Apklausa: mokytojai didžiausias sąnaudas skiria pažymių knygelėms pildyti, testams rengti  (2)

Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatyta „Dokumentacijos gausos bendrojo lavinimo mokyklose apimties studija“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą Švietimo ir mokslo ministerijos užsakymu atliko Vytauto Didžiojo universiteto ir Kauno technologijos universiteto mokslininkai, kuriems vadovavo dr. Dainius Žvirdauskas. Tyrimu siekta nustatyti, koks dokumentų srautas cirkuliuoja mokyklose, kiek laiko vadovai, mokytojai, kiti darbuotojai sugaišta pildydami įvairius dokumentus, kaip dažnai tuos dokumentus turi pildyti.

Tyrėjai taip pat pateikė rekomendacijas, kaip būtų galima sumažinti dokumentų skaičių bendrojo lavinimo mokyklose.

Iš viso raštu buvo apklausti 1277 respondentai ir 71 – žodžiu. Tyrime dalyvavo mokyklų vadovai, pavaduotojai, neformaliojo švietimo pedagogai, buhalteriai, specialieji pedagogai ir kt. – iš viso apimta 13 pareigybių. mokyklos atrinktos iš visų 10 apskričių.

„Dokumentacijos gausos bendrojo lavinimo mokyklose apimties studija“ patvirtino, kad dokumentacijos gausa mokyklose – itin aktuali problema. Didžiausias įvairios dokumentacijos srautas tenka mokyklos administracijos darbuotojams – mokyklos vadovui, pavaduotojams, raštinės darbuotojams ir buhalterei.

Mokytojai didžiausias sąnaudas skiria pažymių knygelėms pildyti, testams rengti. Taip pat daug laiko sugaišta pildydami klasių ir neformalaus švietimo žurnalus, rengdami teminius planus. Problema ir tai, kad reikalaujama pateikti informacija dubliuojasi, tai yra, mokytojas tokią pačią informaciją turi pateikti kelis kartus skirtinguose dokumentuose.

Tiek administracijos darbuotojai, tiek pedagogai akcentavo padidėjusį įvairių tyrimų anketų srautą, įvairių formų, ataskaitų, lentelių pildymą popierine ir elektronine forma.

Mokytojai tiesiogiai Švietimo ir mokslo ministerijai, Pedagogų profesinės raidos centrui ir pan. įstaigoms dokumentus pildo retai. Daug dokumentų ir informacijos iš mokyklų vadovų reikalauja pateikti savivaldybės.

Bendrojo lavinimo mokyklų darbuotojų nuomone, dalies jų rengiamos dokumentacijos negalima atsisakyti, nes ji reikalinga. Tačiau būtina racionaliai sisteminti. Daugelio apklaustųjų manymu, reikėtų mažinti arba atsisakyti įvairių protokolų rašymo, fragmentiškų ataskaitos formų, lentelių pildymo ir kaupimo.

Siūloma šią informaciją perkelti į kompiuterines duomenų bazes.

Problemą būtų galima palengvinti mokyklos sekretoriate įdarbinus ne vieną, kaip paprastai yra dabar, o daugiau žmonių. Tada mokyklų vadovams nebereikėtų atlikti techninio darbo, daugiau laiko jie galėtų skirti vadybinei veiklai. Tokia praktika taikoma užsienio šalių mokyklose.

Į tai, kad mokyklose gausu įvairių dokumentų, atkreipė dėmesį naujasis švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Pradėjęs eiti pareigas pirmąją darbo dieną jis pasirašė įsakymą „Dėl dokumentų skaičiaus mokyklose sumažinimo“. Šiuo įsakymu sudaryta darbo grupė, kuriai vadovauja Šiaulių Didždvario gimnazijos direktorius Vaidas Bacys.

Darbo grupė iki sausio 15 dienos turės pateikti siūlymus, kokių privalomų dokumentų bendrojo lavinimo mokyklos ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos galėtų atsisakyti, ir kaip derinti papildomos informacijos poreikį iš apskričių viršininkų ir savivaldybių administracijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: vtv.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: