VATESI išdavė licenciją statyti kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius  (0)

Gegužės 7 d. įsigalioja Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) Valstybės įmonei „Ignalinos atominė elektrinė“ (Ignalinos AE) išduota licencija, pagal kurią leidžiama statyti kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo ir pradinio apdorojimo įrenginius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šis licencijuotas statybos projektas yra sudėtinė Ignalinos AE kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso dalis. Naudojant šiuos įrenginius, kietosios radioaktyviosios atliekos, susidariusios eksploatuojant atominę elektrinę, bus išimamos iš dabartinių visų šiuolaikinių reikalavimų neatitinkančių saugyklų, rūšiuojamos, presuojamos bei apdorojamos pagal šiuolaikinius tarptautinius reikalavimus. Vėliau jos bus saugomos naujose saugyklose“ – sako VATESI viršininko pavaduotojas, laikinai vykdantis viršininko funkcijas Michailas Demčenko.

Licencija išduota su sąlygomis, kurios turės būti įgyvendintos iki įrenginių eksploatavimo pradžios. Sąlygose nustatyta, kad Ignalinos AE turės parengti ir suderinti su VATESI procedūras, užtikrinančias, kad išimamose atliekose bus nustatytas branduolinių medžiagų kiekis bei sudėtis, taip pat tinkamai vykdoma jų apskaita. Elektrinė turės pagrįsti radioaktyviųjų atliekų vežimo į įrenginius saugą, taip pat papildyti avarinės parengties, parengti gaisro gesinimo planus.

Jei išimtos atliekos bus labai mažo aktyvumo, jos bus talpinamos į Labai mažai radioaktyvių atliekų saugyklą. Didesnio radioaktyvumo atliekos bus saugomos naujame kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse.

Planuojama, kad nauji atliekų apdorojimo įrenginiai pradės veikti 2013 metų pabaigoje dabartinėje Ignalinos AE teritorijoje.

Apie:

Kietosiomis radioaktyviosiomis atliekomis yra laikomos tokios atominėje elektrinėje susidariusios atliekos kaip kabelio gabalai, filtrai, remontuotų įrenginių dalys, statybinės atliekos, gumos ir šiluminės izoliacijos medžiagos, nusidėvėjusi įranga. Panaudotas branduolinis kuras šiuose įrenginiuose nebus tvarkomas. Jis bus tvarkomas ir saugomas atskiroje saugykloje.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) yra branduolinės energetikos objektų saugos reguliavimo ir priežiūros institucija.

VATESI projekto saugos įvertinimo ataskaitos santrauką galima rasti adresu www.vatesi.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: