Faktas, po kurio peržiūrėsite savo šaldytuvo turinį – 5 dienų senumo makaronų ar ryžių valgymas gali pasibaigti mirtimi: kaip taip įmanoma? (Video)  ()

Jei mėsa paliekama per ilgai, visi žinome, kad turime ją išmesti. Bet kaip su ryžiais ar makaronais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šis angliavandenių kupinas valgis gali atrodyti nekenksmingas, išgirdę apie Bacillus cereus bakteriją tikriausiai pagalvosite dar kartą.

Bakterijos B. cereus randamos daug kur – dirvožemyje, maiste ar žarnyne.

„Žinomos natūralios B. cereus buveinės yra labai įvairios, įskaitant dirvožemį, gyvūnus, vabzdžius, dulkes ir augalus. Bakterijos dauginasi naudodamos maisto produktų maistines medžiagas, tokiuose produktuose kaip ryžiai, pieno produktai, prieskoniai, džiovinti maisto produktai ir daržovės", - sako Australijos nacionalinio universiteto biotechnologijų tyrinėtoja Anukriti Mathur.

Kai kurios šios bakterijos padermės yra naudingas probiotikas, tačiau kitos gali sukelti nemalonų apsinuodijimą maistu, jei joms suteikiama galimybė augti ir daugintis, pavyzdžiui, kai maistą laikote netinkamomis sąlygomis. O blogiausi apsinuodijimo atvejai gali sukelti net mirtį.

2005 metais vienas toks atvejis buvo aprašytas žurnale „Journal of Clinical Microbiology“ – penki vienos šeimos vaikai susirgo suvalgę keturių dienų senumo makaronų salotas.

Remiantis atvejo analize, makaronų salotos buvo paruoštos penktadienį, paimtos į iškylą šeštadienį. Šeima, grįžusi iš iškylos, padėjo salotas į šaldytuvą iki pirmadienio vakaro, kai vaikai jas suvalgė vakarienei.

 

Tą naktį vaikai pradėjo vemti ir buvo išvežti į ligoninę. Tragiška, bet mirė jauniausias vaikas. Kitas sirgo kepenų nepakankamumu, bet išgyveno, o kiti buvo ne taip stipriai apsinuodiję maistu ir buvo gydomi skysčiais.

B. cereus yra gerai žinoma per maistą plintančių ligų priežastis, tačiau dėl šios organizmo infekcijos dažniausiai nėra kreipiamasi į gydytojus dėl paprastai nesunkių simptomų“, - aiškina mokslininkai.

Nors tokios mirtys yra labai retos, jos buvo ne kartą užfiksuotos. Kitame 2011 m. paskelbtame atvejyje pasakojama apie dvidešimtmetį studentą Belgijoje, kuris ruošė savo maistą savaitei – tai buvo spagečiai su pomidorų padažu.

2008 m. spalio 1 d. vaikinas susirgo suvalgęs prieš 5 dienas paruošto ir virtuvėje kambario temperatūroje paliktų spagečių su pomidorų padažu likučių. Po pamokų jis pašildė spagečius mikrobangų krosnelėje. Iš karto pavalgęs jis išvyko iš namų, tačiau po 30 minučių grįžo dėl galvos, pilvo skausmų ir pykinimo. Kelias valandas jis gausiai vėmė ir vidurnaktį ištiko du vandeningo viduriavimo epizodai. Jis negavo jokių vaistų ir gėrė tik vandenį. Po vidurnakčio jis užmigo. Kitą rytą 11:00 val. jo tėvai jaudinosi, nes jis neatsikėlė. Nuėję į jo kambarį, jie rado jį negyvą.

 

Šio atvejo Belgijoje tyrimo metu, buvo pažymėti dar du jaunų žmonių, patyrusių kepenų nepakankamumą ir mirusių nuo B. cereus, atvejai – 11-metis, miręs suvalgęs kiniškų makaronų, ir 17-metis, miręs suvalgęs keturių dienų senumo spagečius.

Tęsinys kitame puslapyje:




Vis dėlto, labai išsigąsti nereikėtų, nes dauguma žmonių, kurie serga B. Cereus sukeltu apsinuodijimu, nesibaigia kepenų nepakankamumu. Paprastai tai gana lengvas apsinuodijimo maistu atvejis.

„Svarbu pažymėti, kad B. cereus gali sukelti sunkias ir mirtinas ligas, tokias kaip sepsis, žmonėms, turintiems imuninės sistemos sutrikimų, kūdikiams, pagyvenusiems žmonėms ir nėščioms moterims“, - sako Mathur.

Bet kaip tai gali sukelti tokį sunkų apsinuodijimą maistu ir ar galime ką nors padaryti?

B. cereus maiste išskiria pavojingus toksinus. Kai kuriuos iš šių toksinų tikrai sunku sunaikinti karščiu, kurį sukuria įprasta mikrobangų krosnelė.

Pavyzdžiui, vienas iš toksinų, sukeliančių žmonėms vėmimą (vadinamas emitiniu toksinu), 90 minučių gali atlaikyti 121° C temperatūrą.

 

„Mūsų imuninė sistema atpažįsta toksiną (hemoliziną BL), kurį išskiria B. cereus, o tai sukelia uždegiminį atsaką. Toksinas organizmo ląstelėje išmuša skylutes, sukeldamas ląstelių mirtį ir uždegimą", - aiškina Mathur savo naujame tyrime.

Jos komanda taip pat nustatė du būdus, kaip galime padėti organizmui neutralizuoti hemolizino BL poveikį ir taip sustabdyti B. Cereus mirtiną poveikį. Metodai apima arba toksino aktyvumo blokavimą, arba jo sukelto uždegimo mažinimą.

Nors tyrimai dar tik ankstyvose tyrimų stadijose, komanda tikisi, kad šie metodai gali būti naudojami net prieš kitus toksinus gaminančias bakterijas, pavyzdžiui, E. coli.

Bet svarbiausia atsargumo priemonė – laikykite maistą šaldytuve ir laikykitės geros virtuvės higienos.

Be to, tinkamai pašildžius maistą, bus sunaikinta dauguma bakterijų ir jų toksinai. O geriausia, pasigaminti tiek - kiek suvalgysite vienu kartu ir nesuvartotų maisto likučių nekaupti dienų dienas.

Tyrimas buvo paskelbtas „Nature Microbiology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()