Baltarusiai kuria filmą apie Vytautą Didįjį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2010-05-14 15:16
Turime ką turime, o tiksliau mūsų istorija rūpi tik užsieniečiams, didžiajai daliai lietuvių svarbiausia kas yra dabar
Liepžiedžiai 2010-05-14 15:35
Kalbi daugumos balsu?
Arns 2010-05-14 15:51
deje tokia statistika dabar figuruoja. Didžiausias susidomėjimas tik laikmečiu po 1990 ir iki tiek kiek dar maždaug atsimena žmonės(tad maksimus Smetonos valdymas)
marius111 2010-05-14 15:53
Šie "užsieniečiai" LDK laiko savo šalimi, todėl ir kuria
TomasS 2010-05-14 16:00
Baltarusija - LDK dalis. Baltarusiai gi interpretuoja, kad LDK - tai Baltarusija (ir atmetus savo išankstinę šapokišką nuomonę - jie irgi teisūs, kaip ir mes, sakydami, kad LDK - Lietuva). Nepamiršta jie ir fakto, kad visi LDK metraščiai rašyti senąja slavų (~baltarusų) kalba. Tikriausiai LDK labiau panaši į darinį, tokį kaip EU, o ne į tokį, kaip Lietuva ar Baltarusija. Per baltarusių televiziją eina istorinės laidos, kuriose jie pasakoja „savo LDK istoriją“. Čia jau kitas reikalas, kad gal trečdalis šiaurinės dabartinės Baltarusijos lyg ir buvo apgyvendinta baltų, tik po marų ir po sentikių imigracijos iš Rusijos (kur jie buvo persekiojami) ten lietuvaičių labai nedaug beliko. Imigracija buvo tokia didelė, kad caras net buvo pastatęs ant rubežiaus kariuomenę, kad ji nepaleistų nieko lauk iš Rusijos (pirma geležinė uždangą?).
uodas 2010-05-14 16:03
BUTENT - as visai nesenai ciut nesusimusiau su vienu baltarusiu tolimu reisu vairuotoju, kuris man pasake, kaip visiskai naturalu dalyka, kad Vytautas buvo grynakraujis gudas, o kai as jam savaime aisku papriestaravau - jis taip nuosirdziai juokesi is manes - ligtais buciau pasakes, kad Silvestras Stalone yra grynakraujis kinietis. o ir tas herbas, kur Lukashenka paskui pakeite i cccp buvusi nezinau, nezinau, koks tas filmas iseis...
TomasS 2010-05-14 16:58
Potencialiai diskusijai pagardinti galima prisiminti, kad „tautos“ sąvoka atsirado tik devynioliktame amžiuje... Kas (kokios gentys) kur (kokiam regione) gyveno senovėje sprendžiama pagal toponimus (upių, ežerų pavadinimus, pvz. 100km prie Maskvos yra „Možaiskas“, kas yra baltiškas žodis), pagal archeologines iškasenas (keramiką, papuošalus, laidojimo papročius ir pan.). Beje, o kaip baltarusiai verčia į savo kalbą visokius te Vytautas, Mindaugas? Lenkai va Algirdą Olgierdu, Jogaila Jagelo vadina. O kaip baltarusiai? Ar šiuo metu vaikams jie duoda tokius vardus, ar skaito istoriniais nebevartojamais bet visiškai baltarusiškais vardais?
Arns 2010-05-14 18:11
TomasS, Baltai gyveno iki Uralo, o slavai greičiausiai iš Balkanų atsikraustė, nes labai toks vos ne "tunelis" gaunasi. Ir tai greičiausiai įvyko per tautų kraustymosi laikotarpį. Toponimai nėra labai tikslus dalykas, berods pagal juos Dr.Basanavičius mus ir kildino iš trakų. Pagal kitus pavadinimus, mes buvome kildinami ir iš romėnų. Mes buvome valstybė su daugeliu tautų, bet tai nereiškia jog viską galime dalinti tik kitiems. Raštas raštu, bet iki 16 amžiaus pabaigos, beveik visi didikai kalbėjo lietuviškai, bent jau tie kurie buvo "etninėje Lietuvoje". Na, o tai skaičiuojama užėmė apie 100 tūkst km2 plotą. O lenkai yra lenkai, viską mėgsta persivadinti pagal save, neretai net nepanašu gaunasi, pvz jiems Rzym - Roma, Włochy - Italija
tr3nktas 2010-05-14 19:57
Krepsinis - basketball, Griunvaldo musis - Zalgirio musis, net tingiu vardint toliau "O lietuviai yra lietuviai, viską mėgsta persivadinti pagal save, neretai net nepanašu gaunasi"
Arns 2010-05-14 21:51
imk daugiau pavyzdžių, krepšinis iš vis visur perdarytas panašiai, būtinai žodis "krepšys". Beje, kiek žinau, tik anglakalbėse šalyse ir tėra vartojamas basketball O vokiečiai jį vadina Tanenbergo kautynėmis. Tai kas vis dėl to teisus? Griunvaldas tik lenkams ir rusams priimtinas pavadinimas
keine_lust 2010-05-14 22:18
galetu banionis buti vytautu
Jobke 2010-05-15 12:43
Zinok, kad statistikos yra didziausios melages. O siaip gali ir parodyti kur tokia statiska yra sudaryta, ar pats ja sukurei ?
špokas 2010-05-15 14:12
keine_lust 2010-05-15 15:48
jau geriau pasitiketi mokykliniais vadoveliais nei tavim
Sev 2010-05-15 16:11
Vytautą didįjį vadina "Gardino princu", taip pat nemažai yra Baltarusijos miestelių kilusių nuo Vytauto vardo.
Arns 2010-05-15 17:36
Aišku kad statistikos nėra visiška tiesa, bet faktas(bent dėl istorijos) jog mums praktiškai nerūpi carinis, ATR ar dar senesnės istorijos palikimai. O dėl statistikos tos, paieškosiu kur ją galima rasti, bent aš sakau tai, ką dėstytojai per paskaitą pacitavo. Kiek žinau, ši apklausa berods buvo viena Lietuvos tūkstantmečio minėjimui skirtų pinigų atlikta.
Arns 2010-05-15 17:40
patikėk tikrai žinau. O tai jog ankščiau didikai dar kalbėjo lietuviškai, tiek Kiaupų, tiek Ragauskienės tyrimuose galima rasti. Ko gero ir kiti šio laikotarpio istorijos tyrinėtojai mini tokius dalykus, tik kadangi nesu skaitęs, tai nesirengiu tvirtinti kas dar iš jų tai pagrįstu. Bet akivaizdu jog jie nėra eiliniai pseudo istorikėliai, darantys išvadas be jokių tiesioginių ar netiesioginių (antrinių) įrodymų.
vc. 2010-05-17 15:57
Del Vytauto tai patyliu, nusispjaut man i ji ar ish kur jis buvo kiles. Nemegstu ash jo. Kiekviena tauta istorija ishkraipo savo naudai, nebereikalo Napoleonas yra pasakes, kad "istorija - tai melu rinkinys". Vienintele istorija, kuria butu galima tiketi yra kitu tautu uzhrashyta, apie kita tauta(zhinoma ir shios, dazhniausiai buna "pakartintos"). Pavizdys - "Zhemaitija: Nezhinoma istorijoje" Thourot Pichel. Kas neskaite - skubekit i knygyna. Atskleidzhiama visa tiesa apie visus Mindaugus, Vytautus ir Gediminus. Kaip jau shpokas sake, mokykliniais vadoveliais pasitiketi neverta.
Etmonas 2010-05-17 16:34
Kadangi, tamsta, jau palietei ir istorijos metodologijos dalykus, o dar tiksliau - istorijos interpretavimo klausimą, tada galiu pasakyti štai ką (liečia minimą tiesos atskleidimą). Reikalas tas, kad istorija yra tik praeities interpretacija ir "objektyvios" ir "neobjektyvios" istorijos negali būti. Istoriją reikia vertinti kuo kritiškiau, tada ji ir bus objektyvesnė, tačiau ji NIEKADA nebus objektyvi. Tuo pačiu istorija yra gana kūrybiškas mokslas. Dabar dėl baltarusiškos "Vytauto Didžiojo" versijos. Baltarusiai tikrai labai, sakykim, savotiškai supranta LDK istoriją. Tam tikri ultra nacionalistai ir radikalai drįsta save vadinti tikraisiais lietuviais, atseit, nuo genties "litcviny" ar kažkaip panašiai. Dabar neturiu tam tikros medžiagos po ranka, bet ten yra prieita iki tokio kosmoso, kad net Lukašenkinė cenzūra bando nusodinti tokias nesąmones. Tad man tikrai labai bus įdomu pamatyti tą filmą, kai jis išeis. Lenkams atrodo, kad jie laimėjo Žalgirio mūšį, mes linkę nemažą dalį laurų sau prisiimti, tad įdomu, ką parodys baltarusiai? Beje, dėl Žalgirio mūšio pavadinimo: jei kažko nemaišau, tai jis vyko lauke, esančiame tarp dviejų kaimų: Griunvaldo ir Tanenbergo, tik vokiečiai laikėsi arčiau vieno kaimo, o lietuviai su lenkais arčiau kito. O lietuviams Žalgiris, matyt, asocijuojasi su žalia giria, nes jungtinė lietuvių-lenkų-gudų kariuomenė buvo išsidėsčiusi miške ir leido kryžiuočiams pora valandų lygiam lauke pasikepinti ant saulutės su jų šarvais.
vc. 2010-05-17 17:29
kariuomene. Zhalgirio mushyje dalyvavo ir nedidelis burelis zheimaichiu(tikslaus skaichiaus negaliu dabar pasakyti), kurie beje, karybiniu atzhvilgiu, vienas priesh viena, buvo daug stipresni uzh bet kuriuos pulkus dalyvavusius mushyje. Ju zhirgai - zhemaitukai - zhinomi iki shiol savo ishtverme, galia ir sudejimu. Istorijos shaltiniuose nepateigta, kad Vytautas eilini karta prashesi zhemaichiu pagalbos, neaishkiais sumetimais. Manau, visa shlove norejo prisiimti lietuviai(nemaishykit su shiandieniniais terminais). Anuomet, zhemaichiu kariai buvo laikomi puikiausiais kariais ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje(prisiminkime kaip zhemaichiai apgyne vakaru Europa nuo Chingischano Aukso Ordos).