Jei suvoktume šeštąjį matmenį, galėtume regėti visas galimas ateitis, dabartis ir praeitis. ̶D̶e̶š̶i̶m̶t̶ Vienuolika matmenų žaliems ir kaip stygų teorija aiškina pasaulį  ()

Stygų teorija vis tebeskamba,

paaiškinti viską jai nesunku;

dimensijų tiek, kad kiekvienas nustemba

– juk manėm, užteks per akis ir penkių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsivaizduokite gyvenantys ežere. Esate žuvis su akimis vienoje galvos pusėje ir tepažįstate povandeninį nuosėdų ir dumblių pasaulį su aplink plaukiojančiomis kitomis žuvimis. Jus apšviečia blankesnė ir vandens išsklaidyta šviesa. Gyvenate įsitikinęs, kad tėra povandeninis pasaulis, nes tik jį galite patirti. Tačiau už jūsų regos lauko ribų egzistuoja visiškai kita aplinka — kurioje gyvūnai kvėpuoja ne po vandeniu ir tame nepalyginamai sausesniame pasaulyje žydi gėlės.

Fizikų manymu, būtent tokioje situacijoje mes ir esame. Mes – tos žuvys, o kiti matmenys – naujos, mūsų nejuntamos aplinkos. Tiesą sakant, reliatyvumą ir kvantinę mechaniką – labai didelių ir labai mažų objektų savybes aprašančius dėsnius – bandanti sujungti stygų teorija gali veikti tik tarus, kad yra daug daugiau nei keturi mums įprasti matmenys. Fizikai yra tikri, nors ir negali įrodyti, kad egzistuoja iki 11 multivisatos matmenų. Taip, multivisatos, kur visatos yra kartais susiduriantys ar išsiskiriantys burbulai. Toks visatos burbulo skilimas yra viena iš galimų Didžiojo Sprogimo priežasčių.

Pabandykime supaprastinti dešimt stygų teorijos matmenų.

Pirmasis matmuo

Du taškus jungianti linija. Nėra aukščio, pločio, tik ilgis. Pavadinkime tai x ašimi.

Antrasis matmuo

Pridėjome aukštį – y ašį. Įsivaizduokite bet kokią plokščią figūrą, tarkime, trikampį.

Trečiasis matmuo

Pridėkime dar ir storį – z ašį. Būtent tiekoje matmenų ir jaučiame pasaulį. Jame yra tūris ir objektai turi skerspjūvius. Galima apie šį matmenį galvoti kaip apie erdvę be laiko.

Ketvirtasis matmuo

Ketvirtasis matmuo yra ne erdvės, o laiko. Laikas padeda apibrėžti objekto padėtį visatoje ir prideda būdą kisti erdvės koordinatėms. Atsimenate, kaip trečiasis matmuo yra erdvė be laiko? Tai va, dabar oficialiai turime erdvėlaikį.

„Laikas reliatyvus, ok? Jis gali temptis ir trauktis, bet… negali eiti atgalios. Tiesiog negali. Per matmenis kaip laikas gali keliauti tik vienas dalykas – gravitacija.” -

Interstellar, rež. Christopher Nolan

Penktasis matmuo

Nuo čia prasideda aukštesni matmenys. Jie tokie neapčiuopiami, nes, kaip mano mokslininkai, egzistuoja subatominiame lygyje. Šie matmenys susilankstė dėl vadinamo kompaktifakcijos proceso. Nuo čia dimensijos užsiima tikimybėmis.

Penktajame matmenyje būtų naujas pasaulis, kuriame matytume panašumus ir skirtumus, egzistuojančius šiame, ten pat esančiame ir nuo Didžiojo sprogimo prasidėjusiame pasaulyje.

Šeštasis matmuo

Šeštasis matmuo yra ištisa naujų pasaulių plokštuma, kuriame galėtume regėti visas galimas ateitis, dabartis ir praeitis, kurios prasideda kaip ir mūsų visata.

Septintasis matmuo

Nuo septintosios iki devintosios dimensijos imtinai, atsiranda galimybė naujų visatų su naujomis fizinėmis gamtos jėgomis ir skirtingais gravitacijos ir šviesos dėsniais. Septintoji dimensija yra to pradžia, susiduriame su naujomis visatomis, kurių pradžia kitokia, nei mūsų visatos. Tai yra, jos gimė ne iš Didžiojo Sprogimo.

Aštuntasis matmuo

Ši dimensija yra į begalybę nusitęsusi kiekvienos visatos visų įmanomų praeičių ir ateičių plokštuma.

Devintasis matmuo

Devintojoje dimensijoje yra visi universalūs fizikos dėsniai ir kiekvienos individualios visatos sąlygos.

Dešimtasis arba vienuoliktasis matmuo

Kai kurie mokslininkai mano, kad multivisatoje yra tik 10 matmenų, tuo tarpu kiti, kad 11. Kaip bebūtų, visata negali turėti daugiau nei 11 matmenų dėl susiderinamumo — aukštesni matmenys tampa nestabilūs ir kolapsuoja į 10 ar 11 matmenų. Čia įmanoma viskas – visos ateitys, visos praeitys, visos pradžios ir visos pabaigos, plintančios be galo, – visko, ką įmanoma įsivaizduoti matmuo. Čia surinkta viskas.

Stygų teorija turi ką pasakyti ir apie paslaptingąjį „priešdidžiasprogiminį“ momentą. Tada visatą sudarė devyni idealiai simetriški erdvės matmenys ir vienas laiko matmuo. Keturias fundamentalias sąveikas — gravitaciją, silpnąją ir stipriąją branduolinę, elektromagnetizmą – kartu laikė itin aukštas slėgis bei temperatūra. Kai pranyko stabilumas, jie išsiveržė į mums pažįstamą erdvėlaikio matmenį. Pirmuosius keturis matmenis mes suvokiame ir jaučiame, tuo tarpu likę šeši ar septyni susitraukė iki mažesnio už atomą dydžio.

Nors mintis apie multivisatą skamba smagiai mokslinėje fantastikoje ir tiesiog svajojant, ji turi ir tvirtą matematinį pagrindą ir gali suteikti karkasą visko teorijai — o būtent ja stygų teorija ir stengiasi būti. Būtų graži mokslo, matematikos ir misticizmo sąjunga.


medium.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(97)
(24)
(73)

Komentarai ()