„Microsoft“ tyrimas: 46 proc. vaikų internete atvirauja su nepažįstamaisiais  (0)

Programinės įrangos gamintojos „Microsoft“ iniciatyva atlikto tyrimo duomenimis, net 79 proc. vaikų Europos Sąjungoje naršo socialinių tinklų svetainėse, kuriose aktyviai bendrauja su nepažįstamaisiais ir atvirai dalinasi asmenine ar konfidencialia šeimos informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo metu situacija tokia, kad vaikai yra pernelyg patiklūs, o tėvai – vis dar per ramūs dėl savo atžalų saugumo, - teigė „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas. -   Būdama viena didžiausių interneto sprendimų kūrėja, bendrovė „Microsoft“ deda aktyvias pastangas, mokydama vaikus ir jų tėvus saugaus elgesio elektroninėje erdvėje“. 

Šiandien visoje Europos Sąjungoje minint Saugesnio interneto dieną „Microsoft“ paskelbė stiprinsianti bendrovės vykdomą „Vaikų saugumo internete“ programą bei bendradarbiavimą su socialiniais partneriais, tarp kurių Lietuvoje yra Ryšių reguliavimo tarnyba, LR Švietimo ir mokslo ministerija, portalas „One.lt“, telekomunikacijų bendrovė TEO LT.

Pasak „Microsoft Lietuva“ generalinio direktoriaus Mindaugo Glodo, šiemet bendrovė sieks parodyti internete naršantiems vaikams, kad geriausia apsauga yra jų pačių žinios ir sąmoningumas. Šių metų Saugesnio interneto dienos tema -  „Pagalvok prieš paspausdamas“.

Iš smalsumo vaikai pamiršta apie atsargumą

„Vaikų saugumo situacija internete galbūt nėra katastrofiška, tačiau ji kelia nerimą. Naršydami socialiniuose tinkluose net 63 proc. vaikų yra užkalbinami nepažįstamųjų – komentuojami jų įrašai, nuotraukos, nepažįstamieji palieka savo atsiliepimus asmeniniuose vaikų profiliuose. Net 46 proc. europiečių vaikų įsitraukia į pokalbius su žmonėmis, kurių nepažįsta. Situacija Lietuvoje, pasižyminčioje viena didžiausių Europos Sąjungoje interneto skvarba, yra labai panaši“, - pažymėjo M.Glodas.

Bendraudami internetu net 85 proc. vaikų atskleidžia savo vardą, 71 proc. publikuoja asmenines  nuotraukas ir filmuotus vaizdus, 48 proc. pateikia el. pašto adresą, 44 proc. nurodo mokyklos pavadinimą, o 13 proc. atskleidžia net ir namų adresą.

Suaugusieji raginami imtis iniciatyvos

M.Glodo teigimu, švietėjiška kampanija „Pagalvok prieš paspausdamas“ sieks tokią situaciją  pakeisti. Vasario 9-ąją, Saugesnio interneto dieną, Lietuvos respublikos Seime vyksiančioje konferencijoje bendrovė organizuoja žaismingą viktoriną paaugliams „Lengva parodyti – sunku apsaugoti, arba Kad OK netaptų Oops“. Be to, bendrovės iniciatyva beveik 50 informacines ir komunikacijų technologijas (IKT) naudojančių mokytojų, „Microsoft Lietuva“ ir Švietimo informacinių technologijų centro programos „IKT Lyderiai“ dalyvių, vasario 10 d. perduos saugaus elgesio internete žinias mokiniams bei savo kolegoms įvairiose Kauno mokyklose.

Visą kovo mėnesį „Microsoft Lietuva“ darbuotojai vyks į mokyklas ir ves saugumo pamokėles vaikams pagal „Darbuotojų savanorystės“ programą. Visoje Europoje pagal šią programą „Microsoft“ darbuotojai ketina aplankyti maždaug 50 000 vaikų.  „Mūsų užduotis – padėti vaikams suprasti, kad geriausias ginklas internete yra mąstymas, o tėvams perduoti žinias, kaip jie gali padėti vaikams būti saugesniems internete. Taigi, skatinsime vaikus mąstyti, abejoti, tikrinti ir pasakoti suaugusiems apie nutikimus internete, o tėvus – naudoti konkrečius saugumo įrankius,“ - sakė M. Glodas. Pasak jo, labai svarbu, kad vaikai ir tėvai bendrautų. Šiuo metu tik 3 proc. vaikų papasakoja tėvams arba mokytojams apie kontaktus su nepažįstamaisiais internete.

Prie bendrovės „Microsoft Lietuva“ iniciatyvų šiemet prisidės ir visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“, aktyviai vykdanti net keletą vaiko teisių apsaugos gynimo, smurto ir patyčių mažinimo programų. Kaip teigė organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė, pasitelkiant „Microsoft Lietuva“ savanorius, šiemet planuojama saugumo internete apmokyti per šimtą organizacijos aktyvistų, kurie vėliau skleis gautas žinias vaikams daugelyje Lietuvos miestų. „Tapusiame įprasta bendravimo forma internete, kaip ir gyvenime, vyksta tiek teigiami, tiek neigiami reiškiniai. Smurtas ir patyčios, deja,  vyksta ir elektroninėje erdvėje. Išmokyti vaikus teisingai elgtis internete reiškia sumažinti pavojus ir neigiamas jų pasekmes,“ – sakė  Rasa Dičpetrienė.

Konkrečios elgesio internete taisyklės padės išvengti pavojų

Tarp grėsmių, su kuriomis vaikai dažniausiai susiduria internete, yra kompiuteriniai virusai ir kenkėjiškos programos, tapatybės vagystės, virtualus chuliganizmas, klaidinančios ir į spąstus viliojančios žinutės. „Microsoft“ specialistai vaikams pateikia ir bendrų,  ir konkrečių patarimų -  pavyzdžiui, atidžiai skaityti visus įspėjimus, nesusitikinėti su internete įsigytais draugais ir pažįstamais be savo tėvų sutikimo, pasitikėtų savo jausmais ir abejonėmis. Jeigu kažkas internete kelia nerimą ar baimę, vaikus reikia skatinti tartis su tėvai, įdiegti ir nuolat atnaujinti antivirusinę programinę įrangą, įjungti ugniasienę ir programinės įrangos atnaujinimus, atsargiai elgtis su dokumentais, prisegtais prie elektroninių laiškų, ir juose esančiomis nuorodomis. Taip pat rekomenduojama, norint uždaryti automatiškai iškylančiuosius langus, spausti arčiausiai krašto esantį mygtuką su „X“ ženklu. Taip pat rekomenduojama naudotis patikimomis interneto naršyklėmis, pvz. „Internet Explorer 8” ar kitomis, turinčiomis potencialiai pavojingų ar abejotino turinio svetainių blokavimo funkciją.

Tėvams patariama kompiuterį laikyti bendrame kambaryje, užduoti konkrečius klausimus apie tai, ką vaikai veikia internete, paprašyti „turistinės ekskursijos“ po svetaines, kuriose vaikai lankosi, naudoti programinę įrangą, ribojančią prieigą prie interneto svetainių. „Microsoft“ tyrimas taip pat atskleidė, kad 43 proc. paauglių yra visiškai įsitikinę, kad skelbti asmeninę informaciją internete yra saugu, o 53 proc. tėvų tiki, kad jų vaikai patys imasi visų saugumo priemonių. Bet to, net 66 proc. paauglių tvirtina, kad jų tėvai niekaip nekontroliuoja jų naršymo internete, tai pripažįsta ir 40 proc. tėvų.

„Vaikų saugumo internete“ tyrimą „Microsoft“ atliko tarp portalo MSN lankytojų. Iš viso tyrime dalyvavo 14 181 respondentas iš 11-kos Europos Sąjungos valstybių. Tyrimas apibendrino apklausų rezultatus, gautus 2009 metais. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: