Rusijos Šiaurės Kaukazo regione veikia slapti kalėjimai, nurodo žmogaus teisių organizacija „Memorial“  (3)

Rusijos vyriausybė turėtų rimtai įvertinti vieno tarptautinio tyrimo ataskaitą, kurioje sakoma, kad Šiaurės Kaukazo regione esama slaptų kalėjimų, sako Rusijos žmogaus teisių organizacija "Memorial".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusijos valdžia, kaip įprasta, labiau linkusi ne kovoti su įstatymų nesilaikymu, o neigti visiems akivaizdžius dalykus“, – sakoma „Memorial“ vadovo Olego Orlovo pranešime, kurį šeštadienį gavo naujienų agentūra „Interfax“.

Aktyvistai ragina Rusijos vyriausybę atsižvelgti į ataskaitą „Asmenų laikymo slaptuose kalėjimuose kovos su terorizmu kontekste pasaulinės tendencijos“, kurią parengė Jungtinių Tautų (JT) specialusis pranešėjas dėl žmogaus teisių laikymosi ir apsaugos kovos su terorizmu kontekste Martinas Scheininas, JT specialusis pranešėjas dėl kankinimų ir kitokio žiauraus, nežmoniško arba žeminančio elgesio Manfredas Nowakas, taip pat Darbo grupė dėl neteisėto sulaikymo ir asmenų dingimo.

Pasak O.Orlovo, tos ataskaitos skyriuje apie padėtį Rusijoje trumpai aptarti įvairių tarptautinių organizacijų, tokių Europos Tarybos kankinimų prevencijos komitetas (ETKPK), Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT), JT Žmogaus teisių komitetas, Europos Tarybos teisinių reikalų komitetas, nutarimai ir dokumentai, pateiktos jų ištraukos arba nuorodos.

„Juose kalbama apie asmenų laikymo slaptuose kalėjimuose praktiką vykdant kovos su terorizmu operacijas Šiaurės Kaukaze, kankinimus ir asmenų dingimus. Tame skyriuje taip pat pateikiami pokalbiai su trimis Šiaurės Kaukazo gyventojai, kuriuos apklausė ekspertai, dalyvavę ruošiant šią ataskaitą“, – nurodė jis.

„Toje Šiaurės Kaukazo ginkluoto konflikto zonoje esančių slaptų kalėjimų apžvalga tik apibrėžia bendrus kontūrus tos nusikalstamos praktikos, susijusios su pagrobimais, kankinimais, laikymu neteisėtuose kalėjimuose, egzekucijomis be teismo. (Ši praktika) yra tapusi vienu iš pagrindinių kovos su terorizmu operacijų metodų tame regione“, – pabrėžė „Memorial“ vadovas.

Jis pridūrė, kad žmogaus teisių organizacijos per pastarąjį dešimtmetį paskelbė daug dokumentų, patvirtinančių, jo Šiaurės Kaukaze veikia slapti kalėjimai. „Europos Žmogaus Teisių Teismas priėmė dešimtis sprendimų dėl asmenų dingimo, įrodęs slaptų kalėjimų egzistavimą Šiaurės Kaukaze“, – sakė O.Orlovas, pridūręs, kad „visus tuos metus (Rusijos) vyriausybė neigė slaptų kalėjimų egzistavimą“.

„Memorial“ – viena iš pagrindinių nevyriausybinių organizacijų, stebinčių žmogaus teisių padėtį Rusijos Šiaurės Kaukazo respublikose. Rusijos žmogaus teisių aktyvistai nurodo, kad per antrąjį Čečėnijos karą be žinios dingo 3–5 tūkst. tos respublikos gyventojų. Šie duomenys buvo pateikti prieš kelerius metus paskelbtoje žmogaus teisių organizacijų „Memorial“ ir „Demos“ bendroje ataskaitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)