Chaosas padeda laimėti krepšinio rungtynes  (9)

JAV fizikas Brianas Skinneris iš Minesotos universiteto nustatė, kad komanda kai kuriais atvejais gali rungtyniauti sėkmingiau, jei varžybose nedalyvauja geriausi žaidėjai. Tyrėjas šį efektą vadina chaoso atsiradimu žaidime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininko straipsnis kol kas nebuvo publikuotas, tačiau jo santrauka pateikiama tinklapyje arXiv.org.

Tyrimo metu Skinneris krepšinio komandos ataką analizavo remdamasis transporto tinklų optimizacijos teorija. Paprastai ši teorija taikoma tokių reiškinių kaip kamščiai keliuose analizei.

Tarkim, egzistuoja tam tikras skaičius kelių, jungiančių du transporto tinklo taškus, o tarp jų yra optimalus kelias (pavyzdžiui, pats trumpiausias). Jei dauguma vairuotojų tuo pačiu metu nuspręs pasirinkti šį optimalų kelią, susidarys kamštis. Dėl to minėtas kelias nebebus optimalus. Dėl kamščio laikas, kurio prireiks įveikti atstumą, padidės daug kartų, todėl taptų paprasčiau kamštį apvažiuoti aplinkiniais keliais.

Tyrimo metu mokslininkai analizavo visas įmanomas atakas, kurias puolimo metu gali panaudoti žaidėjai. Šios atakos buvo interpretuojamos kaip visi galimi keliai transporto tinkle, koduojančiame puolimo schemą. Buvo numatyta, kad komandoje yra žvaigždės lygio žaidėjas. Būtent tie "keliai", kurie veda per jį, buvo pavadinti optimaliais.

Tyrimo metu pavyko nustatyti, kad bendras komandos efektyvumas gali sumažėti dėl to, kad žaidėjai nuolat naudojasi "optimalia" strategija, tai yra bando žaisti per geriausią žaidėją. Tokiu būdu šio žaidėjo pašalinimas (autoriai naudoja terminą "chaoso pridėjimas") padidina komandos žaidimo efektyvumą.

Aprašydami šį efektą mokslininkai naudoja Juingo efekto terminą - jį sugalvojo vienas iš sporto kanalo ESPN vedėjų, norėdamas paaiškinti paradoksą, kai nesant svarbiausių žaidėjų komanda pradeda žaisti geriau. Terminas pavadintas garsaus krepšininko Patricko Juingo vardu, nes minėtas efektas pirmą kartą buvo pastebėtas jam nedalyvaujant komandos žaistose rungtynėse.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: