Ar žinojote kodėl alus dažniausiai pilstomas į žalio arba rudo stiklo butelius? Priežastis yra netikėtai praktiška  (4)

Nuo kovo 1 dienos Lietuvoje vėl didėjo akcizas alkoholiui, dėl ko parduotuvėse pakilo svaigiųjų gėrimų kainos. Itin skaudžiai toks valdžios sprendimas palietė alaus mėgėjus, kurie ėmė skųstis, jog dabar parduotuvėje už butelį ar skardinę alaus teks pakloti eurą ar dar daugiau. Tačiau šį kartą mes kalbėsime ne apie alaus kainas. Kalbėsime apie stiklinius alaus butelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar kada nuėję į parduotuvėje esantį alaus skyrių pastebėjote kažką neįprasto? Keisto? Ar jūsų dėmesį bent kada patraukė alaus butelių spalvos?

Tikriausiai nenustebsite, jei pasakysime, jog praktiškai visi stikliniai alaus buteliai yra dviejų spalvų – rudos arba žalios. O ar kada susimąstėte, kodėl pasirinktos būtent šios spalvos ir kodėl nėra iš skaidraus stiklo pagamintų alaus butelių?

O taip yra ne be reikalo. Pasirodo, jog stiklo spalva atlieka labai svarbią funkciją. Pradėjus pilstyti alų į skaidraus stiklo butelius, vėliau gamintojai pastebėjo vieną dalyką: saulės kaitroje paliktas alus pradėdavo smirdėti ir tas kvapas priminė šeško skleidžiamą aromatą.

Deja, tokio alaus niekas nenorėjo gerti. Kaip vėliau pavyko išsiaiškinti, nemalonus alaus aromatas atsirado dėl skaidraus stiklo, praleidžiančio ultravioletinius saulės spindulius, kurie įsiskverbia į gėrima ir pakeičia jo skonį bei kvapą.

Todėl kaip alternatyva buvo pasirinkti tamsiai žalios bei rudos spalvos buteliai, kurie sulaiko didžiąją dalį ultravioletinių saulės spindulių ir taip apsaugo alų. Beje, kaip rašo „Mirror“, po Antrojo pasaulinio karo buvo didelis rudo stiklo trūkumas, todėl išpopuliarėjo žalios spalvos alaus buteliai, kurie vėliau žmonėms labiau asocijavosi su alumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(47)
(18)
(29)

Komentarai (4)