Astenija, nuožvarbos ir urtikarija - ar ir tai yra keisti COVID-19 simptomai?  ()

Nuo pandemijos pradžios mokslininkams bandant išsiaiškinti kaip COVID-19 veikia žmogaus kūną, atsiranda vis keistesnių šios ligos simptomų, praneša portalas „Euronews“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) turimus duomenis, patys dažniausi koronaviruso simptomai išlieka karščiavimas, sausas kosulys ir nuovargis, o rimtesniais atvejais – oro trūkumas, krūtinės skausmai ir balso praradimas.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai perspėja atkreipti dėmesį į galimą psichinį pasimetimą arba mėlynas lūpas – šie simptomai gali reikšti, kad žmogų reikia kuo skubiau hospitalizuoti.

Tačiau egzistuoja ir platus spektras retesnių simptomų, kurie atsiranda ligai toliau plintant po pasaulį. Kol kas COVID-19 užsikrėtė daugiau nei 14,7 mln. žmonių ir dėl jos mirė daugiau nei 600 tūkst.

Tarp retesnių simptomų galima rasti: raumenų skausmus, perštinčią gerklė, viduriavimą, akių uždegimą, galvos skausmą, skonio ir kvapo pojūčių praradimą, odos bėrimą, rankų ir kojų pirštų patinimą.

Taigi, kokie yra oficialūs šių galimų koronaviruso simptomų terminai. 

Astenija ir mialgija

Astenija yra medicininis terminas skirtas apibūdinti raumenų silpnumą. Pasak PSO, tai yra dažnai pasitaikantis koronaviruso simptomas.

Tuo tarpu, mialgija yra raumenų gėlimas arba skausmas. Jeigu šio skausmo kilmė patiriančiam yra nežinoma ir ji sutampa su kokiu nors kitu COVID-19 simptomu, tikėtina, kad tai yra susiję su koronavirusu.

Anosmija, hiposmija ir disgeuzija

Anosmija, hiposmija ir disgeuzija yra potencialūs koronaviruso simptomai. Anosmija yra uoslės netekimas ir kvapų nejutimas, o hiposmija – uoslės pojūčio sumenkimas.

Disgeuzija, tuo tarpu, yra skonio pojūčio išsikreipimas.

Šie simptomai jau yra įtraukti į vienus pagrindinių koronaviruso simptomų sąrašą. Pavyzdžiui, Anglijos visuomenės sveikatos biuras, skonio ir uoslės pojūčių pokyčius įvardija kaip pagrindinius koronaviruso simptomus. 

Nuožvarbos

Nuožvarbos arba chroninis dermatitas yra skausmingas arba perštintis kojų ar rankų pirštų kapiliarų uždegimas.

Nuožvarbos labai dažnai yra siejamos su nušalimais, tačiau COVID-19 pandemijos metu poros valstybių dermatologai užfiksavo išaugusį konsultacijų dėl pūsles primenančių pažeidimų kiekį.

PSO „kojų ir rankų pirštų spalvos pasikeitimą“ nurodo kaip potencialų, tačiau retą COVID-19 simptomą. Žiniasklaidoje jis jau yra pramintas „COVID pirštais“.

Neseniai atlikti tyrimai dėl nuožvarbų parodė, kad šį simptomą turintiems pacientams koronavirusas nebuvo nustatytas, kas reiškia, kad tai gali būti siejama su karantino metu patirtais nušalimais.

Kiti tyrėjai spėja, kad tai gali būti povirusinis simptomas besimptomiais koronaviruso atvejais.

Enantema, urtikarija ir kitos odos problemos

PSO odos bėrimą, šalia pirštų spalvos pasikeitimo, nurodo kaip potencialų COVID-19 simptomą.

Neseniai Italijoje atliktas mažos apimties tyrimas susiejo enantemą, sukeliančią gleivinės (nosies, gerklės ir tt) bėrimą, su COVID-19, nors nėra pilnai aišku ar šie bėrimai yra susiję su koronavirusu.

„Ar šio simptomo pasireiškimas yra tiesiogiai susijęs su COVID-19, išlieka neaišku, nes tiek virusinės infekcijos, tiek reakcija į kai kuriuos vaistus dažnai skelia egzantemą“, – rašoma „Journal of the American Medical Association“ išleistame tyrime.

Kita JK atlikta apklausa parodė, kad iš 336.847 atsakiusiųjų sergančiųjų, bent 6.403 pranešė apie kažkokias odos problemas

Kitas tyrimas, kuris dar kolkas nėra recenzuotas, teigia, kad dažniausi koronaviruso simptomai, pasireiškiantys ant odos yra papuliniai guzai, urtikarija (dilgėlinė) ar ant pirštų pasitaikantys bėrimai. 

Galimos kitos komplikacijos nuo COVID-19

Ekspertai perspėja, kad taip pat egzistuoja ir platus spektras kitų komplikacijų nuo sunkios COVID-19 formos.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai tarp galimų šalutinių komplikacijų yra įtraukę plaučių uždegimą, kvėpavimo takų sutrikimą, sepsį, bakterines infekcijas ir kitų organų uždegimą.

Kai kuriais atvejais, padidėja ir galimybė gauti širdies smūgį ar kitokius priepuolius.

Prancūzijos visuomenės sveikatos biuras taip pat įtraukė širdies ritmo sutrikimus (kaip tachikardija arba tiesiog pagreitėjęs širdies ritmas) ir trombozę (kraujagyslių užsikišimą) kaip galimas rimtos formos koronaviruso komplikacijas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: