Mokslo festivaliai: Vietos, kuriose Visatos paslaptys tampa prieinamos kiekvienam (Video)  (0)

„Mokslas gali būti įdomus!” – tai tiesiog šaukte šaukia įvairiose šalyse vykstantys mokslo populiarinimo festivaliai, siūlantys kiekvienam žmogui patirti atradimo džiaugsmą, naujovių ir mokslo magijos skonį. Festivaliai, laboratorijas perkeliantys į gatves, priartinantys prie žmonių, suteikiantys joms meninio žavesio bei poezijos, atlieka nuostabią funkciją, padedančią mokslo atradimus ir pasiekimus suprasti kiekvienam žmogui, net ir labiausiai nutolusiam nuo matematinių lygčių ir technologijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio mokslo festivalis, JAV

    Susitinka fizikas, matematikas ir filosofas, ir pradeda diskutuoti apie amžinybę. Tai gali pasirodyti kaip anekdoto pradžia, tačiau, iš tiesų, tai tik vienas iš daugybės renginių, kurie Niujorke vyko šių metų gegužės 29 – liepos 2.

    Nuo 2008 metų vykstantis festivalis jau yra sutraukęs daugiau, nei 850 000 žmonių, ir pasiūlęs daugiau, nei 250 įvairiausių renginių, išbarstytų po visą Niujorko miestą. Tai didžiausias JAV ir vienas didžiausių pasaulio mokslo festivalių, siūlančių patirti mokslą unikaliu ir jaudinančiu būdu. „Štai kas yra mokslas – jaudulys, nuostaba, atradimo nuotykis“, – teigia fizikas Brian Greene, kuris kartu su Emmy laimėtoja žurnaliste Tracy Day davė pradžią šiam mokslo, meno ir muzikos festivaliui. 


Nuo įkūrimo pradžios renginys nuolat sutraukia pačias ryškiausias mokslo žvaigždes, atradėjus, geriausius mokslo populiarinimo specialistus. Tarp dalyvių pavardžių galima rasti ir kosmologą Stephen Hawking, biologą Richard Dawkins, astrofiziką Neil DeGrasse Tyson ir daugybę kitų. Šie garsiausi JAV ir pasaulio mokslininkai kiekvienam žiūrovui suprantamu stiliumi pakviečiami tarpusavyje įsivelti į diskusijas apie žmogaus sąmonę, Visatos begalybę, ateivių egzistavimą, svarbiausius mokslo atradimus, laiką sąvokas, ar net alų, ar vabzdžių dauginimąsi.

Iš pirmų lūpų lengvai suprantamu mokslo nupasakojimo [angl. storrytelling of science] pristatomos net ir sudėtingiausios mokslinės teorijos apie mūsų Visatą. Kai kurie renginiai papildomi ir paįvairinami meno elementais, muzika, vaidyba. „Tiek mokslininkai, tiek menininkai susirenka drauge, norėdami mums atskleisti realybę, kuri yra stulbinančiai įdomi“, – sako renginio organizatoriai.


Paskutinės festivalio dienos būna skirtos patiems mažiausiems lankytojams, nors renginių įvairovėje įdomybių gali rasti ir suaugusieji. Vašingtono aikštės parkas virsta mokslo ir technologijų muge, kurioje lankytojai gali patys tapti mokslininkais, patirti nesvarumo būklę, ar tiesiog mėgautis muzikos ir šokių renginiais. Kaip teigė vienas iš festivalio dalyvių, stengiamasi patenkinti vaikų smalsumą, atradimų ir nuostabos poreikį, kol to iš jų neatėmė mokykla.

Neturintiems progos aplankyti šį renginį, didelę dalį diskusijų, renginių ir pranešimų galima pažiūrėti festivalio internetiniame puslapyje.


Tarptautinis Edinburgo mokslo festivalis, Škotija


Žymiausio ir didžiausio Europos mokslo festivalio titulas priklauso šiemet 25 metų jubiliejų atšventusiam Tarptautiniam Edinburgo mokslo festivaliui. Dvi savaites trunkantis renginys pirmą kartą buvo surengtas 1989 metais.

Festivalio organizatoriai savo tikslu įvardina būtinybę suteikti lankytojams neįtikėtinų patirčių, įkvėpti bei pakelti pasitikėjimą savo jėgomis. Taip pat pabrėžiama būtinybė įdomiai ir patraukliai skelbti apie mokslo, inovacijų ir technologijų svarbą. 


Tarptautinis Edinburgo mokslo festivalis siekia skatinti jaunus žmones suprasti juos supantį pasaulį. Miesto meno centre kiekvieną Balandį veikiantis festivalis sutraukia tūkstančius jaunųjų Niutonų, kurie aiškinasi pasaulio paslaptis tuzinuose įvairių renginių. Visai šeimai tinkantis festivalis siūlo savo rankomis paliesti unikalius mokslo eksponatus ar technologijas, išvysti pristatymus, ar patiems tapti mokslininkais, sudalyvaujant mokslo dirbtuvėse.

„Visa tai skirta padėti vaikams ar suaugusiesiems išgyventi „vau“ akimirką, neįtikėtinus dalykus jiems aiškinant smagiais ir jaudinančiais būdais. Robotai, žmogaus kūno paslaptys ir kiti įspūdingi bei sudėtingi dalykai paaiškinami paprastai šeimoms, kurios po išvykų tikisi parsivežti kiek daugiau, nei suvenyrinę futbolo kepurėlę, ar raktų pakabuką.“, – teigia organizatoriai.


Nors pats festivalis vyksta balandžio mėnesį, tačiau įgudusi mokslo komunikacijos specialistų komanda kiekvienais metais nuo sausio iki gegužės rodo pavyzdį, kaip reikia vaikus sudominti mokslu. Keliaudami po visą Škotiją jie mokyklų mokiniams suteikia galimybes išvysti įvairius renginius, sudalyvauti mokslo dirbtuvėse, iš arti pamatyti, kokius stebuklus gali kurti ir atskleisti mokslas.

2012 metais ši komanda aplankė 55 000 mokinių ir mokytojų, ir sulaukė daugybės gerų atsiliepimų. „Mes nuolat tobuliname savo renginius, stengiamės derinti juos su mokytojais, mokymo programomis, ir siekiame tobulybės“, - sako festivalio organizatoriai.


 

Tarptautinis Giotenburgo mokslo festivalis, Švedija


Dar vienas Europoje vykstantis festivalis, kasmet sutraukiantis daugiau, nei 100 000 lankytojų – Giotenburgo mokslo festivalis, vykstantis Švedijoje. Didžiausias šalyje, bei vienas didžiausių Europoje, festivalis stengiasi sujungti mokslo bendruomenę su mokyklomis, bei visuomene. Taip pat suteikia patalpas tyrėjams ir mokslininkams. Festivalio tikslas: skatinti pozityvų požiūrį į mokslą ir tyrimus, pastūmėti į priekį šalyje vykdomus tyrimas.

Festivalis padalintas į 3 pagrindines dalis: viešąją, mokyklinę ir profesionalų. Organizatoriai teigia, jog kažką įdomaus sau čia atranda kiekvienas: paskaitos, muzika, teatras, debatai, parodos įvairiomis temomis, nuo socialinių iki gamtos mokslų, – visa tai skirta priartinti mokslo atradimus prie kiekvieno žmogaus.


„Erdvėlaivis Žemė“, Lietuva


Neturintieji galimybių nuvykti į didžiausius ir garsiausius pasaulio festivalius, panašius įspūdžius gali patirti ir Lietuvoje. Mokslo populiarinimas neužmirštas ir šioje šalyje. Šiais metais veiklos dešimtmetį švenčiantis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ suteikia galimybę susipažinti su Lietuvos mokslininkų išradimais ir inovacijomis.

Šiais metais festivalis vyks rugsėjo 10–19 penkiuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje organizuojamas festivalis per savo gyvavimo istoriją surengė daugiau, nei 1000 renginių, teigiama festivalio internetiniame puslapyje. Festivalis jau trečius metus yra projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ dalis.

    „Erdvėlaivis Žemė“ įprastai siūlo paskaitas įvairiomis mokslo temomis, skatina gyventojus susipažinti su naujovėmis, technologijomis ir populiarina Lietuvos mokslo įstaigas. Šiais metais bus rengiama ir užsienio mokslo festivaliuose populiari „Tarptautinė Mokslo populiarinimo mugė“, siekiant dar labiau mokslo pažinimą ir pasiekimus priartinti prie eilinio gyventojo, studento ar mokinio. Organizatorių puslapyje teigiama: „Šia iniciatyva norima Lietuvoje sukurti naujo formato mokslo populiarinimo renginį, ateityje išaugsiantį į masinę šventę, kokias ne vieną dešimtmetį turi daugelis Europos šalių.“

Žinote kitų įdomių mokslą populiarinančių renginių? Pasidalinkite informacija apie juos komentaruose!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(4)
(0)
(1)

Komentarai (0)