Kodėl su amžiumi veidai tampa vis mažiau simetriški? Tįstančius veidus veikia net gravitacija  ()

Pažvelkite į bet kurį naujagimį, ir jo mielas veidukas greičiausiai atrodys beveik visiškai simetriškas. Tačiau su amžiumi mažylio veidas pasidengia raukšlėmis, nukarusia oda ir galbūt net randais, kurie išryškina asimetriją. Tyrimai parodė, kad senėjimo poveikis neapsiriboja vien raukšlėmis ir smulkiomis linijomis; senstant mūsų veidai iš tikrųjų keičia formą. Tad kyla klausimas – kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senstantys veidai

Šį klausimą Masačusetso valstijoje esančios Mount Auburno ligoninės (Harvardo medicinos mokyklos mokomosios ligoninės) chirurgijos docentė Helena Taylor pradėjo svarstyti prieš kelerius metus, kai bandė rasti būdų, kaip plastinės chirurgijos procedūras padaryti labiau pagrįstas duomenimis. Rekonstrukcinės plastinės chirurgijos, pavyzdžiui, veido atstatymo po traumos, tikslas paprastai yra priartinti veido bruožus prie simetrijos. Tačiau beveik visi veidai turi tam tikrą natūralią asimetriją.

2018 m. žurnale „Plastic and Reconstructive Surgery“ paskelbtame moksliniame straipsnyje H.Taylor ir jos kolegos, naudodami trimatę fotografiją, atvaizdavo 191 savanorio nuo maždaug 4 mėnesių iki 88 metų amžiaus vaizdus. Tada kompiuterinis algoritmas apskaičiavo ir kiekybiškai įvertino kiekvieno dalyvio veido simetriją.

„Norėjome pažiūrėti ir įsitikinti, ar yra kokių nors veiksnių, kurie koreliuotų su asimetrija, ir paaiškėjo, kad tarp amžiaus ir asimetrijos yra gana tiesinis ryšys“, – „Live Science“ komentavo H.Taylor. „Taip pat nagrinėjome lytį ir rasę, tačiau jie nekoreliavo su asimetrija, o amžius aiškiai koreliavo.“

H.Taylor pasiūlė galimą šio ryšio paaiškinimą. „Manau, kad tikriausiai taip yra todėl, kad įprastos jėgos, kurios laikui bėgant veikia veidus, veikia nevienodai, be to, [veido bruožai] auga skirtingai“, – sakė ji. Pavyzdžiui, tai, kad oda pradeda vysti vienoje veido pusėje, nereiškia, kad kitoje pusėje tai vyksta lygiai tokiu pat greičiu. Be to, tystančius veidus taip pat veikia gravitacija.

 

Taigi nesitikėkite, kad jūsų veidas atrodys toks pat simetriškas kaip kūdikio, ir žinokite, kad keletos asimetrijų veide turėjimas – visiškai normalu.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: