Lietuviai nevengia paskolų internetu: skolinasi didesnes sumas, bet rečiau  ()

Paskolos internetu dėl operatyvaus reagavimo į užklausas ir paskolos suteikimo tą pačią dieną dar vadinamos greitosiomis paskolomis. Jos skirtos patyrusiems nenumatytų išlaidų asmenims ar tiems, kurie šiuo metu nori įsigyti svarbių daiktų ar paslaugų. Lietuviai nevengia skolintis internetu ir retai kada skolinasi aklai: daugelis pasikliauja draugų, artimųjų rekomendacijomis.

Tad ar verta skolintis iš paskolas internetu teikiančių kompanijų ir apie ką reikėtų pagalvoti prieš skolinantis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skolinimosi tendencijos

Dažnai kyla diskusijų dėl skolinimosi, o skeptikai apskritai ragina vengti skolinimosi. Esminis gvildenamas klausimas – metinės palūkanų normos. Tačiau finansų ekspertai įvardija atvejus, kai skolintis iš trumpalaikes paskolas teikiančių bendrovių – verta.

Apklausų duomenimis, lietuviai skolinasi norėdami įsigyti automobilį, susiremontuoti būstą ar tiesiog pritrūkę pinigų iki atlyginimo. Vidutinė vartojimo paskolos suma – apie 2200 eurų, o vidutinis jos grąžinimo terminas – 36 mėn. Matyti ir kita skolinimosi tendencija – nors žmonės skolinasi ir šiek tiek mažiau nei ankstesniais metais, nori pasiskolinti vis didesnes sumas. Tai gali būti susiję su infliacija po nacionalinės valiutos keitimo į eurus.

Kaip išsirinkti paskolas internetu teikiančią bendrovę?

Nors prieš kelerius metus tuo metu populiarių greitųjų kreditų rinką gerokai pakoregavo įstatymai, tokių bendrovių įregistruojama iki šiol. Akivaizdu, kad žmonės ieško alternatyvių būdų bent laikinai papildyti savo pinigines.

Rinkdamiesi, iš kurio paslaugos teikėjo imti paskolą, žmonės dažniausiai dėmesį atkreipia į palūkanas. Visgi mažiausios palūkanos negarantuos, kad paskola bus pigesnė. Pavyzdžiui, kai kurie teikėjai skelbia, jog metinės palūkanų normos skolinantis iš jų siekia 6–7 proc., tačiau bendrą sumą stipriai padidina įvairūs papildomi mokesčiai – pvz., sutarties mokestis, kas mėnesį mokami administravimo mokesčiai ir pan.

Norint žinoti, kiek tiksliai kainuos paskola, reikia stebėti vieną svarbiausių rodiklių – BVKKMN (metinė vartojimo kredito norma). Į šį rodiklį įtraukti visi numatytieji įsipareigojimai, išdėstyti paskolų internetu teikimo sutartyse. Šis rodiklis taip pat nurodomas procentais, todėl lyginant paskolų pasiūlymus verta pirmiausiai paanalizuoti BVKKMN.

Visgi įvairių papildomų mokesčių ir dokumentų gausa būdinga skolinantis iš šalies bankų, didžiųjų kredito bendrovių. Paskolas internetu, kaip minėta, žmonės renkasi dėl to, kad, prireikus pinigų, nereikia pereiti kryžiaus kelių pildant šūsnis popierių, lankantis paskolų teikėjų biuruose, pas notarus ir t. t.

Svetainė, kurioje pateikiama bene daugiausia paskolų pasiūlymų ir naudingos informacijos

Dar vienas svarbus rodiklis – tai bendra susumavus visas išlaidas ir palūkanas gauta suma. Palyginus ją su ketinama skolintis suma iš karto akivaizdu, ar pasiūlymas priimtinas, ar ne. Svetainėje Credit123.lt  lyginami keli kreditų teikėjai, nurodant numatytą registracijos mokestį (dažniausiai – 0,01 Eur), laikotarpį, kuriam suteikiama paskola (2–72 mėn.), kredito sumas (skolinama nuo 50 eurų iki 15 tūkst. eurų). Metinės palūkanų normos svyruoja nuo 6 iki 34 proc. ir priklauso nuo daugybės faktorių. Norint lengviau išsirinkti paskolos teikėją, galima paskaityti apžvalgas ir su kreidų teikėjais susipažinti išsamiau. Svetainėje taip pat pateikiama daug vertingos informacijos apie aktualiausius paskolų teikimo niuansus, apie tai, kaip gauti paskolas bedarbiams, vykdantiems individualią veiklą, įdiegtos paskolų skaičiuoklės ir kt.

Svarbu suprasti sutarties sąlygas

Norint išvengti nesusipratimų, reikėtų įdėmiai skaityti sutartis ir paskolos teikėjo paruoštus specialius informacinius lapus. Daugiausia dėmesio reikėtų atkreipti į specialiąją dalį, kuri paruošta konkrečiam klientui ir pateikiama pirmuosiuose sutarties lapuose. Reikėtų atkeipti dėmesį į taikomus mokesčius, delspinigius nesilaikant sutarties sąlygų, mokestį už sąlygų keitimą, svarbiausius terminus. Į bendrąją sutarties dalį galima gilintis mažiau, nes ji pateikiama visiems kredito įstaigos klientams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(5)
(-4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: