Ar besilaukiančios mamos gali gerti kavą? Kaip ji paveikia jų ir kūdikio kūnus?  ()

Kartais būdama nėščia jaučiatės stebuklingai – juk jūsų kūne auga dar vienas žmogus! Tačiau taip pat gali atrodyti nesąžininga, kad turite devyniems mėnesiams atsisakyti savo mėgstamiausių valgių (vyno... sušių... sūrio). Ech. Vis dėlto yra vienas gėrimas, kurio nėščios moterys atsisakyti nenori, tačiau nerimauja, ar jis sveikas. Tai – kava.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima rasti daug prieštaringos informacijos ir mokslinių tyrimų, kaip kofeinas (kofeinas apskritai, ne tik kavoje) atsiliepia vaisiaus sveikatai.

Dėl to womenshealthmag.com paklausė kelių ginekologų ir akušerijos specialistų bei sertifikuotos dietologės, ar būsimoms mamoms tikrai reikėtų visiškai atsisakyti savo rytinio energijos šaltinio (juk visi žino, kad nėštumas gali atimti nemažai jėgų). Toliau pateikiame jų atsakymus.

Štai kaip kava paveikia jūsų kūną (ir būsimą kūdikį)

Pradėkime nuo jūsų kūno – pasak gydytojos, ginekologės ir akušerijos specialistės, moterų sveikatos forumo „Her Viewpoint“ įkūrėjos ir žurnalo „Women’s Health“ patarėjos Jessicos Shepherd, kofeinas pakelia spaudimą ir pagreitina pulsą. Nesilaukiančioms ir sveikoms moterims tai nekenkia – dėl to išgėrus kavos jaučiamės žvalesnės.

Tačiau pasak JAV Ligų kontrolės ir profilaktikos centro, aukštą spaudimą turinčios nėščiosios patiria didesnę riziką, kad kūdikio svoris bus per mažas, be to, aukštas spaudimas netgi siejamas su priešlaikiniu gimdymu.

Pasak Čikagoje praktikuojančios dietologės ir žurnalo „Women’s Health“ patarėjos Amandos Baker Lemein, kofeinas taip pat gali prasiskverbti pro placentą (placenta – tai kūdikiui deguonies ir maisto medžiagų suteikiantis organas), o mažam augančiam kūdikiui tokius stimuliantus apdoroti daug sunkiau, negu jums. Be to, pasak dr. J. Shepherd, kofeinas yra diuretikas, t. y., jį vartodama daugiau šlapinatės, todėl organizmui gali imti trūkti vandens. O juk laukiantis į tualetą vaikščioti ir taip reikia gana dažnai, tiesa?

Tik neišsigąskite – dauguma ekspertų sutaria, kad svarbiausia nesuvartoti per daug kofeino

Peržvelgus publikuotus mokslinius tyrimus apie kofeino vartojimą laukiantis galima padaryti bendrą išvadą, kad kuo daugiau kavos geriate, tuo didesnė rizika. Galima rasti daug tyrimų, kurių rezultatai prieštaringi, tačiau apskritai mokslininkai sutaria, kad suvartojant daugiau kaip 300 mg kofeino per dieną dėl fiziologinio kofeino poveikio vaisiui didėja rizika patirti persileidimą arba pagimdyti per mažo svorio kūdikį – apie šią riziką įspėja ir Pasaulio sveikatos organizacija. Todėl svarbiausia nepamiršti, kad negalima kavos gerti be saiko.

„Labai didelis kofeino kiekis gali atsiliepti vaisiaus augimui, tačiau apie tai turime labai mažai duomenų“, – aiškina gydytoja ir Jeilio universiteto akušerijos, ginekologijos ir reprodukcijos mokslų profesorė Mary Jane Minkin.

Tačiau, pasak A. Baker Lemein, nedidelis kavos kiekis nėščiosioms greičiausiai nekenkia: „Esu sertifikuota dietologė ir pati esu nėščia, tačiau neatsisakau kasdienio puodelio kavos, o jei atsisakyčiau, labai gailėčiausi.“ Tačiau kiek yra „nedidelis“ kiekis? Negerkite daugiau kaip maždaug 240 ml kavos per dieną – tokiame kiekyje paprastai būna mažiau kaip 200 mg kofeino.

Šiam teiginiui pritaria Amerikos akušerių ir ginekologų asociacija – asociacijos komiteto nuomone, jei suvartojate mažiau kaip 200 mg kofeino per dieną, „nepanašu“, kad kofeinas gali didinti persileidimo arba priešlaikinio gimdymo riziką. Vis dėlto kitos patikimos sveikatos organizacijos pateikia kitokias rekomendacijas (juk niekas niekada nebūna paprasta, tiesa?). Pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad nėščiosios per dieną gali suvartoti iki 300 mg kofeino.

Nepamirškite, kad kofeino yra ne tik kavoje, bet ir daugelyje kitų gėrimų bei maisto produktų, pavyzdžiui:

  • Arbatoje (viename puodelyje – 48 mg)
  • Šokolade (vienoje juodo šokolado plytelėje – 30 mg)
  • Saldžiuose gazuotuose gėrimuose (350 ml talpos buteliuke – 37 mg)
  • Kavos ir šokolado skonio saldumynuose (pavyzdžiui, pusėje puodelio kavos skonio ledų – 2 mg)

Taigi reikėtų atkreipti dėmesį, kiek kofeino suvartojate iš viso, įskaičiavus ir kitus kofeino turinčius maisto produktus bei gėrimus. Jei nerimaujate dėl suvartojamo kofeino kiekio arba nežinote, ar paprastai per dieną suvartojate saugų kiekį, reikėtų pasitarti su ginekologu.

Taigi pasistenkite negerti daug kavos

O jei norite būti energinga ir be kofeino... ...pasirūpinkite savimi – gerai išsimiegokite ir valgykite maistingus produktus (nors nėščiai padaryti tikrai labai sunku). „Kava – tai stimuliantas, padedantis neužmigti, tačiau vienintelis tikras būdas tapti energingesnei – pasirūpinti subalansuota dieta ir tinkamai miegoti“, – aiškina A. Baker Lemein.

Kasdien užtektinai pavalgykite ir rinkitės energijos suteikiančių produktų (pavyzdžiui, avižų ir braškių, riešutų sviesto ir bananų bei humuso ir agurkų riekelių), tačiau stenkitės nepersivalgyti. Pasak A. Baker Lemein, jei valgysite per daug, pavargusi jausitės net ir nebūdama nėščia. Galų gale nepamirškite gerti daug vandens ir sportuoti (tačiau rinkitės gydytojo rekomenduojamus nėščioms moterims tinkamus pratimus). Visa tai padės tapti energingesnei, o kiekvienai būsimai mamai to tikrai labai reikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()