Valstybė neskaičiuoja prarastų jaunų protų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Zergas 2010-07-19 15:05
Lietuvos pagrindinis turtas yra jos zmones.mes neturime nei naftos,nei duju ar kitu naudingu iskasenu,todel pridetine verte galim kurti tik savo kurybiskumo deka,ir kuo daugiau tokiu zmoniu isvaziuos svetur,tuo musu salies konkurencingumas mazes,o kartu su juo ir ekonomine padetis.mano galva tokia valdzios vykdoma svietimo politika yra nusikalstama,uz ja reiketu grieztai bausti nes pasekmes kurias pajusime po 10-20 metu bus labai skaudzios
blizzard 2010-07-19 15:09
Taip ir toliau, sėkmės jiems pamatyti gyvenimą ir išpildyti savo svajones, šitoje komunistinėje valstybėje tu reikalingas tik tam kad uždirbtum pinigus 141 bajorui.. pavydžiu tiems kurie išvažiuoja. Gal ten ir sunku iš pradžių, bet bent jau po to turi perspektyvų, gali rasti daugiau darbo, susitvarkyt savo gyvenimą kaip nori.. O čia lieka tik spekuliantai, kurie viską gauna per draugus ir apsimeta kad gerai gyvena lygindami save su ubagais.. Gal ir man kada nusišypsos laimė išvažiuot iš šitos korumpuotos smėlio dėžės..
SuperHP 2010-07-19 15:26
Man juokingiausiai skamba pavadinimas "protai" Kokie jie protai, lol. Dauguma isvaziuojanciu yra tie, kurie nesugeba normaliai egzaminu Lietuvoje issilaikyti. Anksciau skaiciau straipsni, kad gabiausi abiturientai palieka Lietuva, o jame cituojama, kad tie patys abiturientai nezino, ar is vis islaike egzaminus :D:D Tai koks cia gabumas? Kvailumas nebent. Mano manymu, valstybe turetu bent perpus mazinti finansuojamu vietu skaiciu universitetuose. Dauguma dabar gaunanciu vf nera to verti - isvis neaisku, ka jie cia veikia. Tokiu atveju dar daugiau pinigu sutaupytu valstybe.
bronius 2010-07-19 16:21
būtent
Vytax 2010-07-19 17:57
Švietimas migracijai mano manymu neturi jokios įtakos. Pagrindinės mano manymu jaunimo emigracijos priežastys yra nedarbas ir išpūstos NT turto kainos. Jeigu čia būtų užtektinai ir pakankamai apmokamo darbo jaunimas net ir pasirinkęs studijas užsienyje, jas baigę sugrįžtų atgal. Lygiai tas pats ir su NT turtu. Apie kokį įsikūrimą Lietuvoje galvoti, jei 30-40 metų senumo butą norint įsigyti reikia dirbti 20 metų nieko nevalgant ir uždirbant į rankas bent 800Lt.
Linas000 2010-07-19 18:19
gal parasykit keleta, kad ir ne argumentu, o pamastymu, kokios perspektyvos abiturientui lietuvoje? Stai mano: po mokyklos keliauji: A-studijuoti arba B - birbti. Jei var. A, tai tave islaiko tevai, o jei turi savigarbos, tai eini dirbti (var a+b). Mazdaug viskas konverguos i tai, kad jau truksta pinigu, o dar nepradejai gyventi ir lietuoje abiturientui tik gali pasiulyti paskola, kur procentus mokesi ir pats, ir dar karta procentus mokesi netiesiogiai per mokescius, nes valstybe apip..so kazkuris korumpuotas valdininkas, leisdamas is biudzeto nurezti ir banko reikalaujamus procentus. Zodziu, skolos. O jei darbo nera? Juk jei daug zmoniu emigruoja, tai mazeja ir poreikis juos aptarnauti. Nei jiems rubu, nei masto, nei sveikatos prieziuros nereikia. Todel manau, kad jaunas abiturientas be dideliu izvalgu jau turetu suvokti, kad Lietuvoje jam - X Taip ir keliauja ten, kur mano galesias buti reikalingu.
Rutcon 2010-07-19 19:18
O kam stengstis, mokytis lietuviu kalbos rasyba, istorija ( ir t.t), kai vistiek teks emigruoti i uzsieni ir ju daugiau tau neprireiks? :> Beje, del VF, tai, kiek man zinoma, veliau zmones uz tas studijas turi grazint pinigus is atlyginimu ir negali isvykti is valstybes gyventi svetur, nesomokeje visko, na, kazkas panasaus.
SuperHP 2010-07-19 19:49
Tavo pavyzdys man primena mokykloje vejus gaudziusio ir ta pati universitete galvojancio daryti zmogaus situacija. Jeigu ryztingai sieki tikslo, tu mokaisi mokykoje, pasirenki tau patinkancia ir tinkancia, perspektyvia specialybe. Tokiu atveju, tau nereikia imti paskolos studijoms, o jei sugebesi puikaii studijuoti, tai dar ir stipendija gausi. Jei busi savo srities specialistas, tai ir darba gera turetum gauti ir nebutinai Lietuvoje... Mes nekalbam dabar apie pragyvenima Lietuvoje, bet apie svietima Lietuvoje.
SuperHP 2010-07-19 19:52
Na, taip, emigruoti galima ir bunant mokyklinuku. Niekas nedraudzia. Tokiu atveju ir lietuviu kalbos moketi nereikia. Kiek zinau, VF pinigu grazinti nereikia, nebent tave ismeta, ar pasirenki kita specialybe. Grazinti reikai tik paskolos pinigus.
Sa 2010-07-19 23:14
Kvailesnio blogų pažymių apginimo sugalvot negalėjai. Kam mokytis, jei paskui vistiek tai oficialiai bus nereikalinga. Mokytis nėra sunku, jeigu esi gabus ir turi smegenis nepraplautas alumi. O kalbą turint galimybę išmokti ir to nedaryti yra mažų mažiausiai kvaila.
faktas 2010-07-19 23:31
Kaip keičiasi skaičiai. (-: Atsimenu, kai aš baigiau gimnaziją, valdžia skundėsi, kad 10 proc. gimnazistų pasprunka iš čia. O dabar kokie skaičiai... Dėl to, kad išvažiuoja turintys aukštus balus, galiu patvirtinti. Daugelis išvažiavusių pažįstamų mokėsi puikiai ir didelė dalis užsienyje dabar yra įkūrę verslus. Žinoma, išvažiuoja ir ne itin protingi bei talentingi žmonės, tačiau čia kita problema - darbo jėgos nutekėjimas. Jis ne ką mažiau pavojingas už proto nutekėjimą.
blizzard 2010-07-19 23:56
gaudančio vėjus ar ne, bet pavyzdį turim. Esmė tame, kad eilinis abituriantas, ar šeip moksleivis mato situaciją valstybėje mato perspektyvas savo ir valstybės ir supranta kad realiai jis nieko joje nepasieks. Nesvarbu ar tu mokinsies ar ne. Nu paimkim realų pavyzdį, Teisė matėt kiek stojančiųjų šiemet? vien tik VDU ar Kauno kolegijoje 300+ apie Vilniaus aukštąsias ir kolegijas nekalbu ten skaičiai ir triženkliai. Dabar pagalvokim kodėl visi nori į teisę? nu negali būt todėl kad ten mokslas lengvas, visi supranta kad finansavimą sunku bus gaut, bet vis tiek eina.. Dėl užmokesčio, mato kokia situacija lietuvėlėje, kiek gauna į rankas advokatai teisininkai, mato kad bus prie valdžios šiek tiek arčiau.. Dabar paimkime menininko sielą turintį žmogų, kiek perspektyvų jam šiandien? Tarkime fotografas, žmogus įstoja į fotografus susimoka į metus 18k litų susiperką įrangą kuri taipogi nėra pigi. Jis baigia mokslus, kiek žmonių jo lauks išskiestom rankom? nekažin kiek... šaunu gali fotografuoti vestuves įvaires šventes ir t.t tik klausimas ar tau atsipirks tie 4 metai po 18k + įranga, nepamirštant to kad dar reikia gyvenimą pačiam susikūrti.. Geras mokymasis nereiškia darbo vietos gavimo, logiškai pagalvokite ir patys, į aukštają gali įstoti mokamai arba nemokamai, bet diplomą gausi lygiai tokį patį bet kokiu atveju.. Todėl darbdaviui visai nusišikt kaip tu gerai mokeis toje aukštojoje.. turi diplomą ir tiksi.. Apie darbininkų padėtį išvis nekalbėsiu nes ji tiesiog per daug žeminanti lietuvoje kad būtų galima apie ją kalbėti.. žmogus tiesiog laikomas šunio vietoje atvirai pasakius.. žinoma kas dirba nelegaliai kokius darbus ir dirba tikrai nuo širdies, negailėdamas savęs, gali pasijausti ponu tai yra įsigyti brangiasnę mašiną, nusipirkti brangesnį daigtą ir panašiai, bet kažin kiek laiko jam laikys sveikata ir kas bus kaip ją prarasi.. Apie socialines garantijas irgi geriau nekalbėti, nes valstybės politika dabar kiekvieną sritį kuri turi padėti žmogui pavertė privačiu verslu.. Kam gyventi valstybėje, švaistyti gyvenimą jeigu žinai kad negalėsi dirbti svajonių darbo, turi visiem lysti į kai kur kad gautum kažką pigiau arba kad gautum darbą ir t.t. būkim realistai, dabar padėtis tikrai nepavydėtina, geru gyvenimu džiaugiasi tik tie kurie jau viską turi, tai yra namą antrą pusę susiradę, pastovų darbą ir t.t. Nors pastebėjau kad ir tokie pradeda kaltint dievą kad permažai gyvenimo davė, nes visą gyvenimą jie susitvarkė būdami 40+ metų, tik klausimas ar čia valstybė ar dievas kaltas..
kionig 2010-07-20 00:02
Darbo jegos nutekejima atperka tai, kad gryze is uzsienio palieka dali uzdirbtu pinigu cia, pvz likusios seimos gyvena. Siaip cia nera nieko baisaus, kad tas musu protas nuteka. Kaip tik geriau tiems, kurie cia pasilike, o tai reiskia, kad sumaze konkurencija jiems. Ir be to, tegu vaziuoja ju nieks cia nelaiko ir niekam jie cia nereikalingi, nes cia yra vadybininku ir ekonomistu salis, kurioje gyvena milijardieriai O man idomu, kiek ten jau isvaziuoja auksto lygio specialistu/mokslininku ? Kad abiturientai isvaziuoja tai nebaisi problema, vistiek jie galvoja istoje i bet koki universiteta "ar as gausiu darba", viskas tuom ir pasibaigia. Taip kad nematau ko cia skalambyti varpais ir bijoti 30-40% statiskose. Vistiek musu valdzia neturi jokiu viziju(aj kubilius tai turi, bet jam jas igyvendinti tai... patys zinote). Yra kokiu tai firmu, kurios uzsiiema ne vien varztu sukimu, o daugiau projektavimu, bet ju vienetai(cia elektronikos srity) ir juos poreikis labai mazas, kurio uztenka vietinei rinkai patenkinti. Su mokslinemis institucijomis irgi tas pats. Visi beveik sedi ant ES finansavimo. Cia jau nebesustabdysi, tiesiog dabar musu valdziai reikia pasistengti juos susigrazinti, zinoma, jei is tikruju ju reikia, o ne tam, kad jie neturetu kur savo potencialo isnaudoti ir sedeti dirbdami uz ES lesas. Tai praktiskai viskas labai naudinga cia
SuperHP 2010-07-20 01:21
http://www.studijos.lt/busimiems_studen ... s-mokyklas kas ka nori, tas ta raso
Letalis 2010-07-20 01:24
Ziuriu cia dauguma diskutuoja net nepabuve isvaziave....Sunku,tai gal ir sunku(LT ne ka lengviau taip pat),bet vien pakanka to,kad cia juoda gali darba dirbt ir nebutinai sunku,gaut minimuma ir pragyvent taip,kaip lietuvoje nepragyvensi gaudamas 1500lt i rankas...As jau nekalbu apie tuos zmones,kuriuos mini straipsniuose,nes cia pabaiges ir kad gautu 23k svaru per metus,tai normalus dalykas. Kiek zinau dabar ir cia UK sunku baigusiems susirast darba,bet visgi imanoma,ko pvz Lietuvoje pabaige pazystami net nesugeba,dirba isvis beleka,o apie atlyginima isvis geriau neuzsimint,nes jis vos skiriasi nuo nebaigusio zmogaus. Atvaziuokit,pagyvensit,praeisit katorga,bet kai isikursit,tai toks klausimas kaip "kada grisi?" net nelabai atrodys ir logiskas...Nes kas be kokiu giminiu,daug draugu Lietuvoje,tai apskritai net nesijaucia ka nors pamete,o kiti gali drasiai atvaziuot ir pasibut su giminem kai jiems reikia,bet keist gyvenimo lygi i prastesni,tai nezinau...na galbut is patriotiskumo(uz kuri veliau senatvej dar ir vaistu neipirksi greiciausiai).
Nano 2010-07-20 03:07
Tendencingas straipsnis. Iškeliama mintis, kad Lietuvą palieka vis daugiau abiturientų ir pateikiama statistika iš PRESTIŽINIŲ gimnazijų - licėjaus ir ktug. Taip bandoma vos ne sudaryti įspūdį, kad situacija panaši visoje Lietuvoje. Čia tas pats, jei aš apklausčiau kokios Kalabybiškio gimnazijos abiturientus ir pateikčiau duomenis, kad viskas gerai, emigruoti iš Lietuvos niekas neketina. Be to, išvykstančių iš licėjaus ir ktug procentas kelis pastaruosius metus beveik nesikeičia. Galiausiai nepateikiama statistika, kiek žmonių išvyksta studijuot į užsienį iš vakarų Europos valstybių. Tame kontekste Lietuva atrodytų dar labai gražiai. Kad žmonės išvyksta pamatyt pasaulio nematau problemos. Bėda, kad Lietuva pati nesugeba pritraukt užsienio studentų. Na privatus sektorius dažniausiai sukasi geriau nei valstybinis, tokia jau tiesa. Vakarų šalyse daug ką perėmęs privatus sektorius. Baigėsi sovietiniai laikai, kai viską tvarko valstybė..
Eldaras 2010-07-20 03:15
Ishvazhiavau ish Lietuvos budamas 10 metu amzhiaus, dabar man 23 ir studijuoju ka norejau visa savo gyvenima studijuoti, mokslas nemokamas, ko dar reikia. Baisu darosi kai perskaitau kazhka tokio apie litevua (shis straipsnis). Lietuva yra valdoma looser'iu!!!
blizzard 2010-07-20 09:43
lietuva yra valdoma pagal senai žinomą būdą kuris vadinasi "go with the flow".. Meno sritis yra mažiau finansuojama negu 50%. 50proc. bendrai paėmus gauna finansavimą. Kas liečia darbininkus, kalbėjau ne vien apie juodadarbius. Paimk kad ir tą santechniką, jis dirba kasdien netaupo sveikatos, aišku darbas nėra labai sunkus, bet pastangų reikalauja, o užmokestis turbūt juokingas pagal įdėtą darbą.. be to santechnikų tokių yra pilna ir darbuotojas pastoviai yra po spaudimu kad jei blogai dirbsi tave bus galima bet kada pakeist nes tokiu kaip tu pilna.. o jeigu jau darbą prarasi tai tada sėkmės ieškant naujo.. Na žinoma šitas galioja daugeliui, nebūtinai juodadarbiams. Esmė tame kad darbą surast labai problematiška.. Vien laikraštyje į skelbimus pažiūrėjus matosi prastos tendencijos, kelių kalbų žinojimas, 2+ metų patirtis, aukštasis ir t.t. kai kada net juokingų skelbimų būna, ieško vairuotojų su 10 ar 15 metų patirtim (turbūt su tokia patirtim žmogus branduolines atliekas vežios toje firmoje..) esmė tame kad valtybė tau praktiškai nesuteikia jokių lengvatų pradedant gyvenimą, dar daugiau iš tavęs paseima. Mokamas mokslas kurio kokybė apgailėtina, mokesčiai už visokius sveikatos draudimus ir t.t. O kaip ateina gyvenimo galas tu supranti kad per tuos metus nieko neužgyvenai ir tau reikia toliau dirbti tol kol numirsi.. p.s. nano apie privatų sektorių lietuvoje, na mes matome kad ta tiesa čia negalioja
Indigo89 2010-07-20 09:48
Kas pries mokslus isvaziuoja, kas po mokslu - esme, kad tuoj lietuvoj liks vieni valdininkai ir nebebus kam cia dirbti Ta emigracija jau primena ziurkiu begima is skestancio laivo.
Simplicity 2010-07-20 12:39
Ziuriu, Geri specialistai uzdirba gerai tik tuo atveju jei dirba nelegaliai- pagal verslo liudijimus, ne pilna darbo diena, imdamas vokelius ir pan. Legaliai dirbantis specialistas gaus 800Lt ant popieriaus ir viskas. Jei pasiseks isitrint i valdiska istaiga, tai gaus daugiau, nes neoficialiai tokiose istaigose niekas nemoka. Visi tie auksiniai statybininkai, stogdengiai, saltkalviai ir santechnikai savo atlyginimus rinko juodai, nes Lietuvoje tai yra "norma". Del iskreiptu darbo santykiu tarp darbdavio ir darbuotoju ir neveiksniu korumpuotu tikrinanciu instituciju turim ka turim. Rangovas laimejes viena ar kita projekta nusisamdo kruva subrangovu ir nusiplauna rankas. Jis jau gavo pinigus, o kaip pas subrangovus dirba zmones jau ne jo reikalas. Stai ir krenta zmones nuo pastoliu ant zemes, zuva dedami langus ar krisdami i liftu ar laiptiniu sachtas. Tada "prarabas" pribeges apjuosia nelaimeli apsauginiu dirzu, uzdeda salma, isgaudo is statybu aiksteles nelegaliai dirbancius ir atvykusiems tikrintojams pasako, kad tas "dirbo nesilaikydamas darbo saugos" (nors visiems viesa paslaptis yra tai, kad su darbo sauga niekas nepazindina, o tik duoda pasirasyt zurnale, kad susipazino). Gaila tokiu zmoniu, nes nelaimes atveju jie gauna (jei gauna) juokingas ismokas, o ir kasdien dirba vergiskom salygom. Mano akimis ziurint, Lietuvoje nera aiskios vizijos ir politikos. Atrodo, esam protinga ir gudri tauta, nebijom darbo, bet sedim gilioj duobej. Lietuva tai ne Rusija, o durpes ir smelis- ne dujos ir nafta, vadinas is gamtiniu resursu eksporto nepagyvensi. Kas trukdo uzsiimt normalia pramone, kurt aukstos vertes produkta (implantus, protezus, programine iranga, elektronikos blokus ir pan.)? Visi zinom, kad kinu kiekiu nepaimsi, bet kokybe gi galima. Va, langus ismokom daryt, o kas trukdo uzsiimt tu langu profiliu gamyba? Kas trukdo uzsiimti to paties stiklo gamyba ir eksportu? Yra daug vietu kur butu galima imti veiklos ir idarbinti tiek labai protingus, tiek labai gabius specialistus (darbininkus). Reikia tik valstybes apsisprendimo ir siokiu tokiu dotaciju. Tik manau, kad nei viena is dabar esanciu ar buvusiu partiju ir valdziu nesugebes to padaryti. Jos yra neveiklios ir tikrai nesiims spresti visu bedu. Problemu sprendimas bus sekmingai atideliojamas, o lietuviai toliau emigruos. Tokia ta niuri realybe. Go with the flow