Intelektualinis konkursas: 3 mln. JAV dolerių už ligos numatymo algoritmą  (9)

Kalifornijos sveikatos centras „Heritage Provider Network“ paskelbė 3 mln. JAV dolerių prizą, kuris atitektų specialų algoritmą sudariusiam asmeniui ar kolektyvui. Pagrindinis reikalavimas – algoritmas turi tiksliai įvertinti riziką, ar žmogus per artimiausius dvylika mėnesių atsidurs ligoninėje. Taip galėtų būti sutaupomi bergždžiai (nereikalingoms išlaidoms) kasmet išeikvojami milijardai JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, pasukti galvą, kaip reikėtų mažinti nereikalingas išlaidas JAV medicinos sistemoje, išties būtina. Mat 2006 m. nebūtinosioms išlaidoms (pavyzdžiui, „tuščioms ligonių lovoms“ – tikintis pacientų, tačiau jų taip ir nesulaukiant) buvo išleisti net 30 mlrd. JAV dolerių.

Konkurso nugalėtojas (asmuo ar kolektyvas) turėtų pateikti prognostinį algoritmą, kurį taikant, būtų galima identifikuoti pacientus, kuriems per artimiausius vienerius metus gali prireikti ligoninės paslaugų. Žinodamos tikslesnį sveikatos priežiūros paslaugų poreikį, jas teikiančios įstaigos išlaidas ir veiklos strategiją galėtų planuotis taip, kad pacientui būtų galima padėti dar iki to momento, kuomet jo sveikatai iškyla pavojus. Taip būtų galima išvengti brangiai kainuojančių nebūtinųjų išlaidų. Be to, prevencinės sveikatos priemonės gerintų pacientų sveikatą tuo pačiu metu mažindama sveikatos priežiūros išlaidas.

Verta atkreipti dėmesį ir į tai, jog šis konkurso prizinis fondas yra bene stambiausias pasaulyje. Net Nobelio premiją jis viršija maždaug dukart. Maža to, „Heritage Provider Network“ siūlo tarpinius progresinius prizus, kurių suma sieka 230 tūkst. JAV dolerių – šie pinigai būtų skirti pirmaujantiems algoritmo kūrybos konkurso dalyviams, kad šie galėtų plėtoti ir tęsti savo tyrimus.

Be to, kiekviena konkurse dalyvaujantis kolektyvas turės galimybę gauti gausybę anoniminių medicininių įrašų ir ligos istorijų – puikų duomenų masyvą tyrimams. Konkurso nugalėtoju taps pirmas efektyvų ir reikalavimus tenkinantį algoritmą pateikęs kolektyvas. Konkurso organizatoriai tikisi, kad jis tęsis apie porą metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)