Kaip savarankiškai išgydyti plaukus  ()

Moters sveikata, visų pirma, tai švytinti oda ir tankūs, blizgantys plaukai. Neretai galima išgirsti skundų dėl plaukų slinkimo, lūžtančius plaukus, pleiskanų atsiradimą ir sausumą. Viso to priežastys gali slėptis genetikoje, imuniteto susilpnėjime, hormoniniuose sutrikimuose, odos ar vidaus ligose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl klausimas, kaip išgydyti plaukus bus įdomus daugeliui.

Kaip gydyti plaukus nuo slinkimo?

Slinkimas gali vykti dėl daugelio priežasčių, kurios dažnai susijusios su vidinių organų darbu, todėl atstatyti sruogas galima tik veikiant kompleksiniu būdu.

Grybelio įsimetimas ant galvos odos neretai tampa plikimo priežastimi. Grybeliui pažeidžiant plaukuotąją galvos dalį kenkiama plaukų folikulams. Tada plaukai nebeauga dėl to, jog grybelis pasisavina visas maisto medžiagas. Ant odos atsiranda „lizdiniai“ ruožai, ant kurių nelieka plaukų.

Plaukų slinkimas gali kilti dėl imuniteto nusilpimo. Neretai būtent slinkimas atsiranda ir tada, kai organizmas nusilpsta ir veikia iš paskutiniųjų, pavyzdžiui, po gimdymo ar maitinant krūtimi. Neigiamą poveikį plaukams daro ir dažni kvėpavimo takų ar kiti infekciniai susirgimai.

Sustabdyti slinkimą galima tik po to, kai išaiškinama priežastis, verta atkreipti dėmesį ir į nepakankamą kraujo apytaką galvos odoje ir aplink plaukų šaknis. To priežastys slypi širdies ir kraujagyslių sistemos ligose, osteochondrozėje, taip pat dažnas kofeino turinčių gėrimų vartojimas: stiprios arbatos, kavos, kurių veikiamos kraujagyslės staigiai siaurėja.

Prie dailiųjų sruogų slinkimo gali privesti ir prasta mityba, įvairios dietos, virškinamosios sistemos pažeidimai.

Gydymas liaudiškomis priemonėmis

Kaip gydyti plaukus klausia kiekvienas, kuris po galvos plovimo ar šukavimo prarandą nemažą kiekį plaukų. Visų pirmą atkreipkite dėmesį į mitybą, pridėkite prie jos vaisių, daržovių, raugintų pieno produktų, šviežių žalumynų, jūros gėrybių, varškės ir kiaušinių. Tik esant pakankamam vitaminų, geležies, kalcio ir baltymų suvartojimui galima galvoti apie slinkimo pabaigą. Be to, kasdienėje mityboje turėtų turėti vietą ir alyvuogių ar linų sėmenų aliejus.

Gerą įtaką galvos odai gali padaryti ir namuose pagamintos kaukės. Jeigu ant palangės auga alijošius, išsispauskite šiek tiek jo sulčių ir įtrinkite į galvos odą, prieš tai palaikę lapus šaltoje vietoje dešimtį dienų. Pagerinti kaukės poveikį galima medaus pagalba: sumaišykite po vieną valgomąjį šaukštą medaus ir alijošiaus sulčių, pridėkite vieno kiaušinio trynį ir padenkite galvos odą trisdešimčiai minučių.

Išgydyti nuo slinkimo ir atstatyti pažeistus plaukus gali ir svogūninės kaukės: išspauskite svogūno sulčių ir įtrinkite į šakneles. Procedūrą galima atlikti paliekant kaukę kelioms valandoms ar nakčiai, suvyniojus galvą į šiltą rankšluostį. Atsikratyti svogūno kvapo po galvos plovimo padės galvos skalavimas su citrinų sultimis.

Didelį populiarumą įgavo druskos kaukė. Išplaukite galvą ir uždėkite stalo druskos per plaukų atskyrimus, uždenkite plėvele ir palaikykite ketvirtį valandos. Pasibaigus numatytam laikui – nuplaukite vandeniu. Šią procedūrą reikėtų atlikti po kiekvieno galvos plovimo. Pirmieji rezultatai taps pastebimi po 6-10 procedūrų. Priimdami sprendimą kaip gydyti plaukus, atkreipkite dėmesį ir į konjakinę kaukę, kuriai pagaminti reikės 1 kiaušinio trynio, 1 arbatinio šaukšto medaus ir 1 valgomojo šaukšto konjako. Sumaišykite ingredientus ir tepkite plaukus penkiolikai-dvidešimčiai minučių, po kurių, nuplaukite vandeniu.

Išgydyti plaukus namų sąlygomis padės karšta kaukė iš 1 valgomojo šaukšto garstyčių miltelių, 2 valgomųjų šaukštų stiprios arbatos, 1 kiaušinio trynio. Gauta mase pusvalandžiui padengiami plaukai ir tada jie nuplaunami vandeniu. Atsiradus dirgninančiam, deginančiam jausmui, būtina sutrumpinti kaukės laikymo laiką. Šią kaukę vertėtų daryti ne dažniau, nei 2 kartus per savaitę, iki kol bus pasiektas matomas rezultatas.

Misija – išgydyti skilinėjančius plaukus

Prieš atsakant į klausimą, kaip išgydyti skilinėjančius plaukus, verta išsiaiškinti viso to priežastis. Visų pirma,  skilinėjantys plaukų galiukai reiškia, jog nepakanka mikroelementų ir vitaminų organizme. Šios problemos sprendimas slypi mitybos peržvelgime ir jo praturtinime šviežiais vaisiais, daržovėmis, žuvimi, nerafinuotais aliejais bei riešutais, kurie turtingi Omega-3 rūgštimis. Galima susimąstyti ir ties vitaminų komplekso pasirinkimu, kuriame būtų A, C, PP, B1, B2, B6, B12 vitaminai, cinkas, magnis, silicis.

Žiūrėdami į pažeistus plaukus, užduokite sau klausimą, ar jūs vartojate pakankamai skysčių? Jų nepakankamumas atsispindi ir plaukų būklėje, kadangi jų tvirtumas ir lankstumas yra užtikrinami pakankamu jų maitinimu iš vidaus. Kasdienė vandens suvartojimo norma – nemažiau 2-jų litrų. Būdami sausoje patalpoje naudokite oro drėkintuvus ar purškiklius.

Teigiamą poveikį skilinėjantiems plaukams gali padaryti naminių kaukių pagalba. Kiaušininei kaukei pagaminti sumaišykite vieno kiaušinio trynį ir vieną valgomąjį šaukštą ricinos aliejaus. Gautą mišinį užtepkite ant plaukų ir palikite trims valandoms, gerai suvyniojus rankšluosčiu. Nuplaukite šampūnu ir praskalaukite vandeniu su citrinos sultimis, kurios šiuo atveju atliks kondicionieriaus vaidmenį.

Plačiai imta vartoti ir chna, nes išgydyti plaukus nuo skilinėjimo galima ne tik kaukėmis, turinčiomis didelę aliejų koncentraciją. Vertėtų naudotis bespalve chna, jeigu jūs, žinoma, neplanuojate kardinaliai keisti savo plaukų spalvos. Chna, bespalvė ar baltoji, pagerina kraujotaką, maitina galvos odą, sutvirtina plaukus suglostydama žvynelius, pasirūpina  nusilpusiais ir pablyškusiais plaukais. Jeigu esate sausų plaukų savininkė, prie užplikytos chna pridėkite arbatinį šaukštą alyvuogių aliejaus. Apskaičiuoti reikalingos chna kiekį galima šios formulės pagalba: kiekvieniems 30 cm plaukų ilgio – vienas chna pakelis.

Dar keletas patarimų padės smarkiai sumažinti skilinėjančių plaukų atsiradimo riziką:

  • Nusipirkite medines šukas su užapvalintais dantukais. Jeigu naudojate masažines šukas, pasirinkite minkščiausias įmanomas;
  • Išsiplovus galvą netrinkite plaukų rankšluosčiu, tik švelniai nušluostykite;
  • Jeigu nežinote kaip atsikratyti skilinėjančių galiukų, kreipkitės į specialistus, kurie kerpa plaukus karštomis žirklėmis. Aukšta temperatūra leidžia „užlituoti“ plauką, taip neleidžiama jam skilti;
  • Nusprendę  išgydyti plaukus nuo skilinėjimo, pamirškite apie plaukų šukavimą, kai jie šlapi ar drėgni. Vietoje to atsargiai juos pirštais išpainiokite tose vietose, kur plaukai susipainioję, leisdami jiems išdžiūti savaime.

Jeigu naminiai receptai nepadeda pasiekti reikalingo rezultato ir klausimas apie tai, kaip atsikratyti nuo skilinėjančių plaukų jums lieka aktualus, atkreipkite dėmesį į laminavimo procedūrą. Jos poveikis pažeistiems plaukams išlieka 8 savaičių bėgyje. Net po nuplovimo veikliosios medžiagos, esančios sudėtyje, ir toliau palankiai veikia plauko struktūrą. Šio būdo teigiama pusė dar ir ta, jog galima pasinaudoti spalvotu laminavimu, dėl kurio nelieka reikalo naudotis agresyviais amoniakiniais plaukų dažais.

Kaip išgydyti sausus plaukus

Sausi plaukai gali būti jau dovanoti gamtos, arba gali būti agresyvių dažų naudojimo ir neteisingai parinktos priežiūros rezultatas. Pažeisti plaukai praranda blizgesį, įsielektrina, blogai susišukuoja. Iš visos galybės naminių kaukių šiuo atveju verta parinkti tas, kurių sudėtyje yra raugintų pieno produktų.

Išgydyti nudegusius plaukus, kurie buvo dažomi ar balinami, galima kefyro pagalba. Tam riebų kefyrą tepkite per visą plaukų ilgį ir gerai įvyniokite juos į šiltą rankšluostį. Gera alternatyva kefyrui gali tapti išrūgos ar pasukos, jas naudoti derėtų kaip prausiklį. Pagerinti kaukės veikimą ir atkurti pažeistus plaukus galima į kefyrą pridedant alyvuogių arba ricinų aliejaus ir kelis valgomuosius šaukštus citrinų sulčių. Gautą masę derėtų tepti per visą plaukų ilgį pusvalandžiui, tuomet nuplauti šiltu vandeniu pridėjus šampūno.

Išgydyti sausus plaukus padės pieniška medaus kaukė: pusė stiklinės pieno sumaišykite su 2 valgomaisiais šaukštais medaus. Gautą masę tepkite ant plaukų ir laikykite valandos bėgyje. Būtų nesąžininga nepapasakoti apie aliejines kaukes, kurios puikiai gali atgaivinti pažeistus plaukus. 1 arbatinį šaukštelį šaltalankių aliejaus sumaišykite su 2 valgomaisiais šaukštais saulėgrąžų aliejaus. Aliejai tepami į plaukų šaknis ir paliekami valandai. Šios kaukės naudojimas dažniausiai vykdomas 10-ies procedūrų kursu, kas 3-4 dienas. Atkreipkite dėmesį: aliejinės kaukės gali priversti plaukus pagelsti, kas yra nelabai gerai, jei jūs – blondinė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: