Pristatyta interaktyvi nemokama e-knyga “Kiaušidžių vėžys: genetika ir prevencija”  (0)

Paveldimo vėžio asociacija pristato interaktyvią e-knygą “Kiaušidžių vėžys: genetika ir prevencija”, kurią galima nemokamai atsisiųsti adresu www.kiausidziuvezys.lt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Knygos autorius gydytojas onkogenetikas, medicinos mokslų daktaras Ramūnas Janavičius pateikia informaciją apie šios ligos ypatumus, genetiką ir prevenciją. “Tai knyga apie žinojimą ir pasirinkimą. Per savo praktiką esu per daug matęs jaunų moterų, sergančių klastinga kiaušidžių vėžio liga, kurioms savailaikė informacija apie padidintą genetinę riziką galėjo padėti išvengti šios ligos. Noriu, kad įrodymais pagrįsta informacija apie genetines kiaušidžių vėžio priežastis, būtų prieinama ir Lietuvos žmonėms”, teigia knygos autorius.

Kiaušidžių vėžys yra pagrindinė moterų, sergančių ginekologinėmis ligomis, mirties priežastis išsivysčiusiose šalyse. Virš 70% kiaušidžių vėžys diagnozuojamas vėlyvose stadijose, kadangi liga neturi jai būdingų simptomų, o esami patikros metodai nėra pakankamai jautrūs diagnozuojant ankstyvas stadijas. Lietuvoje kasmet diagnozuojama virš 400 naujų kiaušidžių vėžio atvejų. Pagrindinis kiaušidžių vėžio rizikos veiksnys yra šeiminė anamnezė ir BRCA genų mutacijos. Iki 20% kiaušidžių vėžio atvejų pasireiškia dėl paveldimų BRCA1/BRCA2 genų mutacijų, kurios moterims padidina kiaušidžių vėžio riziką daugiau nei 40 kartų lyginant su bendra populiacija; virš 10 kartų padidėjusi yra ir krūties vėžio rizika. Moterims, turinčioms šių genų mutacijas tikslingos reguliarios krūtų ir ginekologinės specializuotos patikros jau nuo 30-ies metų, taip pat prevencinės chirurginės rizikos mažinimo priemonės. Taip ligas stengiamasi diagnozuoti ankstyvose stadijose arba jų išvengti apskritai.

Knygoje gausu nuorodų į kitus informacijos šaltinius, taip pat užpildžius specialią elektroninę anketą, galima išsiaiškinti ar šeimoje nėra reikšmingos onkologinių ligų anamnezės, galinčios rodyti genetinį polinkį. Iki 10% visų onkologinių ligų pasireiškią dėl ryškaus genetinio polinkio, kurį įvertini galima onkogenetinės konsultacijos metu ir atlikus specialius molekulinius genetinius tyrimus.

Paveldimo vėžio asociacija (www.pvas.lt) vienija ir atstovauja įvairių specialybių gydytojus bei kitus specialistus besidominčius paveldimomis onkologinėmis ligomis ir dirbančius su polinkį onkologinėms ligoms turinčiais pacientais.Pagrindinis tikslas – užtikrinti šiuolaikines, operatyvias, prieinamas ir kompetentingas paveldimo vėžio diagnostikos, gydymo ir stebėsenos paslaugas Lietuvos gyventojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)