietis Michaelas Pollanas yra parašęs ne vieną bestselerį. Profesorius jau beveik du dešimtmečius skatina žmones valgyti daugiau daržovių.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© sansoja (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/food-vegetable-healthy-meal-onion-3270461/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mitybos guru, daržovės gali veikti kaip profilaktinė medicina – jos suteikia daugiau naudos sveikatai nei brangūs maisto papildai.

„Daug geriau gauti vitaminų iš maisto, – sako M.Pollanas. – Mūsų organizmas išsivystė taip, kad maistinių medžiagų gautų iš maisto, o ne tablečių. Todėl nenuostabu, kad maisto papildai paprastai neveikia, nebent turite konkrečios medžiagos trūkumą.“

Jam pritaria daugelis gydytojų, mitybos specialistų, nepriklausomų maisto papildų tyrėjų ir ilgaamžiškumo ekspertų.

Valgykite brokolius

M.Pollanas teigia, kad kryžmažiedžių daržovių šeimos augalai turi daug sveikatai naudingų savybių.

Kopūstinės daržovės – tai vieni stambiausių ir traškiausių augalų, kuriuos galite rasti maisto prekių parduotuvėje. Tai – įvairūs kopūstai, kalafiorai ir brokoliai. Jie puikiai gerina kraujotaką ir gali padėti išvengti daugelio su amžiumi susijusių ligų.

[Vokietija] Fantastiški suktukai-grąžtai tik 30€! Su 2 baterijomis, reguliuojami greičiai, 23+1 padėtys ir kt.
5322 4

Nuostabai geros kainos

Iš Vokietijos greitas ir saugus siuntimas

Du skirtingi modeliai

Puikus funkcionalumas

Išsamiau

Mokslininkai mano, kad brokoliuose ir kopūstuose yra sieros cheminių medžiagų, vadinamų gliukozinolatais, kurie šioms daržovėms suteikia kartoką skonį. Kai pjaustome, kramtome ir virškiname kryžmažiedes daržoves, šios stiprios cheminės medžiagos skyla į biologiškai aktyvius junginius, kurie gali padėti išvengti kai kurių vėžio formų.

Tačiau sudėti šį junginį į tabletę nėra tas pats, kas gauti jo su sveikatai palankiu maistu.

Kas valgo brokolius, rečiau patiria insultą

 

„Kai šis junginys buvo įmaišytas į maisto papildų sudėtį, jis neturėjo tokio paties poveikio“, – paaiškino M.Pollanas.

Tyrimai patvirtina, kad maisto papildų biologinis įsisavinimas gali labai skirtis – nuo nulinio iki toksiško. Be to, maisto papildų sudėtis nėra griežtai prižiūrima, tad jų poveikį nuspėti gana sudėtinga.

Tačiau surinkta daugybė įrodymų, kad valgant daugiau šviežių daržovių, pavyzdžiui, brokolių, gaunama ilgalaikė nauda sveikatai. Žmonės, kurie valgo brokolius, rečiau patiria insultą, turi sveikesnę širdį, mažiau pilvo riebalų, taip pat mažesnė tikimybė, kad jie susirgs 2 tipo diabetu. Mokslininkai nemano, kad tai atsitiktinumas.

 

„Yra dalykų, kurių nesuprantame apie maisto struktūrą ir cheminių medžiagų, esančių maiste, ryšį, o tai labai svarbu, – sakė M.Pollanas.

M.Pollanas vartoja ne tik valgo daug daržovių, bet ir geria multivitaminus.

Naujausi tyrimai rodo, kad kasdien vartojami multivitaminai gali būti šiek tiek naudingi vyresnio amžiaus žmonių darbinei atminčiai.

Tačiau mokslininkai sutaria, kad joks maisto papildas negali prilygti subalansuotai mitybai ir fiziniam aktyvumui, nes sveikas gyvenimo būdas padeda išvengti daugelio lėtinių ligų.

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()