Įvertino paauglių rašto darbus: viskas dar baisiau nei buvo galima tikėtis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Stipa 2015-02-16 15:17
Na taip su raštingumu didelė problema. Per tuos 12 metų nuo mokslų baigimo, mane stipriai atbukino forumai ar šiaip bendrai internetas. Tiek daug žmonių nenaudojančių lietuviškų rašmenų, kad baisu. Sakinio sandara ir skirybos ženklai niekad nebuvo mano stiprioji pusė, bet dabar dar tenka ir google pasinaudoti, kad su nosinėm nesuklysčiau. Kai daugiau nieko neskaitai apart forumų tai didelę įtaką daro.
wilkas 2015-02-16 15:52
Dėl šios priežasties labai vertinu forumus, kur žinutės leidžiamos tik lietuvių kalba. 90% svetainių reikėtų pasitempti šiuo atžvilgiu.
01 2015-02-16 15:56
Nieko keisto, toks tikslas. Kuo daugiau beraščių ir besmegenių bus, tuo bus lengviau juos valdyt. Kiekvienos valdžios svajonė.
Atk 2015-02-16 16:25
Ne visai tiesa. Nes didelės smegenys ir protas nepadeda žmogui būti Harmonijoj. Ar tik ne dėl to pačio didelio proto žmogus išėjo taip giliai žemyn nuo Harmonijos, kaip net gyvūnai nenusileidžia? Kenksmingesnio padaro žemėje už žmogų nėra, jis tik neša kančias ir lieja kraują. Tokias šiukšles-žmones, kurios tik gadina atmosferą geriau pašalinti. Išgelbėt gali tik dvasinis vystymasis, o visi susirūpine tik materialiu vystymųsi, bet jis nieko nekeis, tai tik žaidimas, kuris ir toliau laikys žmones lygyje prastesniame, nei gyvūnai. Reikia pagaliau pradėti kalbėti apie dvasinį vystymąsi, mokyti vakus nesavanaudiškumo, mokyti juos pripažinti savo klaidas, mokyti, kad konkurencija yra negerai ir daryti, sąlygas, kad kuo mažiau būtų konkurencijos ir viską, kad žmonės vieni kitiems nemokamai darytų. Tik tada žmogus galės pakilti iki lygio, kur yra gyvūnai, o paskui ir aukščiau už juos, o dabar kol kas tokias šiukšles-žmones, geriau pašalinti iš Žemės.
Kilgoras Trautas 2015-02-16 17:30
s ir klaikiai sudėtinga gramatiką? p.s. Ne šio laikmečio vaikai kalti, ne šio laikmečio žmonės kalti, kad nesugeba parašyti diktantą be klaidų, o paprasčiausiai Jablonskio kalbos taisyklės nebeatitinka realijų. Ne be devynioliktas amžius, juk nebereikia vaikus mokyti būti lojaliais konvejerio darbininkais, reikia vaikus mokinti analizuoti, kurti juk vis daugiau juodo darbo perima robotai, staklės. O kūryboje tikslumas yra mažiau reikšmingas, nei idėja ar mintis. p.p.s. Aišku galima viska daryti sudėtingiau, atrodysi krūtas, bet galima būti daryti paprasčiau atrodysi protingiau. Manau tai pat ir su kalba.
bala 2015-02-16 17:42
Nieko nesupratau. 'Įvertino paauglių rašto darbus: viskas dar baisiau nei buvo galima tikėtis' - kokius rašto darbus įvertino? 'jie mažiau skaito' - iš kur žino? 'Ilgainiui paaiškėjo, kad jei reikia įrašyti praleistą raidę, sakinio mokiniai net neskaito' - švietimo sistema apsidirbo. 'neliko visuotinių mokinių žinių patikrinimo' - kodėl nebeliko? Ar egzaminas skaitomas vienintele galimybe patikrinti žinias? 'buvo paplitę vadovėliai, kurie suteikdavo šiek tiek žinių apie vieną ar kitą dalyką, bet nemokydavo iš esmės' - dar vienas švietimo sistemos apsidirbimas. 'šiuolaikinių vaikų atmintis yra labai prasta' - tikrai? Kaip pavyzdį pateikia, jog nesugeba išmokyti vieno žodžio rašybos. 'Suprantu, kad gyvenimo tempas yra labai greitas, bet negalima nerasti laiko bent jau pilnai parašyti žodį' - tai neduoda pakankamai laiko ar nesugeba aiškiai išdėstyti reikalavimų? 'dažniausiai mokiniai daro kalbos kultūros, žodyno ir gramatikos klaidas' - ot, naujiena. Visais laikais darė ir darys šias klaidas. 'mokiniai dar skiria, kur kalbėti taisyklingai jie gali, o kur – ne' - tai nedurni tie mokiniai. O vat tv laidų vedėjai tai lyg kvailio vietoj lieka. 'Kviečia tikrintis savo žinias' - va, jei pavadinimas būtų 'Kviečiame rašyti nacionalinį diktantą' be aukščiau pakomentuotų abstrakcijų, tai būtų viskas aišku
Zergas 2015-02-16 18:03
faktas kad intensyviai vykdoma besmegenizacija jau duoda savo vaisiu..
Cigaras 2015-02-16 19:50
Viena iš priežasčių kodėl mane žavi papildomos raidės abėcėlėje, tai kad atsiranda galimybė raiškiau tarti žodžius, lengviau juos suprasti. Galima taisyklių ir nesilaikyti, likti be išlavintos klausos kalbą iš raiškios, turtingos - paversti į banalią paprastą. Tik nesuprantu daugelio noro, jei jau pastatytas yra rūmas. Kodėl norima jį griauti ir statyti paprastesnį, kurio kad ir kultūrinė reikšmė - menkesnė.
Hmz 2015-02-16 20:38
Straipsnyje, kritikuojančiame prastas gramatikos žinias, apstu gramatinių klaidų.
kionig 2015-02-16 21:08
Ir kokios tos realijos? Kaip matai, kad nuo konvėjerių žmonės kaip nedingsta taip nedingsta. Užsieniuose populiariausi darbai be jokio išsilavinimo ir alibi - prie konvėjerių, kaip nekeista. Dafai tada mes lietuvių kalbos visiškai atsisakome ir pradėkime kalbėti angliškai arba kiekvienam pagal skonį, kas ką moka..? Vat tada tai atitiks realijas! Vajei koks genialus mąstymas..
Anonimiausias 2015-02-17 01:09
Suanglėjimas yra, bet tame labai didžiulių problemų nematau, nebent žmonės tampa visai beraščiai. Kadangi gramatika kiek žinau nėra jau tokia sena, nevertinu jos kaip ypatingai svarbios. Man daug svarbiau struktūra, tarmė, kirčiavimas, kalba. O tos gramatikos taisyklių gali prisigalvoti kiek tik nori.
bala 2015-02-17 01:14
o likusioms svetainėms reiktų įkalti baudas, tokias, kad užsilenktų iš karto, ar ne?
slawcka 2015-02-17 08:33
Mūsų kalba turtinga ? nau jau nereikia, pažiūrėk į anglų ar rusų. Aš sakyčiau lietuvių kalba yra kažkoks feilas, kur anglai pasakytų ir parašytų vieną žodį taip pat , mes ten prikuriame dešimtis skirtingų galūnių ir raidžių darkymo visokiais paukšteliais ir nosinėm. O atkreipėte dėmesį, kad 90 % lietuviškų žodžių yra nepaaiškinamai ilgi? Vat tavo sakinio pradžia anglų kalba- One of the reason why .. gražu žiūrėti- paprasta, aišku. kiti žodžiai : žodis-word , lengvai- easy, galima-can , taisyklė-rule , net abecėlė - abc . Tai yra nepatogi, neefektyvi kalba.
wilkas 2015-02-17 08:47
Problema tame, kad mes, lietuviai, ilgai buvome okupuoti ir gyvenome su šeimininku. Todėl įgijome daug kompleksų dėl savo kalbos, valdžios, kultūros ir t. t. Lygiai taip pat, kaip slabakai renkasi treningus pagal savo autoritetus, taip ir mes keiksmažodžių prisirinkom iš rusų, o IT srityje neapsieinam be anglizmų. Tiek vienus, tiek kitus dalykus kuo puikiausiai galima perteikti lietuvių kalba. Be to, ji nėra tokia jau sudėtinga – bent jau galime perskaityti praktiškai bet kokį savo tekstą, o štai 30 metų kinas gali perskaityti tik tą tekstą, kuris sudarytas iš jam žinomų simbolių (kinai per visa gyvenimą neišmoksta simbolių iš visų disciplinų).
FtBall 2015-02-17 08:51
Tai matosi, kad angliškai nelabai sekasi.
wilkas 2015-02-17 10:22
Vidutinis lietuviško žodžio ilgis yra 8 raidės, o angliško – 5. Ar išverstas angliškas tekstas yra 60% ilgesnis? Ne. Vos 10–15% proc., nes mūsų išsireiškimai yra trumpesni nei taisyklingi angliški išsireiškimai.
limo 2015-02-17 13:14
As tai siai svietimo prezidentei pasiulyciau paziureti stai sia TED konferencija, kur zmogus, nors ir apie anglu kalba, sneka, bet pritaikoma turbut kiekvienai kalbai ir technologiju uzsipulti cia tikrai nereikia.
Atk 2015-02-17 18:27
O kas sakė, kad kūltūrinė reikšmė menkesnė? O gal ta kūltūrinė reikšmė yra kenksminga žmogaus vystymuisi? Kodėl žmogus mano, kad jis žino visą tiesą ir žino, kur yra gerai, o kur yra negerai?
Atk 2015-02-17 18:30
Ei lietuvi, tu lietuvi, rašai su kalbos kūltūros klaida. Ne problema tame, o problema ta.
Melyna 2015-02-17 20:18
Priešingai - feilas yra anglų kalba, dėl tos pačios priežasties. Dauguma žodžių yra tokie trumpi, kad rašyboje jie skiriasi viena ar keliom raidėm, o tariasi vienodai (http://www.tickld.com/x/90-of-people-ca ... whole-poem). Dėl to kartais ištisus sakinius galima interpretuot įvairiai. Ir kuo rusų kalbą pateikiat kaip geresnę, jei ten naudojamos ne tik galūnės, bet ir - o siaube! - cyrilica!