Mokytojai skambina pavojaus varpais: abiturientai – vis bukesni

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2012-06-14 12:35
Esmė tame, kad tave vertina ir lygina su KITAIS. Kadangi tai yra MATEMATIKOS egzaminas, o į jo programą įeina labai daug - tai ir reikia tikrinti iš beveik visko - kad pasimatytų kas moka, kas ne ir išskirstyti pagal balus teisingai.
MrT 2012-06-14 12:46
Ne vieną pažystu, kuri galėtu mokytis ir gauti 100'kus, bet jie tiesiog neturi motyvacijos, kaip minėjai. Daugelis jų planuoja kurti verslus, perimti tėvų biznius ir pan. Kai matematikas ar fizikas neturi perspektyvos tai niekas ir nesureikšmina taip to mokslo,nes ir nesimokant gali užsidirbt. Šiandien ypač vyrauja prakticizmas, kur žmogaus pasirinkime dominuoja matereali vertė, o ne aistra darbui ir pan.
faktas 2012-06-14 12:48
Ech... Kaip džiaugiuosi, kad man jau seniai tie egzai praeity. Bet abiturientams rekomenduoju nesidžiaugt: priešaky dar mažiausiai 4 metai daug sunkesnių egzaminų. Kas pusmetį po kokius 4-8. O dėl bukėjimo sutinku - dabar ieškau fotorafo vadybininko: 2/3 CV su rimtomis gramatinėmis klaidomis, 3/4 (jei ne daugiau) su skyrybos klaidomis. Ir tai... jei būčiau lietuvių kalbos specialistas, dar labiau pašiurpčiau.
nn4n4s 2012-06-14 13:08
Kas apie universitetus kalbat, tai sorry, bet ten tuos penketukininkus dėstytojai dar labiau tempia. Jei žmogus, kuris visiškai nesigaudo dalyke, gauna daugiau, nei žmogus pilnai įsigilinęs (ne iškalęs) į dalyką, tai nežinau apie kokį čia universitetų aukštą lygį ir įstojusius vienetus galima kalbėt (šiuo atveju kalbu iš patirties apie KTU). +Universitete egzaminai dar mažiau atspindi supratimą, ar bandymą išsiaiškinti kas supranta - arba iškali teoriją arba ją nurašai.
rwc 2012-06-14 13:20
OMG, kažkas dar piktinasi, kad "uždaviniai sukti"... O kai turguje apsuks, tai irgi reikės verkti, kad "aplinka kalta"? O egzaminų sudėtingumas parenkamas taip, kad atitiktų medianą ir kuo tolygesnį pasiskirstymą. Bus per sudėtingi uždaviniai - abiturientai susiskirstys į "labai gerus" (--> max. išspręstų) ir "visiškus nevykėlius" (--> 0 išspręstų). Bus per lengvi - visi sukris į vieną grupę, ir balą lems ne žinios, o išsimiegojimas. Tai, kad su kiekvienais metais užduotys paprastėja (kiek mačiau šiemetines, tai ten daugiausia mano 8-10 klasių kursas; su mokykla esu atsisveikinęs jau porą dešimtmečių, bet tikriausiai per 60-90 min. matieką išspręsčiau), tik parodo, kad medianos lygis smunka. P.S. jei jau "grafomanija" kažkam negirdėtas žodis, tai atsiprašau... Negi taip sunku išsiversti: "rašymo manija"? Bent jau mes per literatūros pamokas nesibodėdavom kai kuriuos autorius vadinti grafomanais. Na gerai - negirdėtas tai negirdėtas, jei bent iš konteksto prasmę supranta, tai dar toli gražu ne blogiausias atvejis ;] Bet va, net paėmus, jog sunkiausiai suprantama vieta - "grafomanija", kažkas skundžiasi, kad apskritai tekstas nesuprantamas. Nuo pirmos pastraipos aišku, kurlink autorius lenkia - literatūros kiekybė auga, o kokybė mažėja, nes spausdinasi turintys šlamančių "žvaigždukai". Prie ko tai veda? Ogi prie to, kad net koks pasikėlęs blogeris Žymantėlis, spinduliuojantis neva raštingumu ir meninės raiškos ekspertize, nebeatskiria romano nuo stringų reklamos, ką jau kalbėti apie loginių sąsajų tarp pastraipų atpažinimą.
Ketleris 2012-06-14 13:30
Apie kokias ten mokyklas kalba? Čia visi protingi.
rwc 2012-06-14 13:32
Gal ieškai fotografo, jam rašyt per daug nereikia. Vadybininkui - daugiau liežuviu malt ir pinigus skaičiuot. Aš ieškau IT projektų vadovo, kurio darbas iš esmės susiveda į techninių pasiūlymų, specifikacijų rašymą, komunikaciją praktiškai vien raštu. Iš 1975-1980 metų kartos, dar visai pakenčiama, bet dėl jaunesnių "seniorų" labai rimtai mąstome užrašyti juos į kokius lietuvių kalbos kursus (yra tokių, kitataučiams ir užsieniečiams). Dėl studentų, tai išvis tyliu. Negana to, kad nemoka rašybos tikrinimu ir lietuviška klaviatūra naudotis, bet apskritai klausimas, ar moka patys kompą įsijungti. Jokios pagarbos potencialiam darbdaviui - jokios struktūros, tvarkos, vientisumo. Čia ne vien rašybos/skyrybos problema, bet apskritai masinio bomžėjimo. Didelei daliai studentų turbūt tikrai naudingiau būtų buvę po 4 klasių eiti karvių ganyt užuot bergždžiai suolą trynus.
Arthuras 2012-06-14 13:48
Turbūt kiekviena karta tą patį sako... Bet kaip matom, judam į priekį, o ne atgal.
azotas 2012-06-14 14:14
Pagal bukuma dar toli iki vakaru po kokiu 10-20 metu gal pasivysim. Ir busim tokie pat atsilupe kaip ir jie. Nes mokiaus ne Lietuvoi tai toks jausmas, kad palengvinta lygi varem. Ir tai jiem buvo sunku.
blizzard 2012-06-14 14:18
O kiek jau kartų praėjo su tuo masiniu bomžėjimu? Niekas nesikeičia, blogiausia kad laisvalaikis praleidžiamas prie svaigalų, nieko turiningo nesurandama arba neieškoma..
hostgator 2012-06-14 14:25
Žiurint kur mokeisi, varguoliu mokyklose ir universitetuose lengviau, geruose universitetuose studentu lygis x100 geresnis tai lietuviu.
rwc 2012-06-14 14:26
Atleisk, pastaruosius 30 metų nematau judėjimo priekin. JAV jau atvirai kalbama, kad žmonių raštingumas grįžta į 60-tų metų lygmenį. Tuoj Indija už mus bus raštingesnė, ką tada darysim? Būsim jiems pigia nekvalifikuota darbo jėga?
azotas 2012-06-14 14:40
Kalbu apie paprastas mokyklas.
perihellis 2012-06-14 14:41
brangia nekvalifikuota darbo jėga
Arthuras 2012-06-14 14:45
Kuriuo atžvilgiu tu nematai judėjimo į priekį?
kionig 2012-06-14 14:48
Artis 2012-06-14 14:50
Nors egzaminais labai nesiskundžiu, na ir skųstis būtų neverta, nieko nepakeisi juk, tačiau tikrai jie galėtų būti tobulesni. Pavyzdžiui tas pats matematikos egzaminas. Būsiu anonimas, tačiau dėl tų sprendimo nerodymo, bent mokykloje, kurioje aš laikiau egzaminus, vyko ,,juodas'' nusirašinėjimas. Liūdniausia, kad mokant spręsti vieną uždavinį, padariau menką klaidą ir gausiu 0 taškų, o mano klasiokas nusirašė net nesuvokdamas ko tas uždavinys prašo ir gaus +2. Kalbant apie chemijos egzaminus, kurie buvo ankstesniais metais, galiu pasakyt, kad yra gaudoma ant kabliukų, o ne žiūrima kaip mokinys moka vieną ar kitą dalyką gerai, tiesiog yra nemažai suktų klausimų, specialiai apgaut. Na čia aišku reikia galvą įjungus turėt, vis dėlto ir pavadinimas ,,tikslieji mokslai". Tačiau laikant biologijos egzaminą taip pat teko susidurt su klausimais, kurie buvo tikrai per paprasti atrinkti gabius mokinius. Visi pagrindiniai, svarbiausi dalykai buvo testinėje dalyje, kurią nemažai kas nusirašė, o ,,sunkioji" dalis buvo iš grafikėlių, lentelių, kuriose nereikia turėt didelio išmanymo ar proto norint jas teisingai atlikti. Net ir tie, kurie miegojo per pamokas, buvo patenkinti egzaminu, tačiau tie, kurie tikrai dirbo ir mokėjo, liko nuskriausti vien dėl žioplų klaidų, nes kartelė tai bus aukšta, kai egzaminas yra lengvas... Lietuvių kalbos egzaminu kaiptik galėjau pasidžiaugt. O pasiteisinimų, kad nesuprantamas žodis ,,grafomanija" sukėlė sunkumų nepripažįstu. To žodžio nereikėjo mokėt (pats nežinojau, ką jis reiškia), jį galėjai suprasti iš konteksto. Juk tai ir yra ,,teksto suvokimo užduotis" nesuvoki konteksto tai ir negali gauti aukštų balų. Tačiau vis dėlto nemanau, kad mūsų dabartinė žinių patikrinimo sistema puikiai atrenka moksleivius, dažnai visai ne tie mokiniai užima tas vietas, kurios jiems yra skirtos...
vitalijuss 2012-06-14 14:54
recepcija, opinija, konjunktūra, grafomanija, achetipas - ir tai kai kurių manymu sudėtingi žodžiai?? WTF?? Ko jūsų moko toje mokykloje ištisus 12 metų?? Tiesiog iš teksto išsirinkau terminus, nes man visi žodžiai aiškūs, bet, blemba, juk juos turėjote mažiausiai 20 kartų girdėti per pamokas, o gal būna gėda paklausti, ką tas ar anas žodis reiškia? Na, jei ir taip, negi negalima pasitikrinti žodyne? Bukėjimas akivaizdus.. Sudominot, atsidariau tą užduoti ir perskaičiau..priminė istorijos pamokas 8 klasėje, kai per 20 pamokos minučių reikėjo perskaityti tekstą pvz apie Napoleoną ir atsakyti į klausimus išrenkant iš teksto teiginius. atsiverčiau palyginimui 2004 metų užduotis. Pala pala...juk ten ir rašybos, ir skyrybos, ir kalbos kultūros užduotys yra, štai jums, forumo dalyviai, ir atsakymas, kodėl dabartiniai abiturientai mažiau raštingi negu vyresnės kartos atstovai. Ir skaitymo užduotis, mano nuomone, kiek sudėtingesnė, nes reikia ne tik savarankiškai rasti kur yra kas, bet dar ir pagrįsti savo nuomonę.
seba555419 2012-06-14 15:00
Every generation imagines itself to be more intelligent than the one that went before it, and wiser than the one that comes after it. George Orwell (1903 - 1950)
vitalijuss 2012-06-14 15:01
šiuos argumentus pasilik tam momentui, kai teisinsiesi prieš tėvus. O šiaip gyvenimas dar ne kartą įspirs į užpakalį, ir norėsis kažkam pasiskųst, kad nėra teisybės... bet visiems dzin, juk rūpi tik savo kailis. kai universitete negalėjau išlaikyti vieno egzamino kelis kartus iš eilės tik fįl to, kad dėstytoja buvo užsisėdus, irgi parinausi, net tikrinausi žinias su grupiokais - nu daugiau žinau ir tiek, bet jie gauna 8, o aš 4... Aišku galiausiai išsimušiau ir aš tuos 8, bet kiek nervų tai kainavo.. bus dar visko, reikia mažiau skųstis aplinka, nuo to lengviau nebus