Ukraina sustingo. Gali būti didelės permainos. Atsistatydina generolas Markas Milley  (2)

Markas Milley penktadienį atsistatydina: kokia tai žinia Ukrainai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis Jungtinio štabo vadovas Charlesas Brownas Kyjive vertinamas teigiamai ir gali palengvinti dar galingesnių ginklų perdavimą Ukrainai.

Jungtinio štabo vadų tarybos pirmininkas generolas Markas Milley penktadienį perduos vadeles oro pajėgų generolui Charlesui Brownui. Jam teks eiti tuo pačiu sunkiu keliu kaip M. Milley, balansuojant tarp pagalbos teikimo Ukrainai ir JAV kariuomenės neįtempimo į plataus masto konfliktą, rašo įtakingas amerikiečių leidinys „Politico“. M. Milley ir L. Austinas dažnai delsė patvirtinti naujų ginklų, kurie yra labai svarbūs Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, perdavimą.

Dviejų generolų asmenybės labai skiriasi: M. Milley yra garsus buvęs ledo ritulio žaidėjas, Ch. Brownas – ramus taktikas.

„Tai kelia klausimą: kaip tiksliai gali pasikeisti karinių operacijų dinamika? Nors M. Milley ir JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas buvo kritikuojami dėl vėlavimo pristatyti ginklus, Kyjivas į Ch. Browną žiūri optimistiškai“, – pažymima medžiagoje.

Ch. Brownas buvo pirmas ir nuoseklus pažangių bepiločių orlaivių ir naikintuvų F-16 siuntimo šalininkas. 

Nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasario mėn., kritikai administracijoje ir už jos ribų sako, kad Pentagonas buvo per lėtas, kad priimtų sprendimą dėl žūtbūt Ukrainai reikalingų ginklų. Jie sako, kad M. Milley ir L. Austinas iš pradžių buvo linkę ginčytis, kad prašomi ginklai per sudėtingi, reikalauja per daug pasiruošimo arba gali išprovokuoti V. Putiną, bet galiausiai po kelių savaičių bereikalingo delsimo tam pritarė. O Ukraina švaistė laiką.

 

„Tai buvo nusivylimas administracija. Mes nuspręsime apie ginklų rūšį ir jie bus pristatyti po kelių savaičių ar mėnesių“, - sakė senatorė Lindsey Graham.

Šiandien JAV pareigūnai tebėra atsargūs dėl konflikto eskalavimo, tačiau vis daugiau dėmesio skiria tam, kad Pentagonas turėtų pakankamai ginklų, kad galėtų apsisaugoti nuo kitų netikėtumų. Ch. Brownas susidurs su tais pačiais iššūkiais kaip ir pirmtakas, ir jis yra tam gerai pasirengęs.

Kai Rusija 2014 ir 2015 metais įsiveržė į Krymą, jis vadovavo oro pajėgų strateginėms atgrasymo ir branduolinės integracijos pastangoms Ramšteino oro bazėje Vokietijoje. Būdamas oro pajėgų štabo viršininku, jis rėmė Amerikos vadovybę Europoje viso konflikto metu ir užmezgė ryšius su savo kolegomis žemyne. Tuo tarpu jo patirtis pilotuojant F-16 pravers, nes rudenį Vakarai pradeda mokyti ukrainiečius skraidyti ir prižiūrėti naikintuvus JAV ir Europoje. 

 

„Karybos iššūkis, su kuriuo susidurs generolas Ch. Brownas, yra tai, kaip vykdyti mokymus, žvalgybą ir karinę pagalbą, kad būtų bandoma pakreipti pusiausvyrą Ukrainos naudai, ir ar tai įmanoma?“ - sakė Sethas Jonesas, Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnysis viceprezidentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(8)
(55)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: