Klaipėdos universitete galimai pažeidžiama teisė į nemokamą mokslą  (0)

Klaipėdos universitetas į valstybės finansuojamas studijas įstojusiems II pakopos studentams neužtikrina teisės studijuoti nemokamai visą studijų laikotarpį. Universitetas kas semestrą šiems studentams organizuoja konkursą nemokamoms studijų vietoms užimti. Lietuvos studentų sąjunga tokius aukštosios mokyklos veiksmus vertina kaip studentų teisės į nemokamą mokslą pažeidimą ir prašo valstybės institucijų pagalbos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kartu su aukštojo mokslo pertvarka II pakopos studentams įstatymu buvo užtikrinta teisė studijuoti nemokamai visą studijų laiką. Tam nustatytos dvi sąlygos: pirma – įstoti į valstybės finansuojamą vietą, antra – studijuoti taip, kad nebūtum šalinamas. Mokslo ir studijų įstatyme, kitaip nei iki tol galiojusiame Aukštojo mokslo įstatyme, teisė spręsti dėl valstybės finansavimo perskirstymo II pakopos studijų eigoje aukštosioms mokykloms nesuteikta.

Svarbu paminėti, kad tokia tvarka galioja tik tiems studentams, kurie įstojo po Mokslo ir studijų įstatymo įsigaliojimo. Pagal šį įstatymą, valstybės finansuojamiems magistrantams, skirtingai nei nemokamai studijuojantiems bakalaurantams, suteikiamas savotiškas imunitetas. Toks imunitetas aukštosios mokyklos valia gali būti nutraukiamas tik šalinant studentą“, - teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Studentų sąjungos duomenimis, Klaipėdos universitetas priėmimo metu valstybės finansavimą studijoms gavusių II pakopos studentų ne tik galimai neteisėtai reikalavo susimokėti už mokslą, bet ir nenutraukė su jais prieš tai pasirašytų studijų sutarčių. Pagal jas už mokslą nėra mokama. Naujos sutartys sudarytos nebuvo.

Galimybė kas semestrą keisti vietomis mokančius ir nemokančius už mokslą II pakopos studentus Klaipėdos universitete buvo įtvirtinta 2009 m. rugsėjį. Šiuo klausimu universiteto Senatas priėmė specialų nutarimą. Lietuvos studentų sąjungos atstovų nuomone, universiteto Senato sprendimas šiuo atveju priimtas pažeidžiant įgaliojimų ribas, nes tuo pačiu klausimu įstatymu jau buvo išreikšta valstybės valia.

Dėl galimai neteisėtų Klaipėdos universiteto veiksmų Lietuvos studentų sąjunga šiandien kreipsis į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą bei Švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių. Studentų atstovų siekis – pažeistos studentų teisės į nemokamą mokslą pripažinimas ir patirtos žalos atlyginimas.

Primename, Lietuvos aukštųjų mokyklų praktikoje aptartas atvejis – jau antras. Analogišką situaciją 2011m. birželio mėn. studentų atstovai aptiko Lietuvos edukologijos universitete (buvusiame Vilniaus pedagoginiame universitete - VPU). Kitaip nei Klaipėdos universitete, VPU bendraujant su aukštosios mokyklos administracija buvo pasiektas susitarimas, jog studentams, kurie nukentėjo nuo universiteto vykdomos finansavimo perskirstymo tvarkos, bus kompensuoti patirti nuostoliai, aukštoji mokykla imsis priemonių, kad panašūs atvejai ateityje nepasikartotų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: