Per antrą metų ketvirtį sparčiausiai plito piktybinės programos  (0)

Pasaulinė saugumo sprendimų kūrimo lyderė kompanija „McAfee“ paskelbė ataskaitą apie 2010-ųjų antrojo ketvirčio dažniausius elektroninio saugumo pavojus. Elektroninio saugumo tendencijas apibendrinančioje ataskaitoje skelbiama, kad sparčiausiai plito piktybinės programos (malware).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak kompanijos „McAfee" partnerės Lietuvoje IT bendrovės „DPA Lietuva" vadovo Lauryno Truncės, stabilus piktybinių programų augimas rodo, kad kibernetiniai sukčiai keičia savo veiklos metodus ir naujas aukas privilioja išnaudodami socialinį kontekstą.

„Piktybinių programų veikimo principas – patekti į vartotojo kompiuterį apgaulės būdu ir nepastebimai veikiant, išgauti konfidencialią vartotojo informaciją, tokią kaip slaptažodžiai, el. bankininkystės ar kreditinių kortelių duomenys. Šios programos šiandien užmaskuojamos itin gudriai – jos gali būti parsisiųstos net kaip netikra antivirusinė programa. Kibernetiniai nusikaltėliai sėkmingai išnaudoja ne tik sparčiai populiarėjančius socialinius tinklus, bet ir socialinį kontekstą. Čia verta prisiminti geriausią pavyzdį, kai vykstant pasaulio futbolo čempionatui, interneto vartotojai buvo viliojami netikromis skandalingomis naujienomis apie kai kurias čempionate dalyvaujančias rinktines. Šių naujienų nuorodos nukreipdavo į kenkėjiškas svetaines, kur vartotojų kompiuteriai buvo užkrečiami virusais“, - teigė L. Truncė.

Bendrovės „DPA Lietuva" vadovas pažymi, kad piktybinės programos yra itin pavojingos, nes sugeba ne tik išjunti „Windows" atnaujinimų paslaugą, bet ir blokuoti prieigą prie antivirusinių programų ar informacijos saugos gamintojų puslapių.

„McAfee“ ataskaitoje pažymima, kad per pirmąjį šių metų pusmetį saugumo sprendimų kūrėjos duomenų bazėje užfiksuota virš 10 mln. naujų piktybinių programų. Tuo tarpu nepageidaujamų elektroninių laiškų (spam) kiekis augo nežymiai – tik 2,5 proc. ir antrąjį ketvirtį vidutiniškai sudarė apie 130 mlrd. laiškų per dieną. Nepageidaujami laiškai antrąjį ketvirtį sudarė apie 88 proc. visų internetu siunčiamų el. laiškų.

„Didelį susirūpinimą kelia ir sparčiai augantys apgaulingų interneto svetainių, slepiančių kenkėjiškas programas, skaičiai. Daugelis vartotojų tiesiog neturi priemonių apsisaugoti nuo tokio tipo kibernetinių nusikaltimų. Pastebima, kad vis dažniau nuo tokio pobūdžio svetainių nukenčia ir verslo organizacijos, kurios praranda ne tik konfidencialią finansinę, bet ir svarbią verslo informaciją“, - tvirtina L. Truncė.

Tarptautinės kompanijos „DPA Lietuva“ vadovas pabrėžia, kad pasauliniu mastu sparčiai augantis susirūpinimas dėl slaptos korporacinės informacijos ir kitų kompiuteriu tvarkomų duomenų apsaugos, kompaniją „McAfee“ paskatino išleisti pagal naujausias elektroninio saugumo tendencijas atnaujintą „Data Loss Prevention“ sprendimo versiją.

Amerikiečių kompanija „Blackblaze" yra paskaičiavusi, kad 46 proc. kompiuterių vartotojų (beveik kas antras žmogus) kiekvienais metais neišvengiamai patiria nuostolių dėl duomenų praradimo. 5 metų bėgyje nepataisomai sugenda apie 50 proc. visų turimų kietųjų diskų. 15 proc. visų namų ūkių kasmet nukenčia nuo duomenų vagysčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: