Šiuolaikiški pasaulio muziejai  ()

Muziejai šiandien mėgaujasi aukso amžiumi. Visame pasaulyje auga naujų pažintinių centrų, galerijų skaičius, o ir senieji stengiasi atsinaujinti, pasipildyti sales. Sumaniai parengtos ekspozicijos prikausto tiek vaikų, tiek suaugusiųjų dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pigūs skrydžiai į Tokiją ir kitus puikiais muziejais besididžiuojančius miestus – itin vertinga galimybė praskleisti didžiausių pasaulio paslapčių šydą.

Nauji – tokie pat įdomūs, kaip ir senieji

Daugeliui žmonių muziejai asocijuojasi su dulkėmis, prietema, nuobodžiais eksponatais ir migdančiu gido balsu. Šiuolaikiniai muziejai geba sugriauti kiekvieną šios vizijos detalę. Tai – naujausiomis technologijomis ir informacija besinaudojančios pramogų erdvės.

Senuosiuose muziejuose paprastai pristatomi šimtmečius skaičiuojantys meno kūriniai, senųjų civilizacijų palikimas, nebepritaikomi buities rakandai. Esama ir originalesnių, įdomesnių sprendimų – tokių kaip kalėdinės eglutės papuošimų, senų žaislų, šokolado, bulvių, tualetų, optinio meno ar rankinių muziejus.

Ko gero, būtent pastarojo tipo ekspozicijos labiausiai įkvepia naujausių muziejų darbuotojus. Ypatingas dėmesys kreipiamas į šiuolaikinio meno formas, mokslo naujoves ir istoriją, gamtą, keistenybes. Visiškai naujas požiūris į ekspozicijas ir tematiką – koziris, nugalintis net didžiausius muziejų skeptikus.

Įdomiausi pasaulio muziejai

Visuomenei pradėjus skirti daugiau dėmesio muziejams, pradėti rinkti įdomiausi, originaliausi. Jie tapo vienu svarbiausių kai kurių miestų traukos objektu. Žemiau – keli didžiausio pripažinimo sulaukiantys šiuolaikiški muziejai.

Yayoi Kusama‘os muziejus

Pigūs skrydžiai į Tokiją – tobula proga pamatyti itin daug dėmesio pritraukiančią ekspoziciją. 2017 metais čia įkurtas muziejus pačiai taškelių karaliene tituluojamai menininkei priklausančiame pastate. Žavingais psichodeliniais raštais išdabintos ne tik sienos, bet ir langai, tualetai, laiptų aikštelės.

Vyno muziejus

Prancūzijos Bordo regione iškilęs ypatingos formos, aukso spalva tviskantis statinys visas paskirtas vynui. Čia lankytojų laukia ne tik meninės ekspozicijos, vyndarystės paslaptys, bet ir galimybė padegustuoti šio gėrimo rūšis.

Yve‘o Saint Laurent‘o muziejus

Tai – gardus kąsnelis mados gerbėjams. Marakeše įkurtas dizainerio darbų muziejus apie ekspozicijos temą primena net savo interjeru ir eksterjeru. Didysis įvaizdžio menininkas įkvėpimo dažnai sėmėsi šiame mieste, tad muziejus jo garbei būtent šioje vietoje – logiškas sprendimas.

Povandeninis skulptūrų muziejus

Nors ji stūkso jau kurį laiką, ši ekspozicija neabejotinai priklauso naujo tipo muziejų kategorijai. Meksikos jūrų parko teritorijoje „apgyvendintos“ skulptūros gali būti apžiūrėtos tik panirus. Tai – ne tik įdomus reginys, bet ir sąmoninga pagalba gamtai, nes ekspozicija pamažu virsta koraliniu rifu.

Nutrūkusių santykių muziejus

Šis Kroatijos muziejus pelnė garbingą K. Hudsono apdovanojimą, skiriamą tik pačioms inovatyviausioms ekspozicijoms Europoje. Eksponatų sąraše – tokios keistenybės kaip meilės prisipažinimų įrašai, pliušiniai žaislai ir kitos dovanos, kirvis, kuriuo moteris sudaužyta širdimi nuniokojo mylimojo baldus.

Rytojaus muziejus

Atrodytų, kad ateities viziją gali padėti pasiekti pigūs skrydžiai į Tokiją ar kitus technologijų valdomus pasaulio miestus. Tačiau šį įspūdį akimirksniu panaikina Rio de Žaneiro uoste įsikūręs muziejus. Iš perdirbimui tinkamų medžiagų suformuotas, vandenį oro kondicionavimui naudojantis statinys tarsi kybo virš vandens, kurdamas futuristinę, kiek siurrealistinę nuotaiką. Statinio tikslas – atkreipti dėmesį į poveikį gamtai ir pristatyti naujas, tvarios statybos tendencijas.

Šiuolaikiniai muziejai maloniai stebina tiek architektūriniais sprendimais, tiek pačiomis ekspozicijomis. Į originalų muziejų ar galeriją verta nuvykti bent sykį – galbūt tokios paskirties pastatai taps pagrindiniu kelionių po pasaulį tikslu. Kitu atveju tiesiog turėsite kuo sudominti pašnekovus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()