Žieminės padangos 2018-2019. Įžvalgos, rekomendacijos, tendencijos.  (2)

Padangos, kurios puikiai atliktų savo darbą bet kokiomis oro sąlygomis, kol kas deja dar nėra išrastos. Todėl artėjant šaltajam metų laikui, reiktų pasirūpinti tinkamu automobilio apavu - žieminėmis padangomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kieto/vidutinio mišinio padangos

Pastarosios labiausiai tinkamos mūsų oro sąlygoms, todėl neabejotinai populiariausios. 

Šiame segmente premium produktų kategorijoje pirmauja Continental ContiWinterContact TS860. Pastarosios laiko lyderio pozicijos nuo pat savo debiuto 2016 m., laimėdamos ne vieną autoritetingą testą ir sulaukiančios vis daugiau gerų atsiliepimų iš vairuotojų. Tačiau pagal pardavimų apimtis nepralenkiamos yra Goodyear UltraGrip 9. Jas vartotojai labai vertina dėl sąlyginai žemos kainos bei gerų testų rezultatų. Nereikėtų pamiršti ir kito Goodyear-Dunlop koncerno flagmano Dunlop Winter Sport 5. Tai šiek tiek sportiškesnė padangą, sudrebinusi rinką įspūdingais Europos sąjungos ženklinimo (pasipriešinimas riedėjimui, sukibimas esant šlapiai kelio dangai, skleidžiamas išorinis triukšmas) parametrais bei puikiais testų rezultatais. Reiktų pridurti, kad Goodyear ir Dunlop dar yra ypatingos tuo, jog perkantys šias padangas dalyvauja “Made to feel good” akcijoje, apie kurią plačiau galima paskaityti čia

Nenukrypstant nuo kieto/vidutinio mišinio premium segmento produktų temos, tiesiog privalu paminėti Michelin Alpin 6. Ši padanga kol kas nesusilaukė didelio populiarumo, kadangi nespėjo sudalyvauti svarbiuose sezono testuose bei yra šiek tiek brangesnė už konkurentus. Tačiau kokybė visada turi savo kainą, todėl nėra abejonių, jog ištikimieji Michelin gerbėjai bei kiti išdrįsę išbandyti, tikrai neras priežasčių, dėl kurių turėtų nusivilti šiuo aukščiausios klasės naujausiu inžineriniu stebuklu.

Vidutinio segmento produktų kategorijoje vienvaldės lyderės yra Michelin sukurtos ir pagamintos Bf Goodrich G-force Winter 2 ir Kleber Krisalp HP3. Tai analogiški produktai besislepiantys po skirtingais prekiniais ženklais. Žiūrėdami į pastarųjų padangų testų rezultatus ir matydami jų Europos sąjungos ženklinimo parametrus, priversti lenkti galvas bei kelti rankas į viršų net kai kurie “premium” klasės produktai. Prie viso šito pirkėjams dar pamačius ir ypatingai patrauklią Bf Goodrich ir Kleber kainą, jų rankos pačios nevalingai pradeda spaudinėti mygtukus su užrašais “PIRKTI”, “UŽSAKYTI”, “REZERVUOTI”, o akys nebepastebi pakankamai ilgų kai kurių pozicijų pristatymo terminų.

Toje pačioje kategorijoje, šalia minėtų produktų, rikiuojasi Continental vidutinės linijos 2017 m. naujiena Gislaved Euro Frost 6. Tarp populiariausių ir dažnai rekomenduojamų joms padeda išlikti ganėtinai gerai žinomas prekinis ženklas ir šį sezoną ženkliai sumažinta kaina. Pastarasis ginklas greičiausiai ir tapo priežastimi, kodėl Gislaved Euro Frost 6 šiemet tapo dar didesnio ir dažnesnio apyvartumo preke.

Vis aštrėjant konkurencinei kovai tarp Europos ir Kinijos gamintojų, efektyviausiu šio sezono senojo žemyno ginklu tapo Michelin sukurtos ir pagamintos Kormoran Snow. Tai karščiausia ekonominių padangų segmento naujiena. Kormoran Snow savo konkurentus apsvaigina ypatingai žema kaina ir nokautuoja europietiška kokybe. Tačiau Kinijos gamintojai irgi neatsilieka. 2017 m. rinkoje pasirodžiusios Zeetex WH1000 smogia atgal puikiais Europos sąjungos ženklinimo parametrais, patikimumu, kokybe, išskirtinumu ir žinoma kaina.

Minkšto mišinio padangos

Neypatingai populiarus segmentas, tačiau tikrai atsiranda vairuotojų vienareikšmiškai teikiančių prioritetą sukibimui esant apledėjusiai ar gausiai apsnigtai kelio dangai ir nepripažįstančių dygliuotų padangų.

Čia reiktų išskirti ir paminėti du premium segmento grandus: Goodyear flagmaną UltraGrip Ice2 ir Continental karštą naujieną ContiVikingContact 7. Kai pirmoji dar bando balansuoti tarp kietesnio ir minkšto mišinio padangos savybių, antroji vienareikšmiškai yra Šiaurės šalių vairavimo sąlygų šalininkė.

Vidutinės ir ekonominės klasės produktų kategorijose ypatingų rinkos išsišokėlių nebuvo pastebėta greičiausiai dėl neypatingo paties segmento populiarumo mūsų šalyje. 

Dygliuotos padangos

Ko gero rečiausiai pas mus sutinkamas segmentas, tačiau jame yra ką išskirti. Ir pradėti reiktų nuo karščiausios Michelin dygliuotos naujienos X-Ice North 4. Žvelgiant į šios padangos techninius duomenis ir testų rezultatus, tai turėtų būti tikras, labai dažnai su ekstremaliomis vairavimo sąlygomis susiduriančių vairuotojų, džiaugsmas. Tačiau Goodyear dygliuotas flagmanas UltraGrip Ice Arctic turi gerokai didesnę matmenų gamą, patikrintą ir išbandytą kokybę, žemesnę kainą, puikų charakteristikų balansą ir vartotojus papildomai vilioja “Made to feel good” akcija. 

Premium kokybė už vidutinioko kainą. Taip buvo pristatytos Sava Eskimo Stud, gimusios šiek tiek patobulinus Goodyear UltraGrip Extreme ir pakeitus pastarosioms prekinį ženklą. Minėti faktai ir neblogi testų rezultatai stūmė į priekį, tačiau šiemet joms sparnus gerokai prikirpo karščiausia Hankook dygliuota naujiena I*Pike RS2 (W429). Pastarosios puikiai pasirodė testuose ir iškart tapo hitu Šiaurės šalyse.

Tikru ekonominės klasės dygliuotu atradimu tapo dar viena Michelin kompanijos padanga - Kormoran STUD. Dėl savo populiarumo pastaroji tapo savotišku deficitu - paklausa gerokai viršijo pasiūlą. Ir tai nestebina pamačius šios padangos kainą ir palyginus ją su kinų gamybos konkurentais.

UHP (Ultra High Performance) padangos

Dažniausiai greitiems ir galingiems automobiliams skirtos didesnių matmenų padangos. Čia dominuoja “premium” klasės produktai ir populiarumo viršūnėje yra karščiausia Continental naujiena ContiWinterContact TS860 S. Šios padangos yra tokios geidžiamos, kad net pačioje sezono pradžioje kai kurie matmenys jau buvo išparduoti. Bet dėl to vartotojai pernelyg nenuliūdo, nes dar praėjusiais metais jie buvo atradę kitą favoritą - Michelin Pilot Alpin 5. Šį sezoną buvo likę tik sulaukti platesnės pastarojo produkto matmenų gamos, kas ir įvyko.

Į minėtus du UHP segmento grandus gana sėkmingai bando lygiuotis Goodyear UltraGrip Performance Gen-1. Joms tai daryti padeda puikūs Europos sąjungos ženklinimo rodikliai, sąlyginai žema kaina, geri vartotojų atsiliepimai ir… taip, atspėjote - “Made to feel good”.

SUV padangos

Kadangi įvairūs visureigiai sparčiai populiarėja, plečiasi ir padangų skirtų šio tipo automobiliams segmentas. Čia sutinkame karščiausią Nokian naujieną WR SUV 4, kuri skirta būtent Centinės Europos regionui. Gausi inovatyvių sprendimų, pasižyminti įspūdingais techniniais parametrais ir savybėmis bei plačia matmenų gama, ji dar labiau išplėtė ir taip nemenką šio prekinio ženklo gerbėjų ratą. 

SUV padangų segmente dar reikėtų išskirti kelis produktus, kurie turi ką pasiūlyti savo pirkėjams: Pirelli Scorpion Winter (įspūdinga matmenų gama), Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 ir Dunlop Winter Sport 5 SUV (puikūs Europos sąjungos ženklinimo parametrai), Goodyear UltraGrip Ice SUV Gen-1 (puikus charakteristikų balansas), Michelin Pilot Alpin 5 SUV (komfortas).

Naujienos

Visų paminėtų karščiausių sezono naujienų sąrašas:

  • Continental ContiWinterContact TS860 S
  • Continental ContiVikingContact 7
  • Michelin Alpin 6
  • Michelin X-Ice North 4
  • Nokian WR SUV 4
  • Kormoran Snow

Goodyear šiam sezonui naujų modelių nepateikė, tačiau, turėdami išties puikią produktų gamą, nusprendė padirbėti kita linkme - pristatė SCT (Sound Comfort Technology), kuri iki 50% sumažina triukšmo lygi automobilio salone. Išbandžius šį minėtos kompanijos sprendimą, galima įsitikinti, kad ir dygliuota padanga gali važiuoti tyliai. Tai puiki naujiena inovacijų šalininkams ir komforto mėgėjams.

Net jeigu ir nėra sniego, reikėtų nepamiršti, kad temperatūros stulpeliui nukritus žemiau +7o, žieminės padangos pradeda veikti geriau už vasarines. Tai ypatingai pasireiškia esant šlapiai kelio dangai.  Ir kuo šalčiau darosi, tuo labiau žieminės padangos tampa pranašesnės.  

Kelių eismo taisyklės įpareigoja nuo lapkričio mėn. 10 d. iki kovo mėn. 31 d. eksploatuoti automobilius su žieminėmis padangomis, kurių protektoriaus gylis ne mažesnis kaip 3 mm. Dygliuotas galima naudoti jau nuo lapkričio 1 d.

Nepaslyskite kelyje!

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(5)
(6)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: