„Chanel No.5“ kvepalai pavojingi sveikatai – svarstoma juos uždrausti  (9)

Mokslininkai iš Europos ragina arba uždrausti, arba bent jau pastebimai apriboti žmogaus organizmui žalingų kvepalų sudedamųjų dalių naudojimą. Specialistai žmogaus sveikatai pavojingų medžiagų aptiko ir garsiuosiuose „Chanel No.5“, ir „Miss Dior“ kvepaluose, skelbia „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 90 metų sukurti „Chanel No.5“ – vieni iš geriausiai pasaulyje žinomų kvepalų, kurių gamyba ir prekyba jau labai greitai gali būti nutraukta. Tyrimai atskleidė, jog šiuose kvepaluose gausu alergiją sukeliančių medžiagų.

Patariamąjį žodį turintis Europos Sąjungos komitetas įvardijo 100 alergenų, kurie dažnai patenka į kvepalų sudėtį. Specialistai mano, jog minėtosios medžiagos pavojingos ES gyventojų sveikatai. Remdamasis tyrimo išvadomis, komitetas reikalauja skubiai imtis priemonių, kaip apsaugoti žmones nuo sveikatai žalingų medžiagų.

Komitetas reikalauja, kad nedelsiant kvepalų gamyboje būtų atsisakyta medžio samanų (sudedamosios dalies, suteikiančios „Chanel No.5“ vizitine kortele tapusį medienos aromatą, bei „Dior“ mados namų naudojamos gaminant „Miss Dior“ aromatą). Specialistai taip pat norėtų, kad ant kvepalų pakuotės būtų pateikta išsami informacija, jeigu jų gamyboje panaudotas bent vienas iš 100 minėtųjų alergenų. Šiuo metu kvepalų gamintojai privalo pateikti informaciją tik apie 26 alergiją galinčias suteikti medžiagas.

„Chanel No 5“ dar niekam niekada nepakenkė. Jeigu tai tęsis ir toliau, kvepalų pramonę ištiks mirtis. Kuo daugiau natūralių medžiagų naudojama jų gamyboje, tuo didesnė alergijų tikimybė. Citrina, jazminas, bergamotės – juk tai taip pat alergenai“, - tvirtina Prancūzijos parfumerių bendruomenės atstovė Sylvie Jourdet.

Specialistų dėmesio gali susilaukti ir „Guerlain“ gaminami kvepalai „Shalimar“ ir „Thierry Mugler“ kūrinys „Angel“.

Be to, komitetas pataria 12 medžiagų kiekį kvepaluose sumažinti iki 0,01 proc. Šis ribojimas taikomas citraliui, kurio yra citrinos ir saldžiojo mandarino eteriniuose aliejuose, kumarinui, kurio aptinkama Tonkos pupelėse, bei eugenolio, esančio rožių aliejaus sudėtyje.

„Jeigu šių sudedamųjų dalių nebenaudotume, neliktų nuostabių kvepalų“, - tvirtina „Chanel“ atstovė Françoise Montenay.

Tikimasi, kad Europos Komisija naujus reikalavimus kvepalų gamintojams oficialiai pateiks 2014 metų sausį, skelbia „The Times“. Nepaisant to, EK žada atsižvelgti į kvepalų gamybos ekonominę svarbą – viena Prancūzijai per metus jie uždirba 7 mlrd. skaičiuojant litais. Taip pat žadama tirti, kiek konkrečiai alerginių reakcijų kvepalai sukėlė – spėjama, kad šis skaičius bus tikrai nedidelis.

Prabangos prekių konglomeratas LVMH, kuriam priklauso „Dior“ ir „Guerlain“, ragina EK atsižvelgti „į kultūrinį Europos parfumerių palikimą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (9)