Nerealu! Ką lenkai surado metalo ieškikliu. Grynas auksas, vertė 24 000 USD (Foto)  ()

Lenkijoje metalo ieškikliais entuziastai aptiko unikalų lobį iš Antrojo pasaulinio karo laikų. Lobį sudaro 70 auksinių monetų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ieškotojų komanda iš Ščecino paieškos grupių asociacijos neseniai aptiko lobį miške netoli Ščecino, Lenkijoje. Tačiau tai buvo ne šiaip lobis, o Amerikos dolerių ir Rusijos imperijos aukso rublių mišinys su įdomia istorija, rašo „Heritage Daily“.

Ieškotojai norėjo surasti relikvijas iš Antrojo pasaulinio karo, ypač mūšio už miestą, kuris vyko tarp sovietų Raudonosios armijos ir Vermachto. Prieš karą Vermachtas Ščeciną (tuomet vadintą Štetinu ir buvus Vokietijos  reicho dalimi) pavertė savo būstine. Tuo metu lenkai sudarė mažiau nei 1 % miesto gyventojų ir jie buvo persekiojami nacių režimo metu.

1944 m. intensyvios kovos ir sąjungininkų oro antskrydžiai padarė sumaištį, sunaikindami 65 % Ščecino pastatų, įskaitant miesto centrą ir pramonę. Sovietų kariuomenė galiausiai užėmė miestą 1945 m., priversdama daugumą gyventojų palikti savo namus.

Dabar Ščecino ieškotojai aptiko įdomų radinį: 15-20 cm gylyje buvusią surūdijusią metalinę skardinę, kurioje buvo 70 monetų. Bendra šio radinio vertė skaičiuojama maždaug 100 000 zlotų, o tai prilygsta daugiau nei 24 000 JAV dolerių.

 

Preliminarios ekspertizės metu ekspertai tarp monetų identifikavo „Liberty Head double eagle“ – dvidešimties JAV dolerių auksinę monetą iš XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios. James B. Longacre sukurta moneta su užrašu „In God We Trust“ ir buvo išleista 1877–1907 m.

 

Be to, jie rado „Indian Head eagle“ – dešimties dolerių auksinių monetų, datuotų 1912 m., sukurtų Auguste'o Saint-Gaudenso ir cirkuliuojančių 1907–1933 m.

Lukasz Istelski iš Ščecino paieškos grupių asociacijos išreiškė džiaugsmą: „Tai kiekvieno ieškotojo svajonė. Tai ne tik materialus lobis, bet, svarbiausia, puikus atradimas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()