10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–08–28)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-28 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–08–28)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Kinija 2017 metų pirmoje pusėje pradėjo 8000 vandens valymo projektų, kurių vertė $100 mlrd

Kinija 2017 metų pirmoje pusėje pradėjo beveik 8000 vandens valymo projektų, kuriems skyrė 667,4 mlrd juanių ($100 mlrd), ketvirtadienį pranešė aplinkos minsterija. Šie projektai – 2015 metų vandens valymo ir apsaugos veiksmų plano dalis ir apima 325 užterštus gruntinio vandens telkinius visoje šalyje.
Didelė dalis Kinijos vandens tapo nebenaudojamu dėl nekontroliuojamos pramonės plėtros, kalnakasybos ir pesticidų bei trąšų naudojimo.

reuters.com

2:
  Pirmykščių žmonių žarnyno bakterijos galėjo kisti su metų laikais

Mokslininkai jau seniai žinojo, kad valgomas maistas lemia ir žarnyno mikrobiomą, bet naujas tyrimas rodo, kad žarnyno įnamiai vienoje iš likusių medžiotojų rinkėjų grupių jis kinta ir būna skirtingas šlapiuoju ir sausuoju metų laiku. Šis atradimas – pirmasis, rodantis ciklišką pokytį žmonių žarnyne — gali padėti tyrėjams suprasti, kokie buvo mūsų protėvių mikrobiomai, prieš jiems imantis žemdirbystės.

sciencemag.org

3:
  Brazilija didžiuliame Amazonės rezervate leido kasinėti

Brazilijos vyriausybė didžiuliame (46 000 km²) Amazonės rezervate leido išgauti naudingas iškasenas. Rezervatas driekiasi per šiaurines Amapa ie Para valstijas ir manoma, jis turtingas aukso ir kitų mineralinių iškasenų.

bbc.com

4:
  Greitai pasirodys nenutraukiamos guminės juostelės, 200 kartų stipresnės už plieną

Didžiausias pasaulyje guminių juostelių gamintojas ketina suteikti savo pagrindinei produkcijai nemirtingumą. Alliance Rubber Co., 94 metų kompanija, įsikūrusi Alliance, Ohajuje, paskelbė apie ketinimą į gumines juosteles įmaišyti grafeno. Grafenas garsėja savo stiprumu. Daugiau nei 200 kartų stipresnis už plieną, jis yra stipriausia medžiaga, žinoma žmogui.

newscientist.com

5:
  Pirmą kartą tikroviškomis sąlygomis atliktas kvantinis aukštesnių matmenų kodavimas

Pirmą kartą tyrėjai realiomis sąlygomis – oru, virš miesto – pasiuntė kvantiškai užkoduotą žinutę, kurioje viename fotone užkoduota daugiau nei vienas bitas informacijos. Taip pademonstruota, kad vieną dieną gali būti praktiška naudoti didelės talpos komunikacijas, sukuriant saugius ryšius tarp antžeminių tinklų ir palydovų – tai yra būtina pasaulinio kvantinio šifravimo tinklo sukūrimo sąlyga.

phys.org




6:
  Išspręsta senovinės molinės plytelės paslaptis

Užsiminus apie trigonometriją, trikampio kraštinių ir kampų matavimą, daugelis šiuolaikinių mokinių ieško išmaniuosiuose telefonuose kampų, sinusų ir kosinusų. Naujas žvilgsnis į 3700 metų amžiaus molinę lentelę ne tik rodo, kad Babilono matematikai sukūrė pirmąją trigonometrijos lentelę, aplenkdami senovės graikus daugiau nei 1000 metų, bet ir būdą visiškai kitaip apie jį mąstyti. Tačiau kiti molinės lentelės Plimpton 322 (P322) ekspertai teigia, kad naujasis darbas, geriausiu atveju, tėra spekuliacija.

newsroom.unsw.edu.autechnologijos.lt

Pasidalinkite su draugais
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: