Lietuvos „profkės“ jas išbandžiųsių jaunuolių akimis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sa 2011-01-07 10:32
Universitetą priskirčiau kaip dalyką asmeniniam tobulėjimui. O šiaip mūsų šalyje yra nusistovėjęs rusiško mentaliteto padarinys „Oi vaikeli, nesvarbu kad tu nevykėlis, tik apie alkoholį galvojantis esi, bet jei neįstosi į jokį universitetą, tai būsi niekam tikęs gyvenime ir darbo negausi“.
Exos 2011-01-07 11:01
Matosi kad nupirktas sraipsnis lietuvai reikia "Juodasikniu" kurie padarytu visus paprastus darbus. Lietuvoje per daug protingu zmoniu ir niekas nedirba prastu darbu. Taigi stokime i profkes ir einam gatviu sluot.
kionig 2011-01-07 11:27
Tu per tris postus savo paminejai: rusiskas mentalitetas, rusiskas mentalitetas, rusiskas mentalitetas ir daugiau nieko. Visada yra lengviau apkaltinti kazka praeityje, nei pati save. Zodziu del visko kaltas rusiskas mentalitetas, kur SIANDIENINIAME JAUNIME jo ne su ziburiu nerasi. Tai yra auganti tusu ir alkoholiku karta. Ir vel nuozmusis ponulis Sa apkaltins cia rusus. Gal nebejuokink, ka ? Ar kada ziurejai i veidrodi, visas nuoskaudas nusimetei ar man kaip atrodo dar yra. Cia ne patys studentai kalti. Paciu aukstuju problema ta, kad jos nutare pinigauti ir priimineti visus. Ir taip yra iskreipiama profesinese, kolegijose bei universetetuose studijuojanciu zmoniu skaicius. Ir po to nuozmusis ponulis Sa apkaltina del visa ko musu paciu bedu rusiska mentaliteta... apgailetina
Sa 2011-01-07 11:50
Taip paminėjau, nes puse amžiaus Lietuva praktiškai priklausė ir buvo valdoma Maskvos. Buvo skiepijamos vertybės, kad degtinė yra išganymas kiekvieno žmogaus. O cigaretė, padeda susirasti draugų. Taip jau ir auklėjo tuometinė socialinė aplinka, kad dabartinis jaunimas yra „treninguotų alkoholikų karta“.
Arns 2011-01-07 12:02
Sa, dar pasakyk kad neruošti namų darbų išmokė rusai. Kad tave pavertė alkoholiku šalia prisėdę rusai
kionig 2011-01-07 12:11
Sa, ir vėl tu savo varai. Tu pamiršk tuos rusus. Be to, Sa, jei įdėtum savo snukį vietoj tos foto spėju niekas nepasikeistų beigi dar galima būtų prirašyti "Welcome to Lithuania" ir visas šitas stumimas nieko nepakeis. Žiūrėk, Sa, dabar juk nera ruso, jau 20 metų kaip laisvi, bet šita tendencija ir be ruso, kuo toliau tuo labiau įsivažiuoja ? Tai nepagalvojai, kad tu stipriai klysti vis kaltindamas kitus ? P.S Dar pridėsiu iš kitos temos: "Pralaimi ne įpuolęs šikinykan, o nebandantis išplaukti." Tuo pačiu ir dar viena japonų patarlė: "Tėvai dirba, vaikai džiaugiasi gyvenimu, anūkai elgetauja".
gaudis 2011-01-07 12:56
kiekvienas bet jau mazuma ar dauguma issauga ta vadinama bandos jausmo amziu ''wa matai ruko bahuriukai prie sules jie kietai dawai ir mes '' mano atveju ir daugelio kitu taip nera . dabar i tema. Mano nuomone geriau yra gimnazijos ir universitetai beje kiek zinau pasaulyje kolkas pati perkamiausia preke yra zmogaus zinios
Sa 2011-01-07 12:56
O kas čia stebėtino, juk tuos 20 metų visus vaikus auklėjo tie patys kuriuos auklėjo Maskva. Ir tie 20 metų praktiškai nieko nereiškia, jeigu šalyje nuolat yra daromos nesąmonės tos pačios Maskvos finansuojamos. Dar tik dabar po truputį pradeda viskas link gerumo judėti dabartinės vyriausybės pagalba.
kionig 2011-01-07 13:05
Nu ir papasokok kokios čia nesamonės vyksta Maskvos iniacityva ? Tu paklausk ar patys lietuviai bent moka savo gardą susitvarkyti ? Ir vėl apkaltinsi rusus ane ? Jei taip, tada tu apgailėtinas. Spėju dar kokiam londone sėdi ir giedoji čia savo iš piršto laužtas paklodes. Gali čia nekelti tų video iš jutubės apie rusus, lygiai tokių pačių galima rasti apie lietuviukus ir dar ne ką blogesnių.
Arns 2011-01-07 14:20
Sa, o tuos kuriuos auklėjo Maskva, matyt visai neįtakojo tie, kuriuos auklėjo Smetona? Juk ir sakoma, kad obuolys nuo obels netoli rieda...
Dvigubas nulis 2011-01-07 14:30
Argi būtina eiti į eilinį OT, kai tema apie profesines mokyklas?
Arns 2011-01-07 14:57
manyčiau moderatoriaus pareiga visiškus išsišokėlius neutralizuoti, ištrinant komentarus, bei gal būt įvertinant komentarų tinkamumą(ar jei nėra pažeidžiantys taisykles, tarptautinius ir LR įstatymus). Tad jeigu moderatoriai nereguoja, reiškia laikomės priimtos normos, kad kartais diskusijos komentaruose būna įdomiau ir naudingiau, negu skaityti straipsnį.
ps_tech 2011-01-07 15:40
Juokingiausia, kai apie profesinio lavinimo mokyklas kalba tie, kurie jose nesimokė ir nežino kokia ten tvarka. Aš baigęs gimnaziją specialiai nuėjau į profkę mokytis statybos mokslų. Kadangi baigiau gimnaziją man reikėjo mokytis tik vienus metus. Neneigsiu, kad profesinio lavinimo mokyklose mokosi daug vadinamų recidivistų, kuriems mokslas mažiausiai rūpi iš visų. Bet mokykloje galima sutikti tikrai gabių ir motyvuotų pauglių, kurie stengiasi įgyti žinių ir jas panaudoti ateityje. Kuo profkė pranašesnė už paprastas vidurinės mokyklas? Ogi viskuo. Yra ugdomas asmens savarankiškumas, atsakomybė ir kitos savybės. Didžiausias privalumas tai praktiniai užsiėmimai. Aš savo mokykloj turėjau galimybę dirbti su naujausia pažangiausia medžio apdirbimo ir kitą technika. Kolegijose ir universitetuvose nė su žiburiu nerasi tiek praktinės veiklos kaip profkėj, o tos praktinės veiklos trūkumas aiškiai atsispindi dirbant statybos įmonėse kartu su kitų aukštesnių mokyklų studentais, kurie nežino kaip dėti sienų tinką, kokį tinką dėti, kokio storio daryti ir taip toliau. Taigi manau profkės ir kolegijos yra daug geriau už universitetus kur studentams kišama beveik vien teorija, o praktikos gaunama minimaliai, todėl jie atėję į darbą ir stovi akis įbedę į kitus darbininkus, kurie baigę profesinę mokyklą arba kolegija puikiai išmano savo darbo sritį ir idealiai atlieka paskirtą darbą. Taip pat baigus profkę tau beveik šimtu procentų yra garantuotas darbas, nes ten dirbantys mokytojai bendradarbiauja su labai daug įmonių į kurias laisvai gali pretenduoti kiekvienas profkę baigęs mokinys. Taip pat labai gražu ir iš mokytojų pusės, kurie domisi tavimi, teiraujasi kaip sekasi gyventi jau pabaigus tą mokyklą. Labai džiaugiuosi kad baigęs 12 klasę nuėjau mokytis į profkę. Ten įgijęs patirties mokiausi VTD kolegijoje, o dabar mokausi mediciną kaip papildomą specialybę. O profkėj praleistas laikas buvo pats maloniausias iš visų baigtų mokyklų. Todėl nuoširdžiai dėkoju vilniaus statybininkų rengimo centrui ir mokytojams už puikiai praleistus mokslo metus ir suteiktas žinias, kurios gyvenime ne kartą pravertė.
Arns 2011-01-07 15:57
ps_tech, kas būtu jeigu universitetai rengtu statybininkus? Nusišneki. Jie gali rengti kvalifikuotesnius statybininkus, kurie mokės skaityti projektus, rašyti ataskaitas, lyginti įvairius duomenis. Reikia įsikalti į galvas, kad universitetas moko naudotis galva, o proftechninė bei kolegijos daugiau dirbti rankomis. To betrūko kad kas nors pasiūlytu VU univere rengti gatvių šlavimo specialybę. Proftechninėje, kolegijoje tai gali būti toks dalykas, apmokantis kaip įranga naudotis, kaip kada tvarkytis ir pan.
Sarunas 2011-01-07 16:00
Labai malonu girdėti tai. Bėda ta, kad tie recidyvistai, kaip tu vadini, ne tik patys nesimoko, bet dar trukdo mokytis ir tiems, kurie nori mokytis. Alytaus statybininkų profkėj esu ne vieną atvejį girdėjęs, kai tokie dundukai prilupdavo tuos, kurie mokydavosi, nes dėl jų tekdavo bent šiek tiek pakrutinti pasturgalius ir patiems. Mano manymu Lietuvos aukštojo mokslo reforma išeis į gerą bent tuo atžvilgių, kad pagaliau ir į profkes ateis daugiau normalių, norinčių mokytis žmonių. Nors niekada nesimokiau profkėj, tačiau būdamas darbdaviu ir gavęs 2 CV (kątik baigęs tarkim VGTU ir kątik baigęs kokią profkę) imčiau profkinį. Nepamirškim fakto, kad profkėj daugiau moko praktinių dalykų, todėl darbuotojai daug greičiau perteiktų praktines žinias profkiniui, nei VGTU, knygų prisiskaičiusiąm, studentui.
Sarunas 2011-01-07 16:05
O žinok tais laikais, kai 60% baigusiųjų vidurines eidavo į univerus, tai nedaug trūko kad tokios specialybės atsirastų. Vykdant AM reformą panašios specialybės buvo numarintos. Taigi, galime teigti, kad AM reforma bent jau iš dalies sėkminga.
Arns 2011-01-07 16:14
Reforma lygi pinigų plovimui. Supranti kiek pinigų į ją įkišta yra? Paprasčiausiai reikėjo iš naujo paprašyti kad pateiktu ŠMM visas studijų programas ir kad universitetai jas apgintu. Kad įrodytu jog jos tinkamos ir jog jie tikrai jas pilnai vykdo. Su naujomis tas pats. Tačiau užuot tvarkę neveikiantį ir korumpuotą, bet jau esantį kontrolės mechanizmą, įvykdyta reforma kuri iš esmės neišsprendžia nieko. Gera ar bloga specialybė, sprendžia studentai, o ne specialistai. Tad niekas nėra apsaugotas jog reikalingos, bet sunkios specialybės "išnyks", o nelabai reikalingos, nelabai geruose universitetuose išliks, jeigu tik bus norinčių diplomo. Plius pakeltos žiauriai kainos, daugumoje universitetų neatsirado nei daugiau dėstytojų, nei pilnai atnaujinta(ar ženkliai) įranga ir t.t. Tačiau pirmieji už tai jau moka. Ir nežinia ar net ateities kartos tą gaus. Plius priverstinai privertė skolintis iš banko. Tad jeigu nebus darbo, bus iš karto jau skola, ir žmogus priverstas emigruoti. Tad dar kartą klausiu, kur matai realią naudą tame(jau net patys reformistai mato klaidas ir galvoja kaip jas naikinti)?
Sarunas 2011-01-07 16:23
Tikrai nesakau, kad reforma preėjo be klaidų, ir tikrai nesakau, kad ji kuo nuostabiausia, dar kartą pasakau, kad vienas iš pliusų tai, kad išnyko "indų plovėjų" specialybės. O kas, jeigu stojantieji negali spręsti? Nes neįstojęs negali pasakyti, ar naudinga tau tai bus ar tik prastumtas laikas ir popiergalis rezultate bus? Visiuomet šia tema atsiras ir argumentų ir kontrargumentų. Faktas, akd reforma buvo reikalinga nenuginčijamas. Kitas klausimas ar daugiau + ar -- buvo... Ką padarysi gavosi kaip gavosi.
Arns 2011-01-07 16:46
Taip ir būna, kai kvailiai negalvoję dirbo. Parodyk iš kur "lietuviška švietimo sistema" nesižiūrėta. Gal iš skandinavijos? Gal iš JAV? Gal iš Jungtinės Karalystės? Gal iš kokios Šveicarijos? Ne, sistema ne tokia. Todėl pagal reformą rikiuojamės ne į mokslo lyderius, o į nežinia kokias trečiojo pasaulio(gal net) valstybes. Ir ar nors vienas politikas prisiėmė kaltę dėl nevykusių dalykų? Ne. Jie tik vykdė reformą. Gi reikėjo plauti pinigus(yra sakančių prieš?)
ps_tech 2011-01-07 17:14
Taip, ką jau padarysi, recidivistų ir panašių neišmanėlių buvo ir bus visur: ir profkėj, ir aukštesnio rango mokymo įstaigose. Čia turėtų tvarkytis su tokiais asmenim pati įstaiga. Mano profesinėje mokykloje tokius asmenis pakankamai greitai užgęsindavo, nes mokyklos darbuotojai rimtai niekam nepadlaižiaujant spręsdavo šias problemas ir tokie problemiški asmenys būdavo išmetami iš mokyklos. Žinau, kad kitose profesinėse mokyklose recidivistų neišmeta vien dėl mokinių skaičiaus ar dėl nenoro kad vaikai šlaistytūsi gatvėse. Problema rimta ir ją reikia spręsti. Tik gaila tų mokinių, kurie negali savęs realizuoti ir siekti savo tikslų, vien dėl supančios nepalankios aplinkos.