JAV įstatymų leidėjai siekia uždrausti „peer-to-peer“ programinę įrangą federaliniams darbuotojams  (0)

JAV įstatymų leidėjai skatina Kongresą uždrausti federaliniams darbuotojams naudoti internetinę bylų dalinimosi programinę įrangą. Federalinis bylų dalinimosi apsaugos aktas uždraus Vyriausybės darbuotojams ir rangovams be oficialaus leidimo atsisiųsti ir įdiegti ar kitaip naudoti taip vadinamąją „peer-to-peer“ bylų dalinimosi programinę įrangą, tokią kaip „Limewire“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši programinė įranga yra populiari tarp kompiuterių vartotojų, besisiunčiančių muziką, filmus ir kitas bylas internete. Dažniausiai persisiuntimai būna nelegalūs ir pažeidžiantys autorių teises. Tačiau bėda ne tik tame, jog galima persisiųsti autorinėmis teisėmis apsaugotą informaciją - didžiausią susirūpinimą įstatymų leidėjams sukėlė tas faktas, jog tokiu pat būdu galima išplatinti ir slaptą informaciją.

Kol tai tebuvo teorinės galimybės, niekas į jas per daug nekreipė dėmesio. Tačiau viską "aukštyn kojom" apvertė nesenas įvykis, kurio metu "neviešintina" etikos komiteto ataskaita per "p2p" tinklą nutekėjo į internetą. Tai įvyko labai paprastai - jaunesnysis komiteto darbuotojas įrašė ataskaitą į savo namų kompiuterio kietąjį diską ir būtent tą katalogą, kuris buvo prieinamas naudojamai "p2p" programai.

Darbuotojas neapsižiūrėjo, o gal ir nesuprato, jog  jo naudojama „peer-to-peer“ programinė įranga suindeksavo įrašytą bylą ir ėmė ją platinti visiems norintiems. Neilgai trukus kilo skandalas - "slaptoje" ataskaitoje buvo įtraukti išsamūs tyrimai, apėmę "neaiškios kilmės" politikų finansinius susitarimus, keliones bei kitus "nešvarius" reikalus. Žinoma, apsižioplinęs darbuotojas buvo greitai atleistas iš pareigų, tačiau informacijos nutekėjimo pavojus išliko.

Baltųjų Rūmų valdymo ir biudžeto institucija patarė federalinėms agentūroms nenaudoti „peer-to-peer“ programinės įrangos jau 2004 metais. Edolphus Towns, naujojo įstatymo projekto šalininkas, tvirtina, kad federalinio įstatymo išleidimas suteiks šiam draudimui daugiau galios.

„Mes nebegalime ignoruoti grėsmių, kurios kyla slaptai Vyriausybės informacijai. Šią grėsmę sukelia „peer-to-peer“ tinklas, - teigė Vyriausybės reformų komiteto pirmininkas Edolphus Towns. – Savanoriškas reguliavimas nepavyko, todėl Kongresui jau laikas priimti įstatymo aktą“.

Programinės įrangos kritikai, įskaitant ir pramogų pramonę, jau kurį laiką skundžiasi, kad asmeniniai duomenys, apimantys ir socialinės apsaugos bei medicininius įrašus ir mokesčių deklaracijas, yra nesąmoningai dalinami kitiems, nes dauguma vartotojų nežino, kaip programos veikia ir kaip nuo to apsisaugoti.

Pramogų pramonė jau seniai siekė kontroliuoti „peer-to-peer“ programas, leidžiančias neteisėtai siųstis muziką. Spalio mėnesį Amerikos įrašų pramonės asociacija prognozavo, kad etikos grupės ataskaitos nutekėjimas bus galingas katalizatorius, leisiantis priimti reformas, oficialiai "apsaugančias vartotojus" (o gal greičiau leidėjus?).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)